Probabil ca este prima oară când am oportunitatea de a testa un desktop PC de gaming asamblat în Romania. Adevărul este că dacă eşti pasionat de jocuri şi cauţi un sistem complet care să-ţi ofere tot ce ai nevoie pentru „joace” îţi va fi foarte greu să găseşti o configuraţie ok în magazinele de pe meleagurile noastre.

Din acest punct de vedere, sistemul desktop Serioux NVIDIA H7 mi-a stârnit interesul. Se pare că NVIDIA a devenit destul de interesată de piaţa din România încât să să lucreze cu un partener local pentru realizarea unui sistem dedicat în întregime gamerilor.

De aici povestea devine interesantă. Practic, acest sistem face parte dintr-o ofertă de 3 configuraţii disponibile exclusiv la eMAG. Denumit H7, probabil pentru că e dotat cu Intel Core i7, acest sistem reprezintă cofiguraţia de top dintre cele 3 disponibile. Având în vedere că noi vom trata în acest articol sistemul H7, restul configuraţiilor le puteţi vedea aici.

La prima vedere, Serioux H7 este de departe cel mai „arătos” dintre toate sistemele Serioux disponibile. Carcasa BitFenix Prodigy folosită pentru acest sistem se deosebeşte printr-un design distinct dar şi foarte funcţional. Cele două mânere amplasate deasupra şi sub carcasă se pot dovedi foarte utile, în special când vrei să participi la un lan party. Pe lângă asta, fanii NVIDIA vor aprecia cu siguranţă logo-ul amplasat pe cele două laterle ale carcasei. Pe laterala dreaptă a carcasei veţi observa butonul de Power şi Reset, 2 porturi USB 3.0 şi două jack-uri audio pentru căşti şi microfon.

Trecând ce exteriorul carcasei, de altfel foarte mică, la interior vă veţi lovi în primă fază de placa video, un Gigabyte GeForce GTX 760, care probabil s-ar fi văzut mai interesant dacă alegeau un panou lateral din plexi glass. Mai departe, după placa video veţi găsi o placă de bază mini-ITX şi un cooler stock pentru procesorul i7 4770K. Despre configuraţia PC-ului în sine vom discuta mai jos, dar merită să menţionăm aici că această carcasă îţi oferă un spaţiu destul de mare pentru o ventilaţie corespunzătoare. Poţi amplasa până la 5 ventilatoare de 120mm, lucru ce îţi va asigura un flux de aer suficient pentru orice configuraţie de top. Este spaţiu la interior pentru până la 5 hard-disk-uri de 3.5″ sau 9 de 2.5″.

Amprenta NVIDIA asupra acestei configuraţii nu se rezumă doar la numele configuraţiei şi la logo-ul amplasat pe carcasă. Sistemul este dotat cu Windows 8 şi vine preinstalat cu GeForce Experience, aplicaţia pe care NVIDIA o promovează destul de mult ca un atuu pentru pasionaţii de jocuri fără experienţă în multitudinea de setări necesare fiecărui joc în parte.

Totuşi, pentru a descoperi mai multe despre acest sistem, să trecem mai departe la configuraţie şi performanţele acestuia.

Specificatii

  • Procesor: Intel Core i7-4770K
  • Placă de bază: Gigabyte H87N-WiFi
  • Placă video: Gigabyte GV-N760OC-2GD
  • Memorie: Kingston HyperX Predator 2x 4GB 1866Mhz
  • Stocare: 1 x Kingston V300 60GB + HDD 1TB
  • Sursa: Thermaltake Litepower 600W LT-600L2NL

Bun, să începem cu începutul. La prima vedere, alegerea unui i7-4770K poate părea inspirată. Cu toate astea, acest procesor nu are ce căuta într-o configuraţie în care este prezentă o placă de bază cu chipset-ul H87. Nu este un chipset rău, însă nu permite utilizarea acelei proprietăţi pentru care dai mai multi bani pe acest procesor: overclocking-ul din multiplicator.

Un sistem de gaming cu o plăcă video GeForce GTX 760 se poate dovedi o opţiune validă pentru majoritatea pasionaţilor de jocuri. Această placă putând face cu faţă cu brio oricărui joc disponibil la ora actuală. Desigur, nu toate jocurile vor putea fi rulate cu toate opţiunile setate la maxim, dar asta nu va compromite într-o prea mare măsură experienţa de gaming.

