Fractal Design este una dintre puţinele companii ce şi-au făcut un renume datorită produselor de calitate lansate de-a lungul timpului. Recent am testat o carcasă produsă de ei şi am fost plăcut impresionat de atenţia lor pentru orice detaliu. Acum a sosit momentul să punem ampermetrul şi pe o sursă produsă de ei şi să vedem dacă se potriveşte utilizatorului român.

În teorie, dar şi în practică, o sursă de 650W este suficient de puternică pentru majoritatea PC-urilor din România. Evident că aici este vorba de cele cu minimum de pretenţii, adică PC-uri de gaming. În materie de procesoare, cu o sursă de 650W nu trebuie să vă faceţi griji pentru că oferă putere suficientă pentru a ţine în picioare un PC cu 3970X şi GTX 780 şi acest aspect l-am verificat chiar înainte de a începe să testez această sursă.

fractal-tesla-r2-650w-01Fractal Design Tesla R2 650W este o sursă non-modulară cu greutate medie. Cablurile de alimentare a componentelor unui PC au o lungime medie şi astfel se va integra perfect în aproape orice carcasă ATX. Oricum, fiind o sursă cu greutate medie, eu o recomand pentru sistemele mATX ce folosesc plăci de bază ca GIGABYTE G1.Sniper M5 sau Asus Gryphon. Hai să vedem specificaţiile şi caracteristicile sursei.

 

Specificatii si caracteristici

specs-fracta-ldesign-tesla-r2-650

Cel mai important lucru care merită precizat despre această sursă este certificarea 80PLUS Gold, ceea ce înseamnă că eficienţa ei este de 87% în condiţii de încărcare mică (~20%), 90% în condiţii de încărcare normală (~50%) şi 87% în condiţii de încărcare maximă (100%). Deşi nu am specificat mai sus, cablurile sursei sunt matisate şi veţi vedea şi din poze acest lucru.

 

specs-power

 

În ceea ce priveşte conectivitatea, sursa Fractal Design Tesla R2 stă bine, însă doar pentru segmentul mainstream. Având în vedere că vine dotată cu doar 2 conectori PCIe de 8 pini şi 2 conectori MOLEX, posibilităţile de a conecta prea multe dispozitive sunt limitate. Am încercat de exemplu să realizez o configuraţie CrossFireX pentru testarea ei, însă era nevoie de 4 conectori MOLEX pentru adaptoare şi aşa că am renunţat la această idee. Totuşi, stă bine la capitolul conectori de alimentare SATA. Numărul acestora este de 6.

 

Galerie foto exterior

{gallery}/2013/03-hardware/fractal-design-tesla-r2-650w/exterior:172:110:0:1{/gallery}

Sursa vine împachetată într-o husă textilă şi am descoperit că este foarte utilă pentru transportatul ei dintr-o locaţie în alta. Ştiu că pare ciudat, însă dacă ai un PC open stand, atunci ştii exact la ce mă refer. Pentru utilizatorii de PC-uri normale, această husă este total inutilă pentru că nici măcar nu poate fi folosită pentru stocarea cablurilor modulare, căci sursa nu este modulară.

După cum se poate observa, fantele folosite pentru circularea aerului au formă hexagonală şi, alături de vopseaua albă lucioasă, oferă un look cool sursei.

 

Galerie foto interior

{gallery}/2013/03-hardware/fractal-design-tesla-r2-650w/interior:172:110:0:1{/gallery}

Nu am să insist foarte mult asupra interiorului pentru că ştiu că nu vă plac detaliile prea tehnice. Totuşi, merită menţionat faptul că  ventilatorul sursei este fixat în dumpere de cauciuc şi, astfel, vibraţiile lui sunt absorbite. De asemenea, ar mai fi de precizat şi faptul că nu s-au făcut niciun compromis în construirea sursei şi nu s-a renunţat la componente aşa cum se face în cazul surselor mai ieftine, însă ar fi fost de apreciat dacă se foloseau condensatori mai serioşi, având în vedere că preţul sursei este destul de mare.

