De cand carcasele de mici dimensiuni au inceput sa prinda popularitate, cel mai dificil lucru pe care un user trebuie sa il faca este sa isi gaseasca un cooler potrivit atat pentru procesorul pe care il foloseste cat si pentru carcasa care se poate dovedi a fi prea mica.

Eu sunt un mandru si frustrat posesor al barebone-ului ASRock M8. Motivul mandriei este evident, insa cel al frustrarii cred ca va trebui sa vi-l explic. Pai, in primul rand M8 este o pestera in care sunetul cooler-ului box al procesoarelor Intel este amplificat. A doua solutie pe care am incercat-o a fost Noctua L9i. Acesta este la limita in ceea ce priveste performanta si daca vrei un pic de overclocking sau o utilizare indelungata la 100% a procesorului trebuie sa te reorientezi.

L12 de la Noctua s-a aratat a fi cea mai interesanta solutie dintre cele exitente pe piata. Are o inaltime mica, 4 heatpipe-uri si doua variante de utilizare – cu un ventilator de 92mm sau cu ambele ventilatoare din pachet.

 

Specificatii

Hai sa vedem detaliile tehnice ale acestui cooler pana sa intram in paine. Principalele caracteristici ale acestui cooler sunt: design dual fan, 120/92mm; inaltime mica, ventilatoare cu PWM, sistem de prindere SecuFirm 2; prindere fara backplate. Aceste caracteristici nu sunt prea interesante daca nu esti limitat de spatiu, insa in momentul in care fiecare milimetru conteaza vei incepe sa acorzi alta atentie detaliilor.

noctua-l12-09Nu v-am spus pana acum, dar L12 este construit din cupru si are lamele din aluminiu. Heatpipe-urile sunt cositorite de lamele si asta va asigura un flux termic excelent. De asemenea, veti vedea in poze ca Noctua s-au ocupat si de „the cool factor” al acestui cooler si l-au nichelat.

  • Compatibilitate: Intel LGA2011 (Square ILM), LGA1366, LGA1156, LGA1155, LGA1150, LGA775 & AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2, FM2+
  • Inaltime (fara ventilator): 66 mm
  • Latime (fara ventilator): 128 mm
  • Adancime (fara ventilator): 150 mm
  • Inaltime (cu ventilator): 93 mm
  • Latime (cu ventilator): 128 mm
  • Adancime (cu ventilator): 150 mm
  • Greutate (fara ventilator): 415 g
  • Greutate (cu ventilator): 680 g
  • Material: Cupru (baza si heat-pipe-uri), aluminiu (lamele), soldered joints & nickel plating
  • Compatibilitate ventilatoare: 120x120x25mm & 92x92x25mm
  • Continut pachet: 1x NF-F12 PWM premium fan, 1x NF-B9 PWM premium fan, 2x Low-Noise Adaptor (L.N.A.), Y-Split Cable, NT-H1 high-grade thermal compound, SecuFirm2™ Mounting Kit, Mini-ITX Mounting-Kit, Noctua Metal Case-Badge
  • Garantie: 6 ani

Lista completa a specificatiilor o puteti verifica direct pe site-ul producatorului la acest link.

 

Galerie foto

{gallery}/2014/03-hardware/noctua-l12/galerie:172:110:0:1{/gallery}

 

Platforma de test si metodologie

asrock-m8-l12Placa de baza: ASRock M8

RAM: 2x4GB @ 1866 MHz Kingston SO-DIMM

SSD: 240 GB Kingston HyperX Blue

Carcasa: ASRock M8

Placa video: NVIDIA GeForce GTX 780

Pentru aceasta carcasa exista 3 scenarii posibile de testare. 1: cu L12 instalat doar cu ventilatorul de 92mm si carcasa inchisa; 2: cu L12 instalat cu ventilatorul de 92mm si carcasa deschisa; 3: cu ambele ventilatoare instalate si carcasa deschisa. Din pacate, un al patrulea scenariu in care am fi folosit ambele ventilatoare si carcasa inchisa nu este posibil din lipsa spatiului in interiorul carcasei M8.

Pentru masurarea temperaturii am folosit tot doua scenarii, unul in CPU load cu Prime 95 si altul in gaming. Intrucat scenarii ca Prime95 nu se regasesc in utilizarea zilnica, este absolut obligatoriu sa folosim o situatie care se poate regasi in viata oricarui om. Asadar, am alcatuit un grafic cu variatia temperaturii in timpului unui meci de League of Legends, joc care este cunoscut pentru nivelul ridicat de utilizare al procesorului.

Temperatura ambientala din perioada testarii a fost de 23°C.

 

Teste

Scenariul 1:

Load Prime 95

1-temp-in-prime-1vent

 

Load League of Legends

1-temp-in-lol-1vent

Desi temperatura in timp ce rula Prime95 este alarmant de mare, se poate observa in al doilea screenshot ca de fapt in conditii de utilizare normala nu ajunge la acelasi valori. Pot spune ca in timp ce te joci sunt decente, iar nivelul zgomotului este insesizabil.

 

Scenariul 2:

Load Prime 95

2-temp-in-prime-1vent

 

Load League of Legends

2-temp-in-lol-1vent

Al doilea scenariu a fost o reala surpriza. Impactul pe care il are aerisirea cooler-ului este incredibil de mare si ma face sa iau in considerare gaurirea panoului lateral al carcasei lui M8.

 

Scenariul 3:

Load Prime 95

3-temp-in-prime-2vent

 

Load League of Legends

3-temp-in-lol-2vent

Trebuie sa recunosc ca nu este o diferenta atat de mare comparativ cu al doilea scenariu. Oricum, rezultatele obtinute cand cooler-ul este aerist sunt foarte bune.

 

Concluzii

noctua-l12-14Desi in mod normal sunt curios si vreau sa testez un cooler pe cat mai multe procesoare, cele 3 scenarii au oferit o privire de ansamblu buna asupra comportamentului cooler-ului Noctua NH-L12.

Chiar daca temperatura in Prime95 cu carcasa inchisa urca foarte mult, trebuie sa stiti ca in cele 3 saptamani cat acest cooler a fost instalat in ASRock M8, absolut niciodata nu a ajuns la o asemenea valoare. Nici macar atunci cand am rejucat Metro Last Light.

Daca se doreste a fi utilizat intr-o carcasa normala in care sa incapa fara probleme la instalare il recomand cu cea mai mare caldura. Este atat versatil pentru diferite scenarii, cu un ventilator sau cu doua simultan si pe langa asta este si foarte performant.

Evident, despre zgomot nu am sa spun nimic deoarece este pana la urma un cooler Noctua si silentiozitatea este semnatura lor.

Pretul de achizitie al lui NH-L12 poate parea mare, este drept. Insa, performanta si calitatea constructiei il fac sa merite orice banut. Pana la urma o investitie intr-un cooler Noctua este de viitor si poti fi sigur ca vei primi gratuit sistem de retentie indiferent de viitoarele socket-uri care vor aparea.

In general, Noctua NH-L12 poate fi achizitionat la aproximativ 290 RON. Daca cumva prindeti vreo reducere va recomand sa il achizitionati fara sa ezitati. Merita!

 

Plusuri si minusuri pentru Noctua NH-L12

editors-choice

+ Performanta
+ Flexibilitate
+ Silentios
+ Raceste VRM sau memorii

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.