TP-LINK Archer T9E AC1900 review - Holy speed

Written by  // 15 June 2016 //
(3 votes)
  TP-LINK Archer T9E AC1900 review - Holy speed
  Ne-am fi gandit ca odata cu aparitia si maturizarea standardului 802.11ac am fi vazut mai multe echipamente de acest fel si aici nu ma refer doar la routere ci si la adaptoare sau placi de retea care ar putea fi folosite pe PC-uri fara a mai lua in calcul problema cablurilor.


  Realitatea din piata este cu totul alta si astazi ne-am gandit sa aruncam o privire asupra unei placi de retea wireless de la prietenii nostri de la TP-LINK - Archer T9E.

  DSC03701

   

  Introducere si specificatii 

  Unul dintre motivele pentru care bridge-urile, adaptoarele si placile de retea compatibile cu standardul 802.11ac nu apar prea des pe rafturile magazinelor este faptul ca folosesc aproape acelasi hardware ca routerele (ceea ce le face si aproape la fel de scumpe).

  Celelalte motive ar fi conditiile ideale de care e nevoie pentru a atinge viteza maxima de ~600Mbits. Pe langa interferentele care ar putea aparea din cauza faptului ca placa de retea este montata intr-o carcasa ar mai fi faptul ca ati avea nevoie de un router care sa fie capabil de 802.11ac (evident) dar si o "zona libera" in 40Mhz. Dar aceste "mici" impedimente nu i-a oprit niciodata pe producatori, nu?

  DSC03709

  Probabil ca ati observat pana acum ca noi am mai folosit in testele noastre de retea o alta placa de retea wireless capabila 802.11ac de la ASUS (ASUS AC68U). Ei bine, echivalentul ei este TP-LINK Archer T9E, o placa de retea PCI Express 2.0 x1 care functioneaza in doua benzi (2.4 Ghz dar si 5Ghz), vine echipata cu trei antene  de 5dBi beamforming ready. Cipul in jurul caruia este construita placa este produs de Broadcom - BCM4360 - un cip care se regaseste si in routere AC din segmentele mainstream dar si premium.

  PCB-ul placii este acoperit in totalitate de un heatsink generos, iar pe spatele bracketului, pe langa antenele multi-directionale mai gasim un LED care indica statusul link-ului.

   

  Galerie Foto

  • Click to enlarge image DSC03697.jpg
  • Click to enlarge image DSC03713.jpg
  • Click to enlarge image DSC03716.jpg
  • Click to enlarge image DSC03717.jpg
  • Click to enlarge image DSC03718.jpg
  • Click to enlarge image DSC03720.jpg
  •  

   

  Teste

  Pentru testare am ales cea mai simpla varianta, dar in acelasi timp cea mai sugestiva. Pentru aceste teste ne-am folosit de conexiunea gigabit si, evident, pentru stocare am folosit un SSD Kingston KC300.

  Stiam de ceva vreme ca pe Steam se poate descarca la o rata de transfer foarte mare jocul GTA V. 

  Pentru a verifica latimea de banda pusa la dispozitie de conexiunea la Internet, dar si pentru a avea un termen de comparatie, am descarcat jocul GTA V folosind conexiunea prin cablu gigabit. Rezultatul este impresionant. In 10 minute termina de descarcat 63 GB.

  Router-ul folosit pentru teste este Archer C9 1900 Mbps.

  Folosind conexiunea wireless in banda 2,4 GHz am obtinut o rata de transfer chiar buna, insa nu spectaculoasa. Adica un maxim de 21 MB/s.

  Iar atunci cand am trecut in banda 5 GHz placa TP-LINK T9E s-a dezlantuit. Am atins un maxim de 76,1 MB/s, iar media s-a mentinut undeva in jurul valorii de 65 MB/s.

   

  Conexiune wired gigabit

  mid archer cablu

   

  Conexiune wireless 2,4 GHz la Archer C9

  mid archer 24

   

  Conexiune wireless 5 GHz la Archer C9

  mid archer 5

   

  Imagini termoviziune

  tplin ir

   

  tplin rap

  Nu ma mira faptul ca se incalzeste. Acesta este si motivul pentru care placa are un radiator generos deasupra cipului. Oricum, valorile sunt bune. O temperatura de 42°C nu are de ce sa sperie pe cineva.

   

  Concluzii

  Am mai testat cateva placi de retea rapide atat pe laptop-uri cat si pe desktop-uri, insa nu au oferit nimic surprinzator. Archer T9E, insa, m-a luat prin surprindere. Ma asteptam sa functioneze bine in testul nostru practic, insa nu atat de bine.

  E atat de rapida incat chiar incep sa ma intreb de ce mai am cablul de retea tras prin plinta. As putea foarte bine sa il elimin si sa folosesc calculatorul in mod wireless. Nu as avea cum sa simt diferenta.

  DSC03711

  In jocuri nu am facut masuratori de latenta, insa subiectiv va pot spune ca nu am remarcat nicio diferenta.

  E drept ca are un pret foarte mare, insa nu se adreseaza utilizatorilor care ar investi aceasta suma intr-un SSD, ci celor care deja au si dispun si de o conexiune gigabit la Internet. Nu trebuie sa o pui in oala prioritatilor tale, ci sa o vezi ca pe o adevarata alternativa a conexiunii prin cablu in cazul in care nu ai chef sa stai sa tragi cabluri prin casa.

  • Placa de retea poate fi cumparata de la PC Garage la pretul de 270 Lei

   

  Plusuri si minusuri

  recommended

  + Rate de transfer
  + Slot PCIe X1
  + Temperatura
  - Pret

  Last modified on Friday, 17 June 2016 12:48

  George Dimache

  Am căutat mereu un soi de libertate normală. Aceea de a lucra mereu doar la proiectele care-mi plac cu adevărat. WASD este ca o configuraţie chimică formată din elemente compatibile, care ne-a legat, pentru a elucubra păreri fără a ţine cont de prejudecăţi şi responsabilităţi.

  You are here: HomeHardware reviewsOther hardware & gadgets TP-LINK Archer T9E AC1900 review - Holy speed