Be Quiet Silent Loop 280 ca de altfel oricare model din aceasta serie reprezinta intrarea pe piata AIO-urilor a deja cunoscutului producator de carcase si surse. Am mai testat o solutie de racire de la be quiet! in urma cu ceva vreme si ne-a impresionat calitatea constructiei.

Silent Loop 280 ne-a atras din prima atentia deoarece be quiet! au lucrat foarte mult la partea estetica a acestui ssitem de racire AIO.

Ma duc cu gandul la Razer, care si ei, pun pret foarte mar epe aspect. Sa speram ca be quiet! nu au luat-o pe urmele lor si pun accent si pe functionalitate si performanta.

Seria Silent Loop include 3 modele si diferenta dintre cele 3 consta in dimensiunea radiatorului. Exista variantele de 120mm, 240mm si 280mm. Varianta pe care noi o testam este cea de 280mm si e foarte interesant deoarece o putem compara direct cu modelul H115i de la Corsair care stim ca este foarte performant.

Silent Loop aduce cateva caracteristici foarte interesante si vom arunca o privire asupra lor in ceea ce urmeaza.

be quiet! Silent Loop 280

 

Specificatii si caracteristici

Una dintre cele mai iportante specificatii o reprezinta greutatea intregului sistem de racire. Daca planuiesti sa consturiesti un PC usor pe care s ail poti transporta rapid, ei bine, 1,6 Kg reprezinta o greutate cam mare.

be quiet! Silent Loop 280 specs

Lungimea tuburilor este mai mare decat majoritatea tuburilor folosite de catre alti producatori si asta reprezinta un real avantaj pentru ca astfel devine compatibil si cu carcasele de dimensiuni foarte mari. De exemplu, Crosair H115i nu poate fi instalat in carcasa Thermaltake Core P5, insa be quiet! Silent Loop 280 poate fi montat pentru ca are tuburile mai lungi.

be quiet! Silent Loop 280

Ventilatoarele din pachet sunt Pure Wings 2 140mm PWM produse de catre be quiet! si ma bucura ca au ales acestea ventilatoare deoarece sunt foarte silentioase. Am observat asta in review-ul cooler-ului Dark Rock 3.

E o chestie pe care be quiet! nu o specifica nicaieri: faptul ca sistemul de racire AIO Silent Loop poate fi extins. Asta inseamna ca fitting-urile pot fi desfacuta. Motivul pentru care nu se lauda cu asta este ca probabil nu e cea mai buna idee sa extinzi un astfel de sistem de racire, dar vom vedea intr-un articol viitor in care exact asta vom face, vom extinde unde sistem de racire AIO.

Seria Silent Loop este foarte similara cu Kelvin, linia de raciri AIO de la Fractal Design.

be quiet! Silent Loop 280

Singura diferenta dintre cele doua fiind la maruntaie si modul in care cele doua companii comunica capabilitatile sistemelor de racire. Fractal se bat cu pumnul in piept ca poti extinde un sistem de racire de al lor, iar be quiet! nu.

Ar fi fost util totusi ca be quiet! sa specifice caracteristicile tuburilor in tabelul cu specificatii, astfel, daca decizi sa schimbi radiatorul sau sa mai adaugi unul sa stii dinainte ce sa cumperi.

be quiet! Silent Loop 280

 

Galerie foto

 

 

Platforma de test

Pentru testarea noii placi video am folosit urmatoarele componente:

Placa de baza: Asus Z170 Deluxe
Procesor: Intel Core i7 6700K @4,5 GHz (1,408v) & default
Cooler: Noctua NH-D15, be quiet Silent Loop 280
RAM: 4x4GB Corsair Vengance @ 3200 MHz
Stocare: mSATA 240 GB Kingston + Kingston HyperX Savage 480 GB
Sursa: Seasonic 520W
Display: Asus PG27AQ

Be quiet! Silent Loop 280

Metodologie de testare

Pentru a incalzi procesorul am folosit CPU-Z si modulul integrat de stress test. In mod normal noi foloseam pPrime 95, insa de ceva vreme, acesta nu mai functioneaza corespunzator si ofera temperaturi random.

