Noi ne-am declarat de ceva vreme dragostea pentru PC-urile mici si ale naibii de puternice. Chiar daca de fiecare data apare cate un compromis, este imposibil sa nu iti placa ideea unui PC cu astfel de dimensiuni, de supermodel.

Daca atat varianta initiala de Brix, cat si cea de NUC nu au facut mare senzatie deoarece procesoarele lor erau cam….puturoase, Brix Pro pare sa fie a doua venire a lui Mesia.

In principiu are cam toate sansele sa se dovedeasca a fi „o noua iertare a pacatelor”, caci IGP-ul este Iris Pro si in teorie acesta ar trebui sa stearga toata rusinea pe care au primit-o IGP-urile Intel de la cele AMD.

Asadar, acest mini PC este special strict datorita procesorului. Acest quad core este cam acelasi procesor  pe care il stiti ca pana nu de mult era varf de gama pe platforma LGA1150 pentru desktop. Bine, era inevitabil sa nu exista mici diferente si printre acestea se numara atat frecventa de functionare, cat si cantitatea de memorie cache L3. Daca la varianta desktop avem 3,5 GHz cu 8MB cache L3, la cea din Brix avem o frecventa de 3,2 GHz si 6MB cache L3.

Totusi, acest i7 4770R mai ascunde ceva interesnt. O memorie cache L4 de 128MB. Din pacate, insa, aceasta este utilizata doar de catre IGP, nu si de catre procesor.

Asadar,acest CPU cu nume de cod Crystall Well este „cam pe acolo” in ceea ce priveste specificatiile.

cpuz-gpuz-4770k cpuz-gpuz-4770r

 

Caracteristici Brix

Dar evident, vedeta nu este numai procesorul. Pana la urma tot pachetul conteaza si astfel, trebuie sa discutam si despre ceea ce a facut Gigabyte pentru acest dispozitiv.

In primul rand, i-au gasit o carcasa ceva mai aratoasa decat cele folosite de Intel pentru NUC-uri. In al doilea rand, s-au gandit si la cei carora nu le este de ajuns un SSD mSATA si au facut posibila instalarea unui drive de 2,5″. Aici utilizatorul poate alege intre un SSD si un HDD, insa avand in vedere ca este deja inghesuiala in aceasta carcasa, va recomand SSD deoarece nu are componente mecanice care sa genereze la fel de multa caldura precum un HDD.

brix-pro-ssds

Placa de baza este construita de catre Gigabyte si nu reusesc sa imi dau seama ce ar putea avea special avand in vedere ca este vorba de un SoC. Gigabyte stiu sa construiasca placi de baza mai bine decat Intel si asta e tot ce conteaza, daca luam in considerare placile lansate de acestia din urma in trecut. Pana la urma, chiar daca Gigabyte au plantat 2 Mosfeti si 3 rezistente pe un PCB, tot au facut-o mai bine.

brix-pro-ramsIn ceea ce priveste memoriile, Brix Pro sta foarte bine deoarece permite instalarea de module DDR3L foarte rapide. Cele pe care le vedeti in imaginea de mai sus functioneaza la 2133MHz si in unele cazuri pot spori performanta semnificativ. Tineti minte acea sintagma „unele cazuri” pentru ca este esentiala.

Ca sa imi satisfac curiozitatile am pus mana rapid si pe un kit lent la 1600MHz si m-am apucat sa compar rezultatele. Ce a iesit veti vedea mai jos in sectiunea teste.

 

Galerie foto

{gallery}/2014/03-hardware/gbt-brix-pro/galerie:172:110:0:1{/gallery}

 

Metodologie de testare

Testele pe care le-am rulat sunt de fapt si de drept pe interesul nostru, adica jocuri. E destul de just ca un gamer nu isi va cumpara un Brix Pro pentru jucat, dar Intel a promis ca Iris Pro este a 4-a venire a lui Mesia si noi vrems a vedem daca asa e.

Asadar, teste sintetice care sa arate comportamentul procesorului nu veti vedea. Daca vreti sa vedeti cum se comporta un i7 4770 va voi indruma sa cititi review-ul acestui procesor in varianta desktop. Pana la urma specificatiile sunt pretty much the same si puteti deduce si voi ca si performanta este aproximativ aceasi.

Totusi, am rulat un benchmark sintetic, insa doar pentru a evidentia diferenta dintre comportamentul memoriilor la 1600 MHz si la 2133 MHz. Aveti mai jos rezultatele.

 

1600 MHz VS 2133 MHz

brix-1600 brix-2133

Rezultatele arata clar ca exista un avantaj consistent al memoriilor ce ruleaza la 2133 MHz. Totusi, hai sa vedem cateva benchmark-uri de jocuri ca sa ne dam seama daca este chiar atat de importanta frecventa memoriilor in acest caz.

 

3dmark

Desi diferenta in AIDA64 este destul de mare, in 3D Mark aceasta nu se prea observa. Principala cauza o reprezinta acea memorie de 128MB din L4 care ajuta foarte mult IGP-ul. Mai jos aveti si jocurile in care veti observa o diferenta atat de mica incat poate fi considerata marja de eroare a testelor.

 

Jocuri

bioshock

 

gridauto

 

hitman

 

metroll

 

thief

 

Concluzii

Inainte de orice, ar fi o idee buna sa discutam despre pret. Brix Pro cu i7 4770R costa „doar” 2829 Lei la PC Garage. Iar daca mai adaugam si componentele folosite de noi la socoteala ajungem la suma totala de 4400 Lei. Evident ca la 4400 Lei poti achizitiona un super laptop de gaming cu placa video dedicata, mai mult RAM, mai mult spatiu de stocare si asa mai departe.

Dar nu asta este ideea. Laptop-ul, desi iti ofera si un ecran, nu se adreseaza aceluiasi gen de utilizatori. Un laptop nu il poti agata in spatele TV-ului de 106 inci asa cum o faci cu Brix Pro. Laptop-ul, fara doar si poate, ocupa mult mai mult spatiu pe un birou, comparativ cu 0 spatiu cat ocupa Brix Pro agatat de spatele monitorului.

Asadar, daca vrei ceva minuscul care sa poate fi ascuns usor, trebuie sa scoti ceva cascaval in plus. Pana la urma inovatile se platesc.

In ceea ce priveste rezultatele de mai sus, ei bine ele pot fi considerate bune. Variatia aceea atat de mica intre cele doua scenarii se datoreaza in principal celor 128MB de memorie din L4. Acea memorie face ca IGP-ul sa nu mai fie atat de afectat de o latime mai mica de banda a memoriei RAM. Partea buna e ca avem rezultate bune in jocuri cu memorie slaba, partea proasta e ca scalabilitatea cu memorii rapide este aproape de zero.

Nu v-am spus despre zgomot nimic si simt ca nu pot sa tolerez acest aspect asa cum am facut-o cu Brix-ul clasic care e de doua ori mai subtire decat Pro. Nivelul de zgomot este goraznic. Si de fapt cel mai enervant este faptul ca la cea mai mica crestere a frecventei, turbina se tureaza si ea si este departe de a fi silentioasa. Macar de ar fi rulat constant la o turatie mare. Stiam o treaba.

Oricum, Brix Pro este un mini PC iesit din comun cu niste performante fantastice, pentru dimensiunile lui.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.