Noctua este o companie destul de tânără, însă în ciuda acestui fapt şi-au creat rapid un renume în industria IT datorită soluţiilor de răcire scoase pe piaţă. Mulţi au apreciat alegerea ciudată a culorilor distrinctive, însă o parte dintre useri nu apreciază pentru simplul motiv că nu se asortează cu restul componentelor.

nf-s12a-01Totuşi, după ce au distribuit deja un număr mare de soluţii de răcire au demonstrat faptul că nu prea contează coloritul şi că performanţa este de cele mai multe ori mai importantă.

Astăzi vom discuta despre o nouă serie de ventilatoare produse de către Noctua şi deşi poate părea ciudat pentru voi, producătorul oferă ventilatoarele acestei serii în mai multe variante.

nf-s12a-03NF-S12A vin în versiunile FLX, ULN şi PWM şi fiecare are câte o caracteristică diferită astfel încât să ofere absolut orice îi poate trece prin cap unui utilizator. Cele 3 modele pe care le-am testat sunt toate de 120mm şi au caracteristici similare. Totuşi, asta nu înseamnă că sunt identice şi fiecare dintre acestea poate mulţumi doar anumite cerinţe ale utilizatorilor.

După cum bine ştiţi, ventilatoarele Noctua sunt foarte faimoase pentru faptul că sunt silenţioase cât şi performante. Ei bine, o altă caracteristică a lor mai este şi conectivitatea şi se pare că producătorul austriac acordă o atenţie deosebită şi acestui aspect.

 

NF-S12A FLX

Acel FLX  din numele modelului vine de la flexibility şi sugerează exact aspectul despre care vă povesteam mai devreme. NF-S12A FLX are la bază designul S12 şi este superior predecesorilor. Alimentarea acestuia se face printr-un conector de 3 pini şi necesită 12v cu o intensitate de de 0,12A. Consumul specificat de către producător este de 1,44W. În pachet există un cablu prelungitor, un adaptor de la MOLEX la conector cu 3 pini, precum şi două cabluri cu rezistenţă ce au rolul de a reduce numărul de rotaţii pe minut. Numărul turaţiilor poate fi redus de la 1200 la 900 sau 700 în funcţie de adaptorul folosit.

flx-default flx-900 flx-700

Ventilatorul a fost instalat la conectorul System 1.

{gallery}/2013/03-hardware/noctua-nf-s12a/nf-s12a-flx:172:110:0:1{/gallery}

 

NF-S12A ULN

Varianta ULN a fost concepută special pentru cei ce necesită cel mai scăzut nivel posibil de zgomot. Fiind un ventilator ce default rulează la 800 rpm, prezenţa lui nici nu poate fi sesizată în PC. Marele avantaj al unui astfel de ventilator este acela că putem uita de profilele din BIOS pentru ventilatoare pentru că practic nu mai este nevoie să stăm să gândim noi o curbă a puterii ventilatorului. Este întotdeauna silenţios.

În pachet se găseşte un singur cablu ce reduce numărul turaţiilor şi aceste este responsabil de o reducere de la 800 la 600 rpm. De asemenea, pentru a veni în întâmpinarea tuturor scenariilor posibile, în pachet se mai găseşte şi un adaptor de la MOLEX la conector cu 3 pini, precum şi cun cablu prelungitor. Consumul acestui ventilator este 0,72W.

uln-800 uln-600

Ventilatorul a fost instalat la conectorul System 1.

{gallery}/2013/03-hardware/noctua-nf-s12a/nf-s12a-uln:172:110:0:1{/gallery}

 

NF-S12A PWM

Acesta din urmă este ventilatorul ideal pentru cooler-ul de procesor. Fiind un ventilator cu PWM, numărul turaţiilor este reglat în mod automat în funcţie de temperatura procesorului şi veţi observa cum numărul turaţiilor va creşte doar când procesorul este utilizat şi implicit se şi încălzeşte. Acest gen de ventilator este destinat oamenilor ce vor performanţă când PC-ul este utilizat şi linişte pentru momentele în care acesta este în stadiu idle.