Software-uri folosite:

CPU-Z versiunea 1.78.1

MSI Afterburner versiunea 4.3.0 Beta 4

RealTemp versiunea 3.70

De inclazirea procesorului s-a ocupat stress testul multithread din CPU-Z petru o perioada de 18 minute si 30 secude sau mai mult si am inregistrat valoarea predominanta in ultimele 5 minute ale testului.

Pentru comparatie folosim urmatoarele cooler-e:

  • Noctua NH D-15/S – etalon performanta printre racirile cu aer
  • Corsair H115i – etalon performanta intre AIO-uri
  • be quiet Silent Loop 280 – modelul din review

Testul se imparte in doua capitole: procesorul la frecventa out of the box si la 4,5 GHz cu 1,408v.

De asemenea, cooler-ele au fost testate cu ventilatoarele la turatie maxima, dar si cu turatia ventilatoarelor la 800 rpm pentru a ne face o idee cum scaleaza.

 

Temperaturi CPU Default

Be quiet! Silent Loop 280

 

Temperaturi CPU OC

Be quiet! Silent Loop 280

 

Imagini termoviziune

Be quiet! Silent Loop 280 FLIR

Imaginea de deasupra arata CPU block-ul. Temperatura lui este foarte scazuta comparativ cu cea a VRM-ului placii de baza. Imaginea a fost realizata in timp ce procesorul rula la 4,5 GHz cu 1,408v.

 

Be quiet! Silent Loop 280 FLIR

In imaginea de deasupra se poate observa ventilatorul si temperatura motorului cestuia. Prin comparatie, furtunul are o temperatura mai mica. Aceasta imagine a fost salvata in timp ce procesorul rula la 4,5 GHz cu 1,408v dupa aproximativ o ora de stress test.

 

Concluzii

Be quiet! Silent Loop 280 este o surpriza foarte placuta. Temperaturile la care reuseste sa tina procesorul atat out of the box cat si voerclocked sunt foarte bune. Am ramas surprins de faptul ca este mult mai silentios decat Corsair H115i si mai performant decat acesta. Totusi, m-a dezamagit profund sistemul de prindere.

Este foarte dificil sa il montezi singur. Backplate-ul are doua benzi minuscule adezive ca sa stea lipit de spatele placii de baza, insa, in momentul in care incerci sa insurubezi cele 4 suruburi ale block-ului de procesor ghici ce se intampla?! Zboara!

Intrucat platforma de test se afla intr-o carcasa, mi-a fost relativ usor sa il instalez pentru ca am pus in spatele placii de baza un tricou impachetat care sa tina contra atunci cand am culcat carcasa pe laterala.

Dar serios acum?! Asta nu este un mod de a instala un sistem de racire. La fel ca si la Dark Rock 3, sistemul de prindere este dintr-un alt film.

Be quiet! Silent Loop 280

Daca ar fi sa dau note pentru dificultatea la instalare, be quiet Silent Loop 280 ar lua nota 1, iar Corsair H115i ar lua 10. Atat de mare este diferenta dintre cele doua sisteme de prindere. Cel din urma il pot monta si cand carcasa sta in pozitie verticala.

Partea buna, pentru voi cititorilor este ca nu trebuie sa faceti asta decat o singura data.

Sunt atat de placut impresionat de performanta acestui cooler incat il voi inlocui in platforma de test pe proaspatul achizitionat Corsair H115i.

Diferenta de pret dintre Silent Loop 280 si H115i este de 70 de lei, Corsair fiind mai ieftin cu aceasta suma. Poate ca nu primesti aceleasi chestii ca in cazul cooler-ului Corsair, adica software si lumini, insa primesti un cooler mai performant pe care il poti extinde daca ti se casuna tie.

Poti cumpara cooler-ul be quiet Silent Loop 280 de la PC Garage la pretul de 728 Lei

Editor's Choice WASD Award
+ Performanta
+ Aspect
+ Extensibil
+ Lungime tuburi

Review overview
Summary be quiet Silent Loop 280 ne-a suprins in mod placut. Nu ne asteptam sa fie mai performant decat Corsair H115i, dar iata ca este.
5
Tagged

Similar Articles

2 thoughts on “Be quiet! Silent Loop 280 review

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.