Procedura de testare a unei surse este cât se poate de simplă, cel puţin din punctul meu de vedere după ce am testat deja una.

Nu am folosit un tester real de surse, adică un aparat care induce un consum controlat şi măsoară voltajul şi amperajul. Însă atât amperajul cât şi voltajul au fost măsurate pentru scenariile de încărcare. Pentru acest task am folosit un ampermetru heavy-duty ce rezistă şi la intensităţi de 100 amperi şi un multimetru pentru a măsura voltajul.

Consumul cvasi-controlat l-am indus folosindu-mă de o serie de echipamente IT care au şi constituit de altfel platforma de test.

 

Hai să vă arăt lista detaliată a componentelor, apoi tabelul cu citirile şi calculele

– Placă de bază: ASUS M5A97 EVO
– CPU: AMD Phenom II X4 980/ răcit cu Cooler Master Hyper 212
– RAM: 2 x 2 GB Kingston DDR3 1600 MHz CL9
– Video: 2x Radeon HD 6990
– HDD: Samsung Spinpoint F3 1TB
– PSU: OCZ ZX Series 1000W
– OS: Windows 7 Ultimate x64 SP1
– Bench: Prime95, FurMark

 

Procesorul a rulat la frecvenţa implicită şi au fost dezactivate toate tehnologiile ce reduc consumul de curent sau ce modifică frecvenţa tocmai pentru a obţine un consum cât mai mare în regim idle.

 

efiicienta-adv

 

Tabelul de deasupra s-ar putea să fie greu de citit pentru o parte din utilizatori, aşa că am compus unul simplificat ce poate fi digerat foarte uşor. Îl găsiţi mai jos.

În regimul GPU+GPU au fost folosite ambele plăci video 6990 adică au fost utilizate 4 GPU-uri în total. De asemenea, şi gradul de încărcare al procesorului a ajuns la 40% în timp ce păcile video erau utilizate de către FurMark aşa că să nu cumva să credeţi că acel consum este exclusiv al plăcilor video.

 

efiicienta-simp

În acest tabel găsiţi aceleaşi informaţii ca mai sus doar că un pic simplificate. N-am mai trecut măsurătorile individuale, ci doar suma.

 

fluc

fluc-tabelFluctuaţia tensiunii reprezintă un aspect extrem de important ce de altfel defineşte şi stabilitatea unui PC. Ceea ce vedeţi deasupra reprezintă fluctuaţia pe rail-ul de 12v în funcţie de gradul de încărcare. Deşi curbele sunt enorme, fluctuaţia este foarte foarte mică. Am construit tabel doar pentru 12v deoarece pentru celelalte voltaje aveam variaţii şi mai mici.

 

 

Concluzii

DSC06092Nu ştiu dacă pe voi v-a convins sursa, însă pe mine chiar m-a surprins plăcut. Fiind o sursă foarte puternică mă aşteptam ca la un consum redus de curent electric, când PC-ul rulează în regim idle, să aibe o eficienţă groaznică. Adevărul este de fapt altul, deoarece eficienţa oferită de ZX 1000W este foarte bună indiferent de gradul de încărcare.

Deşi n-am discutat nimic până acum despre acest subiect, ventilaţia reprezintă un aspect la fel de important precum eficienţa. Adică degeaba ai o sursă eficientă dacă e zgomotoasă. Ventilatorul începe să fie sesizabil doar atunci când sursa se apropie de limită în termeni de încărcare. Mi-a fost foarte greu să sesizez zgomotul deoarece şuieratul celor două 6990 era înfiorător. Am remarcat totuşi un zgomot electric foarte puternic atunci când sursa a fost foarte încărcată şi acest aspect  s-ar putea să îi deranjeze pe cei din liga pretenţioşilor.

Construcţia sursei este foarte bună şi tranzistorii sunt foarte bine răciţi de acele două radiatoare mari. N-am observat să sufle aer cald nici măcar după o oră de load maxim, ceea ce înseamnă că o putem folosi şi în medii mai calde.

Totuşi, ar trebui pe viitor ca producătorul să facă ceva în privinţa sunetului produs la încărcări mari, pentru că este până la urmă o sursă puternică ce în mod clar va fi folosită cândva la maxim.

 

Aştept de la voi feedback şi sugestii cu privire la testarea ei. Sunt conştient că testarea nu este perfectă şi doresc să o îmbunătăţesc pe viitor asta, aşa că orice feedback este constructiv.

 

Plusuri şi minusuri pentru OCZ ZX1000w

+ Complet modulară
+ Calitatea construcţiei
+ Preţ
– Zgomot la utilizare maximă

 

  • Sursa OCZ ZX1000W poate fi cumparată de aici
Pages ( 2 of 2 ): « Previous1 2

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.