În pachet există un cablu prelungitor cu 4 pini, un cablu cu rezistenţă ce reduce numărul maxim de turaţii de la 1200 la 900 rpm, precum şi un cablu Y pentru a putea conecta şi un alt ventilator cu PWM la acelaşi conector al plăcii de bază. Acesta cablu Y ne face să îl recomandăm atât pentru radiatorul procesorului cât şi pentru a fi utilizat ca ventilator al sistemului.

Consumul acestui ventilator este tot de 1,44W la fel ca în cazul ventilatorului NF-S12A FLX.

pwm-default  pwm-900

Ventilatorul a fost instalat la conectorul System 1.

{gallery}/2013/03-hardware/noctua-nf-s12a/nf-s12a-pwm:172:110:0:1{/gallery}

 

Teste

Testele pe care le-am efectuat au rolul de a evidenţia diferenţa de temperatură dintre utilizarea ventilatorului ce vine în pachetul cooler-ului Scythe Ninja 3 şi cele 3 ventilatoare de la Noctua. Sub cooler-ul Ninja 3 am instalat un procesor Intel Core i7 3970X ce a rulat la frecvenţa implicită. Temperaturile au fost înregistrate după aproximativ 20 de minute de la pornirea testului Prime 95 Blend.

NINJA 3 fan @ 1900 rpm – 57°C

NINJA 3 fan @ 1400 rpm – 62°C

NF-S12A @ 1200 rpm – 65°C

Sunt sigur că temperaturile de mai sus nu vă convig să alegeţi ventilatorul de la Noctua, însă aici intervine factorul zgomot. Şi dacă la 1900 rpm ventilatorul de la Scythe emite un zgomot foarte puternic datorită volumului mare de aer dislocat, la 1400 rpm acesta scade foarte mult, însă devine sesizabil zgomotul motorului. Iar la acest aspect, ventilatoarele Noctua stau excelent pentru că nu poţi percepe acel ticăit al motorului. Dacă stai să te gândeşti la faptul că poţi instala chiar şi 4 ventilatoare într-un PC, zgomotul motoarelor ventilatoarelor trebuie luat neapărat în calcul pentru a reduce cât mai mult zgomotul inutil.

Silenţiozitatea motorului este dată de faptul că Noctua folosesc propriile tehnologii şi axul motorului este mai stabil decât în cazul altor motoare. Aş intra în detalii, însă presimt că nu vă va plăcea.

 

Concluzii

nf-s12a-02Deşi valorile la care rulează ventilatoarele nu sunt exact cele specificate de către producător, reducerea numărului de turaţii reduce în mod subînţeles şi zgomotul şi asta este tot ceea ce îşi doreşte un utilizator, nicidecum să vadă cum cooler-ul lui este precis ca un ceas elveţian.

Preţurile acestor ventilatoare sunt destul de mari dacă stăm să comparăm cu alte produse existente, însă ceea ce primeşti de acei bani este la un cu totul alt nivel. Cele 3 ventilatoare sunt atât silenţioase cât şi performante şi flexibilitatea pe care o oferă este o caracteristică pe care nu o întâlneşti prea des.

Performanţa lor în ceea ce priveşte fluxul de aer nu este foarte strălucită, însă excelează la capitolul silenţiozitate.

Preţul acestor ventilatoare este un pic cam mare, însă, dacă ne gândim la faptul că sunt nişte ventilatoare premium am putea spune că scuza pentru un asemenea preţ este tocmai acest fapt. Preţurile lor încep de la 84 Lei şi pot ajunge şi la 100 Lei în funcţie de comerciant. Vă recomand să le cumpăraţi de unde beneficiaţi de cel mai mic preţ pentru că garanţia este tot de 6 ani.

 

Plusuri şi minusuri pentru Noctua NF-S12A

recommended

+ Silenţiozitate
+ Conectivitate
+ Garanţie

– Preţ

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.