 

Platforma de test si metodologie

fractal-ampÎntrucât această sursă se potriveşte de minune cu noile procesoare Haswell, am decis să construim o platformă bazată pe un nou procesor pentru a o testa. Astfel, am folosit următoarele componente pentru testarea sursei.

  • MB:  GIGABYTE G1.Sniper M5
  • CPU: Intel Core i5 4670K la frecvenţă implicită şi 4,5 GHz
  • RAM: 2 x 4 GB Kingston HyperX Beast @ 2400MHz
  • Video: AMD Radeon 7970 non-GE
  • Cooler CPU: Scythe NINJA 2
  • SSD: HDD Western Digital WD5000AAKS
  • PSU: Fractal Design Tesla R2 650W
  • Monitor: BenQ XL2410T
  • OS: Windows 7 Ultimate x64 SP1

 

Pentru testarea eficienţei sursei am compus 4 scenarii de încărcare.

  1. Load 100% pe CPU ce rula cu frecvenţa implicită folosind IGP-ul.
  2. Load 100% pe CPU ce rula la 4,5 GHz cu voltaj 1,32v folosind IGP-ul.
  3. Load pe CPU ce rula la frecvenţa implicită folosind 3 workers în Prime 95 Blend şi load pe GPU ce rula la frecvenţa şi voltaj implicite folosind FurMark, IGP-ul era în continuare activ.
  4. Load pe CPU ce rula la 4,5 GHz cu voltaj 1,32v folosind 3 workers în Prime 95 Blend şi load pe GPU, ce rula la 1200 MHz cu voltaj 1,219v, folosind FurMark. IGP-ul era în continuare activ.

Înainte de a începe să hoinărim printre rezultate, mai vreau să mai precizez şi faptul că toate tehnologiile Intel de monitorizare şi modificare a frecvenţei au fost dezactivate pe timpul testării sursei. Scenariile de mai sus le veţi regăsi în tabelul cu rezultate sub forma T1, T2, T3 şi T4.

 

Teste

Pentru cuantificarea eficienţei am folosit voltajele măsurate în timpul testelor de încărcare. Aşadar, să nu consideraţi că este vorba despre 12 volţi puri, ci 12,14 sau cât a fost cazul pentru fiecare test.

 

Voltaje

voltaje

 

Eficienţă

load-test

Eficienţa sursei este foarte bună pentru oricare dintre cazurile în care am testat-o. Bineînţeles, asta se datorează certificării 80 PLUS Gold.

 

Concluzie

Fractal Design Tesla R2 este o sursă care în mod clar iese în evidenţă şi aici putem spune că atât datorită aspectului cât şi datorită preţului. Eficienţa sursei este exact acolo unde trebuie şi nici nu ne miră asta având în vedere preţul sursei. De asemenea, şi voltajele arată bine în sensul că variaţiile nu sunt atât de mari.

Totuşi, ar fi fost mult mai interesantă sursa dacă ar fi fost folosiţi condensatori mai buni.

Oricum, Tesla R2 650W este excelentă şi la acelaşi preţ exista alternative cu preponderenţă certificate 80 PLUS Bronze. Singura diferenţă între aceasta şi altele ar fi condensatorii. Aşadar, preţul este destul de fair şi puteţi alege fie build quality, fie eficienţă.

Configuraţiile ce pot fi construite cu ea sunt decente şi pe lângă asta s-ar integra perfect într-un sistem mainstream, evident dacă nu se aplică un overclocking  masiv.

Fractal Design Tesla R2 650W poate fi achiziţionată de pe Amazon.de la un preţ începând cu 88 Euro.

 

Plusuri şi minusuri pentru Fractal Design Tesla R2 650W

recommended

+ Eficienţă
+ Lungime cabluri
+ Silenţiozitate
– Condensatori

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.