Dragă cititorule, sper că ai observat că noi nu prea recomandăm sisteme gata făcute. Nu ne stă în fire şi nici nu vrem să fim confundaţi cu emisiunile televizate care fac acest lucru şi care vă recomandă să cumpăraţi electronice din supermarket-uri sau să credeţi că tot ce se află în magazinele de profil merită cumpărat.

Dar acest sistem se vrea a fi unul mai special şi care ar trebui să îţi facă cu ochiul imediat ce ai pătruns în magazin pentru a-ţi revendica recompensa promisă de părinţi pentru că ai luat premiul întâi cu coroniţă.

Sistemele branded cât şi cele gata asamblate au intrat în declin imediat după tragica moarte a magazinelor retail „offline”. Din ce în ce mai multă lume apelează la „prietenul priceput la calculatoare” pentru a le configura şi ulterior asambla un sistem pe componente. Un sistem care să se încadreze în bugetul familiei şi care să poată rula în condiţii acceptabile cele mai noi jocuri. Ne oprim aici pentru că pe noi asta ne interesează.

FX-60 este un sistem gata asamblat de băieţii de la PC Garage şi care este construit în jurul acestei idei: performanţă pentru un preţ acceptabil. Cât de mult le-a reuşit acest lucru vom vedea în continuare.

Aşa cum spuneam, sistemul este construit având o sumă bine stabilită în prealabil şi primul nume care ne vine în minte când avem un buget restrâns este AMD. Prin urmare, FX-60 are ca piatră de temelie o placă de bază MSI 970A-G43 care face parte din segmenul mainstream al celor de la MSI. Dintre specificaţii, merită amintit faptul că este echipată cu două PCI Express x16, suportă memorii tactate până la 2133Mhz, două porturi USB 3.0 cât şi 6 porturi SATA III, iar cipul de sunet este Realtek ALC887 7.1. Nu am înţeles utilitatea celor două porturi PS/2 dar probabil cei de la MSI sunt mai de modă veche.

Pe partea de procesare s-a decis folosirea unui CPU AMD FX-6300, un procesor cu 6 nuclee din cea mai nouă serie AMD, cu nume de cod Vishera, tactat la o frecvenţă de 3,5Ghz. Răcirea acestui cip este asigurată de cooler-ul box dar despre cât de eficient este vom discuta puţin mai târziu. Memoriile sunt un kit Kingston HyperX Blu ce însumează 8GB şi la o frecvenţă de 1600Mhz. Faptul că s-a ales un kit de memorii cu radiator nu poate decât să mă bucure, deoarece disiparea căldurii este importantă într-un sistem care vine echipat doar cu două ventilatoare.

Pentru stocare PC Garage au ales un HDD de la Western Digital, WD Caviar Blue 500Gb, 7200RPM, SATA III şi un DVD-RW.

Iată că am ajuns şi la una dintre cele mai importante componente – placa video. Aceasta este produsă Sapphire şi este motorizată de un GPU RADEON HD7850 (pitcairn), vine echipată cu 1GB RAM GDDR5 şi foloseşte un bus pe 256 biţi, iar de răcire se ocupă un sistem multi-heatpipe pe care sunt montate două ventilatoare foarte silenţioase. Un plus pentru răcirea plăcii video care nu contribuie la zgomotul infernal produs de coolerul procesorului.

Întregul sistem este alimentat de o sursă Super Flower SF-500P12P de 500W. Chiar dacă nu este modulară şi nici nu are mesh-uri pe cabluri, se poate realiza un wire-management decent. Un minus la această sursă este faptul că vine cu doar un conector pentru PCI Express. Tocmai acesta este şi motivul pentru care, probabil, s-a decis folosirea acestei plăci video.