Trecând mai departe, alegerea memoriilor a fost făcută fie de un orb, fie de vecina mea pensionară care îmi e cititoare fidelă. Nu numai că out of the box PC-ul rulează cu memoriile setate pe 1333 MHz, dar placa asta de bază nici măcar nu oferă suport pentru frecvenţe mai mari de 1600 MHz. Aşadar, iată cum componentele PC-ul nu pot fi folosite la potenţialul lor, doar pentru ca producatorul a  decis să utilizeze o placă de bază mutl mai ieftină, decât una cu Z87 care ar fi permis utilizarea procesorului şi a memoriilor la alţi parametrii decât ai unor componente mai ieftine.

Pentru stocare, PC-ul este echipat cu un SSD de 60 GB ce poate fi folosit pentru sistemul de operare şi un HDD de 1TB al cărui scop este acela de a stoca jocurile.

 

Galerie foto

{gallery}/2013/03-hardware/serioux-h7/galerie:172:110:0:1{/gallery}

 

Performanta

Testele au fost rulate folosind driver-ul 327.23. De asemenea, setarile folosite in jocuri au fost cele implicite sau autosetate de catre joc si in grafice le veti regasi ca OOTB (out of the box) si Optimised pentru setarile facut de catre GeForce Experience.

Sugestii facute de catre GeForce Experience:

bf3 c3 dirts

grid2 loll metroll

 

Teste de performanta

bf3

 

bf4

 

c3

 

lol

 

mogam

 

Rolul aplicaţiei GeForce Experience nu este acela de a îmbunătăţi performanţa şi de aceea scăderile de performanţă exista la unele jocuri unde a fost aplicată optimizarea. De fapt şi de drept, GeForce Experience a crescut nivelul detaliilor pentru că a ştiu că jocul va rula fluent. Eu unul nu apreciez atât de mult felul în care face setările pentru că la Metro Last Light, de exemplu, performanţa a scăzut destul de mult. Acelaşi lucru este valabil şi pentru restul jocurilor, excepţie făcând Crysis 3.

 

Concluzii

serioux-h7-02Iniţiativa NVIDIA de a se implica în consturirea PC-urilor pentru gaming este foarte bună deoarece nivelul de cunoştinţe în general al consumatorilor este foarte redus. Sunt foarte mulţi utilizatori care pornesc jocurile direct fără a face modificări în setările grafice pentru simplul motiv că nu ştiu ce să modifice. Cu un astfel de sistem, ce vine cu GeForce Experience preinstalat, toţi habarniştii pot rula jocurile aşa cum trebuie pentru configuraţia PC-ului lor.

Dacă cumva jocul necesită prea multe resurse, staţi fără griji căci GeForce Experience ştie să scadă şi detaliile. Totuşi, aş fi vrut să văd că este în stare să facă optimizări şi pentru monitoarele cu 120 Hz adică să facă setările în aşa fel încât să poată fi menţinută o medie de 120 fps.

În ceea ce priveşte configuraţia PC-ului, aceasta este departe de a fi perfecta. Au fost alese componente de foarte bună calitate, însă total la întâmplare. Poate ar fi fost o idee ca NVIDIA să aprobe configuraţiile înainte ca acestea să ajungă la vânzare sau poate că ar trebui să le oferim noi consultanţă gratuită celor de la eMAG.

Vă recomand să îl achiziţionaţi doar în momentul în care eMAG va avea bunul simţ să documenteze corespunzător pagina de produs şi să scrie clar ce modele sunt instalate în sistem, căci după ce am sunat la eMAG să cer detalii despre configuraţia pe care doresc să o achiziţionez mi s-a specificat că acest sistem vine echipat, de fapt, cu o placă de bază ASUS.

Sau dacă nu dispuneţi de 5000 Lei pentru PC-ul H7, vă recomand cu toată sinceritatea varianta cea mai ieftină, adică aceasta. Este de departe cea mai ok configuraţie dintre cele 3 şi nu numai că este asamblat în superba carcasă Btifenix Prodigy cu logo-urile NVIDIA, dar este şi destul de bun raportul preţ/performanţă.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.