Stiti ce? Sunt obsedat de carcasele ITX. Vreau sa vad o carcasa ITX care sa ma multumeasca cap coada, adica o carcasa care sa aiba atat cable management bun, cat si aspect, cat si air flow. Da, vreau ceva SF si acest model de la PHanteks pare sa fie ceea ce caut.

Stiu ca nu ai auzit de Phanteks si te inteleg perfect. Asta se datoreaza in principal distributorilor aiuriti din Romania care ne sufoca cu nume precum Deluxe, Jizz si toate chinezariile ce poarta eticheta dorita de client.

Mai nou au inceput sa apara Phanteks, precum si alte nume din lumea buna, la noi pe piata. Pe Phanteks i-am vazut pentru prima oara la noi listati pe PC Garage (n1). Din pacate, nu aveau listat exact modelul care ma interesa. E normal, caci Romania e tara utilizatorilor de carcase tip sifonier. Dar dupa indelungi insistente s-au induplecat sa aduca si o piticanie ca asta.

Bine, e cam inpropriu spus piticanie pentru ca este destul de mare carcasa, dar este special conceputa pentru placi de baza ITX, asa ca tot la categoria piticanii se incadreaza in acceptiunea mea.

Asadar, testam in sfarsit carcasa ITX care pare sa fie ALEASA.

Hai sa-i vedem ce-i poate pielea si daca e potrivita pentru un alt NYAC.

 

Specificatii si caracteristici

Dupa cum spuneam, este o carcasa compacta ce a fost gandita special pentru utilizatorii care vor componente de mici dimensiuni, dar care vor sa aiba si optiuni in ceea ce priveste sistemele de racire. Fie ca vorbim de un AIO mare sau de un cooler mare, Phantkes Evolv ITX s-ar putea sa fie ceea ce cauti.

Este o carcasa turn, dar nu este enorma precum una ITX. Sursa se aseaza in partea de jos si este dotata si cu un scut sub care se pot ascunde toate cablurile. De asemenea, pe partea din spatele placii de baza se gaseste suficient spatiu pentru realizarea unui cable management bun.

In ceea ce priveste unitatile de stocare, Evolv ITX ofera spatiu pentru a instala 3 drive-uri de 2,5″ sau 3,5″.

Acest model este disponibil in 3 variante de culori: negru complet, negru la exterior si rosu la interior si alb la exterior cu negru la interior. Toate 3 variantele arata foarte bine, insa daca ai dubii despre felul in care ar trebui asortat cu ventilatoare cu LED-uri, atunci varianta negru complet e ceea ce iti trebuie.

phanteks itx 1

Mai jos aveti lista completa cu specificatiile direct de la producator.

Phanteks Enthoo Evolv ITX
Case Specifications
Dimension 230 mm x 375 mm x 395 mm (W x H x D)
9.1 in x 14.8 in x15.6 in
Form Factor Mini ITX Tower Chassis
Material(s) Steel plates, Plastic, Steel chassis
Motherboard Support Mini ITX
Front I/O 2x USB 3.0, Mic, Headphone, Reset
Side Window Yes
Expansion & Drive Bays
Expansion slots 2
Internal 3.5″ 2 (1 slot for upgrade)
Internal 2.5″ 1 (1 slot for upgrade)
Cooling 120 mm fan 140 mm fan 200 mm fan
Front 2x 2x 1x (included)
Top 2x 2x
Rear 1x 1x
Liquid Cooling 120 mm radiator 140 mm radiator
Front Up to 240
Top Up to 240 Up to 280
Rear 120 140
Clearance
Graphics card 330 mm (13 in)
CPU cooler 200 mm (7.9 in)
Cable Management 28 mm (1.1 in)
Radiator (Top) 120 mm form factor: 74 mm (2.9 in)
140 mm form factor: 54 mm (2.1 in)
Packaging Information
Package Dimension 310 mm x 480 mm x 460 mm (WxHxD)
12.2 in x 18,9 in x 18.1 in
Net Weight 5.4 kg (12 lbs)
Gross Weight 8 kg (17.7 lbs)
Warranty
Length 5 Years Limited

Primul lucru cu care atrage atentia aceasta carcasa il reprezinta dimensiunea maxima a placii video pe care o accepta. Practic, incape orice placa video single-GPU. Iar al doilea aspect important il reprezinta compatibilitatea cu radiatoarele de dimensiuni mari. Nu numai ca in general nu vezi carcase ITX care sa permita instalarea vreunui fel de radiator, dar in  acest caz permite instalarea chiar a unuia de 280mm. Poate ar fi cazul sa incercam un Corsair H110i GTX.