Toate aceste componente au fost instalate, cu grijă, într-o carcasă Segotep SG-Z2. Carcasa este un middle-tower ATX, are 4 bay-uri de 5,25″ şi 5 de 3,5″, are filtre de praf în partea din faţă, pentru sursă şi plafon. Vine cu două   ventilatoare – 1*120mm şi 1*80mm şi creează un flux de aer acceptabil pentru răcirea componentelor din interior. Totodată, permite un wire management decent, interiorul fiind destul de aerisit. Pe capacul din faţă avem amplasate 2 porturi USB 2.0, un port USB 3.0 alături de cele doi conectori pentru sunet şi microfon. Dimensiunile carcasei nu sunt mari şi greutatea sistemului asamblat nu depăşeşte 7Kg ceea ce îl face destul de portabil. Dacă Segotep ar fi plasat un mâner pe carcasă acest sistem ar fi fost un companion ideal pentru LAN Part-uri.

Deci ceea ce avem noi în momentul de faţă pe masa de teste ar trebui să fie o combinaţie de componente destul de balansată din punct de vedere al raportului preţ / performanţă. Este oare aşa? Spun destul de balansată pentru că sistemul FX-60 nu este nici pe departe visul umed al gamer-ului, însă trebuie să avem în continuare în vedere că PC Garage au căutat să plaseze această configuraţie într-o zonă destul de accesibilă ca preţ fără să facă compromisuri din punct de vedere al performanţei.

{gallery}/2013/03-hardware/pcgarage-fx60/galerie:171:105:0:1{/gallery}

Înainte de a trece la partea practică unde putem vedea cu exactitate cum se comportă FX-60, trebuie să vă spunem cum am testat, nu? Pentru suita de teste am folosit ca benchmark-uri jocurile League of Legends, Crysis 3 şi Battlefield 3. Rezoluţia la care au fost rulate testele a fost de 1920*1080 şi toate setările grafice au fost puse pe „high” cu „vertical sync” dezactivat. Iată şi rezultatele.

{gallery}/2013/03-hardware/pcgarage-fx60/galerie-jocuri:171:105:0:1{/gallery}

 

Nu am rulat testele cu procesorul overclockat deoarece răcirea coolerului stock nu este suficientă, iar FX-6300 intra în throthling. Chiar dacă am reuşit să rulăm 3DMark, instabilitatea în jocuri ne-a determinat să rulăm cele trei jocuri doar cu overclocking aplicat GPU-ului.

 Din punct de vedere al temperaturilor sistemul nu stă extraordinar. Am măsurat temperatura folosind un termometru electronic, iar temperatura ambientală a fost de 240C. Load-ul pentru CPU l-am indus folosind wPrime blend şi pentru GPU MSI Kombustor.  Iată temperaturile în regim full-load.

  • CPU – 470C
  • GPU – 390C
  • HDD – 350C


După cum se vede coolerul de pe procesor nu se descurcă mai deloc ca să nu mai vorbim de zgomotul produs care este infernal.

 

Concluzii

 

Dacă există un lucru pe care l-am apreciat întotdeauna la un sistem branded sau gata construit acela este uşurinţa cu care duci la bun sfârşit instalarea unui sistem de operare. În cazul de faţă sistemul de la PC Garage vine cu un sistem de operare de test, adică aveţi parte de un Windows 7 Home Premium neactivat. Decizia de a nu vă obliga să cumpăraţi şi un sistem de operare este una bună din partea celor de la PC Garage dar este deranjant faptul că nu aveţi şi driverele aferente componentelor în pachet.

Totodată, aspectul carcasei poate să îţi placă sau să nu îţi placă şi nu are niciun sens să dezbaţi pe acest subiect. Totuşi, trebuie să vă precizez că finisajele sunt foarte bune şi că permite un wire management bun.

Performanţele vorbesc de la sine. Pentru 2650 Lei puteţi avea un sistem suficient de puternic pentru a rula orice joc de ultimă generaţie.

Dacă ar fi să mă limitez la doar două cuvinte pentru a descrie acest computer, vă spun sincer că primele două care mi-ar veni în minte ar fi flexibilitate şi performanţă. Dacă mi s-ar permite şi cel de-al treilea aş spune zgomotos dar acest lucru se poate remedia înlocuind coolerul procesorului.

Aşadar, dragii mei, dacă doriţi un computer decent şi cu un preţ acceptabil, vă recomand cu cea mai mare căldură PC Garage FX-60. Aşa cum ştiţi primul PC nu se uită niciodată. Este candidatul ideal pentru acest post pentru orice copil din ziua de astăzi.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.