Internetul este parte din viata noastra si unii chiar nu pot respira daca nu au acces la feed-urile sociale sau la serverele pe care joaca online. Partea cea mai interesanta este, insa, ca desi internetul mobil se devolta fulminant de rapid, nu toate dispozitivele pot fi conectate in acelasi timp pentru ca este o solutie prea scumpa.

Abonamentele de internet mobil devin din ce in ce mai accesibile si din pacate, marea lor problema este posibilitatea de a partaja conexiunea. Bineinteles ca telefoanele mobile pot partaja propria conexiune, insa nu este cea mai viabila solutie.

TP-Link 3G Mobile Wi-Fi M5350 este un router mobil cu acumulator. Asta inseamna ca SIM-ul cu internet poate fi foarte usor instalat in el si conexiunea poate fi partajata tuturor dispozitivelor ce o necesita.

DSC 6490Cel mai simplu scenariu la care ma pot gandi acum este: o tableta, o consola PS Vita si telefonul mobil. Situatia ideala ar fi ca pentru fiecare dintre acestea sa avem cate un SIM card si sa nu depinda niciunul dintre ele de altul care partajeaza conexiunea.

Totusi, la o asemenea configuratie este nevoie de doua alte abonamente de date si costul pentru asa ceva nu este unul tocmai mic. Sa nu mai punem la socoteala faptul ca dispozitivele cu modul 3G sunt cu foarte mult mai scumpe decat cele doar cu Wi-FI.

 

Specificatii

specs-tp-link-3gIn ceea ce priveste specificatiile, M5350 sta foarte bine, reusind sa ofere compatibilitate cu toate standardele uzuale ale conexiunii fara fir. Este permisa conectarea atat a dispozitivelor compatibile cu standardele 802.11b/g cat si 802.11n.

Autonomia router-ului este asigurata de catre un acumulator de mare capacitate, adica de 2000 mAh.

Pe partea de compatibilitate cu retelele de telefonie mobila, M5350 ofera suport pentru HSPA+, HSUPA, HSDPA si UMTS. Latimea de banda maxima pe care o poate pune la dispozitie este de 21,6 Mb/s la download si 5,76 Mb/s la upload. Evident, latimea de banda este direct afectata de puterea semnalului si asta insemna ca aceste rate de transfer le veti ptuea atinge doar in conditii ideale.

Si pentru a fi un dispozitiv si mai interesant, router-ul 3G de la TP-Link ofera posibilitatea de a instala si un card micro SD cu o capacitate de maxim 32GB. Nu prea reusesc sa ii gasesc o reala utilitatre acestei caracteristici, dar fie, sa zicem ca stocam muzica pe acel card, sau orice altceva.

Si cele mai importante caracteristici ale acestui dispozitiv sunt de departe greutatea si dimensiunile mici. Avand dimensiuni mai mici decat ale unui telefon mobil si o masa de doar 92,5 grame, portabilitatea este cuvantul care descrie cel mai bine acest device.

Router-ul este construit integral din plastic si asta nu este un lucru rau. Plasticul folosit are o textura usor aspra, iar asta va ascunde bine eventualele zgarieturi care pot aparea. Nu acelasi lucru poate fi spus si despre ecran si partea dorsala a dispozitivului, al caror aspect va avea de suferit de pe urma zgarieturilor. Din fericire, puteti sa distingeti cu usurinta informatiile afisate chiar daca ecranul a avut parte de cateva intalniri de gradul trei cu podeaua.

Acumulatorul lui M5350 se reincarca folosind un incarcator micro USB si astfel poate fi utilizat chiar is cel al telefonului mobil.

 

Galerie foto

{gallery}/2013/03-hardware/tp-link-3g/galerie:124:110:0:1{/gallery}

 

Interfata configurare

Router-ul TP-Link se configureaza foarte usor si poate fi considerat chiar plug’n’play. SIM-ul Digi a functionat de la prima pornire si singura modificare a parametrilor pe care am efectuat-o a fost schimbarea parolei cu una mult mai usor de retinut si transmis prietenilor.

{gallery}/2013/03-hardware/tp-link-3g/interfata:172:110:0:1{/gallery}

 

Teste

Am realizat mai mutle teste si, evident, au avut legatura strict cu autonomia. Primul lucru pe care l-am facut a fost sa dezactivez power managementul routerului. De fapt, am prelungit perioada de mentinere a modului Wi-Fi pornit de la 15 minute la 600 minute astfel incat sa nu fie nevoie sa apas pe butonul router-ului poentru a reinitializa conexiunea Wi-Fi.

Evident, daca se utilizeaza cu setarile default, autonomia este sporita foarte mult.

As fi preferat totusi sa existe optiuni ce permit ajustarea puterii semnalului Wi-Fi si astfel sa poata fi sporita autonomia si in altfel decat prin dezactivarea modului Wi-Fi in totalitate.

Cel mai important dintre teste a fost cel la foc continu. Adica am inceput sa downloadez Battlefield 4 cu Origin si am verificat cat a rezistat bateria. Intr-un astfel de scenariu eu am reusit sa obtin o autonomie de 3 ore si 50 minute.

Al doilea test a fost de fapt o utilizare normala, cu telefonul mobil conectat la router. Asta inseamna ca tot traficul de date realizat s-a invartit in jurul valorii de 150 MB. In acest scenariu autonomia s-a apropiat de 8 ore.

Cel de al 3-lea caz a reflectat utilizarea la parametrii impliciti, adica modulul Wi-Fi se oprea automat dupa 15 minute in care conexiunea era idle. In acest scenariu am reusit sa obtin o autonomie de 11 ore.

 

Concluzii

DSC 6481TP-Link M5350 are un pret cuprins intre 330 Lei si 400 Lei si asta depinde doar de comerciantul pe care il alegeti. Bineinteles ca pretul poate parea mare si ca acelasi lucru il poate face si un telefon cu Android sau un BlackBerry 10. Diferenta este ca acest router o face fara a seca toata bateria telefonului mobil. Sa nu mai vorbim de faptul ca daca folosim o cartela 3G de la DIgi chiar uitam de grija traficului care este taxat suplimentar la orice provider de internet mobil, exceptie facand RDS.

Dimensiunile si masa il fac extrem de portabil. Din pacate, optiunile sale nu permit modificarea parametrilor precum puterea semnalului wireless si astfel singurul fel in care poate fi sporita autonomia este prin inchiderea automata a retelei Wi-Fi dupa un anumit interval de timp in care conexiunea a fost idle.

Desi are cateva neajunsuri marunte, un astfel de dispozitiv face inutila prezenta unui modul 3G in dispozitive precum tabletele sau consolele portabile. Ganditi-va ca un astfel de dispozitiv costa exact cat diferenta dintre un Nexus 7 fara 3G si unul cu 3G. Pai de ce sa nu alegi varianta mai ieftina si sa iti poti conecta toate dispozitivele la internet cu un singur abonament de date?

Evident ca poate exista eterna discutie despre 4G-ul din Nexus 7 si cum acesta este mai rapid decat modemul 3G. Da, asa este. Este mai rapid, dar ce pacat ca nu este inca disponibil.

Asadar, daca aveti mai multe dispozitive ce trebuiesc conectate la internet, router-ul portabil de la TP-Link este fantastic pentru a economisi cativa banuti.

 

Plusuri şi minusuri pentru TP-Link 3G Mobile Wi-Fi M5350

editors-choice

+ Portabilitate
+ Plug’n’play
+ Autonomie
+ Interfata

 

  • Router-ul TP-Link 3G Mobile Wi-Fi M5350 poate fi cumparat de aici

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.