 

Exterior

Ei bine, exteriorul arata foarte bine. Toate elementele de design sunt bine definite si aspectul este foarte placut. Totusi, desi este vorba de o carcasa ITX, dimensiunile acestei carcase se apropie de ale uneia Micro ATX. De fapt imi aduce aminte despre NZXT Vulcan in ceea ce priveste dimensiunile. Desi pare ciudat ca fantele de evacuare a aerului prin partea de sus sunt dispuse spre laterale si spre spate, acest lucru ii ofera un aspect ceva mai placut decat daca ar fi avut nenumarate gaurele. Asa este totul ascuns si chiar ii ofera un ton de eleganta

 

Interior

Interiorul acestei carcase este de faptul motivul pentru care este speciala. Nu numai ca poti realiza un PC mic cu de toate, dar poti sa ii imbunatatesti si aspectul la fel ca si cum ai face cu o carcasa full size. Ai loc pentru sistem de racire AIO. Ai suficient spatiu pentru cabluri lungi. Poti instala o sursa de orice dimensiune si peste toate astea poti instala si o placa video mare, ca GTX 980Ti.

A, da, Incap si doua HDD-uri de 3,5 inci. Asta asa, ca sa nu te plangi ca nu ai unde sa bagi vechiturile, desi ai putea foarte bine sa folosesti un enclosure USB 3.0 si sa ai aceasi rata de transfer. Anyway, mai jos aveti galeria foto cu pozele din interior.

 

Test setup

Componentele pe care le-am ales pentru testarea carcasei le vom folosi si pentru urmatorul NYAC. Bine, nu chiar toate. Sursa de exemplu o vom schimba pentru ca intr-un astfel de articol nu vom face compromisuri.

Oricum, folosind aceste componente va veti putea da seama despre cum s-ar incalzi un PC construit cu aceasta carcasa. Asta vrem si noi sa aflam tocmai ca sa stim ce putem imbunatati.

Placa de baza: Asus Maximus VIII Impact

Procesor: Intel Core i7 6700K

Placa video: AMD Fury Nano

Cooler: Corsair H110i GTX

RAM: 2x Corsair Vengance LPX @ 3200 MHz

Stocare: HyperX Savage 240GB+480GB

Sursa: Cooler Master RS600

 

Build log

Desi pare o carcasa cu care nu vei intampina probleme, ei bine ele exista. Prima problema de care m-am lovit a fost manualul insuficient de detaliat. Mi-ar fi placut sa ma prind rapid care sunt suruburile in care este prinsa tava pentru radiator/ventilatoare de sus. Dar le-am nimerit din prima doar pe cele orientate catre mine. Cele din spate cu greu am reusit sa ma prind ca exista. Initial am crezut ca tava e blocata in vreo bucata de tabla. Cand colo, era prinsa in suruburi.

Tot la capitolul suruburi m-am lovit si de un lacas stramb si pentru suruburile placii video.Desi carcasa are suruburi normale pentru prinderea placii video, totul era atat de stramb incat a trebuit sa fortez infiletarea unui surub ce poate fi infiletat cu mana. Nu de alta, dar cele normale nu pot fi fixate in gauri de niciun fel. In rest, numai lapte si miere.

Aveti mai joc galeria cu poze in ordine cronologica.

 

Temperaturi

Pentru a verifica temperaturile am rulat clasicul nostru scenariu, adica 5 thread-uri incarcate cu Prime95 Blend si restul de procesor lasat liber pentru Unigine Heaven care sa foloseasca placa video. Temperaturile le aveti mai jos in screenshot.

phant temp

Trebuie sa recunosc ca temperatura procesorului este de-a dreptul mica. Nu ma asteptam sa ramana pe o perioada indelungata atat de mica. E drept ca nivelul zgomotului a crescut cu trecerea timpului, insa asta s-a intamplat si pentru ca atat procesorul cat si placa video erau incarcate la capacitate maxima, lucru care nu se intampla niciodata in timpul rularii unui joc.

 

Concluzii

Phanteks Enthoo Evolv ITX livreaza ceea ce promite. Este de departe cea mai complexa carcasa ITX pe care am intalnit-o si culmea, in limitele decentei din punct de vedere al dimensiunilor. Am fost placut surprins de faptul ca a incaput chiar lejer sistemul de racire AIO Corsair H110i GTX si mai mult decat atat, a oferit si o temperatura decenta in conditiile noastre de test.

evolv final

Nu poate fi ignorat nici faptul ca au instalat acele garnituri de cauciuc prin care sa treci cablurile de alimentare. A, si era sa uit. Include un ventilator de 200mm.

Partea cea mai buna este fara doar si poate pretul. Si culmea este ca desi are un pret decent, finisajele sunt excelente.

  • Carcasa poate fi comandata de la PC Garage la pretul de 360 Lei.

great for gaming

+ Aspect
+ Calitate materiale
+ Modularitate
+ Compatibilitate placi video

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.