Nu cu mult timp in urma atat RDS/RCS cat si Romtelecom (nu de mult) au reusit sa faca o scamatorie destul de interesanta pe piata ISP-urilor de la noi. O scamatorie care din punctul meu de vedere se aseamana cu legalizarea drogurilor usoare in unele tari. Mirajul unei asemenea viteze atrage din ce in ce mai multi utilizatori tinand cont ca majoritatea dintre noi am crescut cu cartele care rationalizau accesul la Internet.

In orice caz, aparitia abonamentului “gigabit” a dus, inevitabil, la cresterea vanzarilor de routere. Astfel, dupa ce am experimentat in trecut cu cateva echipamente gigabit de care nu am fost foarte multumit, am pus mana recent pe un router de la TP-LINK, TL-1043ND v2. Am mai folosit in trecut echipamentele lor si am placut impresionat de performantele hardware, simplitatea si eficienta firmware-ului cat si de design, toate acestea raportate la un pret accesibil.

Design si specificatii

tplink-gb-007Fiind vorba despre un produs plasat in segmentul mid-range, TP-LINK au avut o atentie mai mare la detalii. Designul este mai sobru comparativ cu produsele din segmentul entry-level, iar specificatiile sunt pe masura. Routerul vine echipat cu 3 antene omnidirectionale de 5dBi, un port Gigabit WAN, 4 porturi Gigabit Ethernet LAN, cat si un port USB 2.0 care permite folosirea routerului ca Fileserver, Server Media sau Printserver. Tot pe partea din spate exista si 3 butoane care permit un control rapid asupra unor functii ale routerului – WPS/Reset, dezactivarea semnalului wireless si un switch “on/off”. Pe panoul frontal nu exista altceva decat10 LED-uri pentru status. Carcasa eleganta ascunde in interior un cip Qualcomm Atheros QCA9558, tactat la 720Mhz si 64MB RAM. Pe partea de wireless, routerul sta la fel de bine. Modulul este un Atheros AR8327N si este capabil de 300mbps, deci vorbim de 802.11n in modul 2.4 Ghz.

tplink-opened-01

 

Interfata, instalare si optiuni

tplink-gb-001

Bundle-ul cu care vine routerul este standard pentru TP-LINK – un patch cord, manualul, discul pentru instalare si routerul. Interfata este intuitiva si instalarea initiala nu dureaza de mai mult de 3 minute. Ca o mica paranteza – desi TP-LINK sunt cunoscuti pentru compatibilitatea echipamentelor cu firmware-ul custom facut de baietii de la DD-WRT si / sau OpenWRT, mentionez ca modelul testat de noi NU este compatibil cu acestea si exista riscul de strica router-ul intr-un mod ireversibil din cauza unui bug care “ucide” portul WAN. Revenind la interfata Web – putem spune ca TP-LINK nu considera utilizatorii avansati ca fiind un public tinta asa ca nu ne sunt oferite extrem multe optiuni. Dar tinand cont de faptul ca utilizatorii avansati se orienteaza catre echipamente mai puternice si automat putin mai scumpe, nu avem de ce sa ne plangem. Interfata se rezuma practic la o pagina web cu 3 frame-uri care prezinta pe rand meniul, optiunile si o scurta descriere a fiecarei optiuni pentru utilizatorii incepatori. Partea de LAN Setup nu ofera prea multe posibilitati in afara de setarea clasei de IP-uri si implicit a subnet-ului insa e de apreciat existenta unui proxy IMGP pentru stream-uri multicast pe LAN.

De asemenea DHCP-ul permite rezervarea de IP-uri per MAC lucru care usureaza setarea de port-forwarding catre anumite echipamente. Partea de WAN ofera optiunile binecunoscute de conectare – IP static, DHCP sau PPPoE si chiar suport pentru ipv6. Alte optiuni care merita mentionate sunt suportul pentru NAT hardware cat si existenta unor optiuni pentru securitate bine puse la punct – filtrarea pachetelor ICMP, protectie DoS cat si un blacklist pentru blocarea adreselor IP nedorite. Noi le-am dezactivat pe parcursul testelor deoarece nu am vrut sa interfereze cu vitezele de transfer.

Meniul pentru wireless nu este nici el foarte stufos. Aici gasiti cam tot ce ii trebuie unui utilizator “casnic” care nu vrea batai de cap la instalare si nu are timp sau chef pentru o administrare prea amanuntita. Ce am apreciat a fost faptul ca punctul de acces wireless vine gata securizat. Exista setari pentru WPS cat si posibilitatea de bridging WDS. Tot in meniul pentru setarile wireless ne-am impiedicat de o optiune interesanta care se numeste Speedboost. Ce face aceasta optiune? Cand este activata mareste viteza de transfer pana la 450Mbps. Odata activata routerul forteaza conexiunea WiFi in banda 2,4Ghz in modul wideband 40Mhz. Astfel, chiar si in cazul zonelor cu interferente maxime veti puta depasi viteza maxim negociata de ~140Mbps.

Galerie firmware

{gallery}/2014/03-hardware/tplink-tl-1043nd/galerie-fw:123:115:0:1{/gallery}

 

Galerie foto

{gallery}/2014/03-hardware/tplink-tl-1043nd/galerie:123:110:0:1{/gallery}

 

Performante wired si wireless

Pentru testarea performantelor –routing, switching si wireless – am folosit doua laptopuri echipate cu urmatoarele placi de retea:

Notebook HP Elitebook 8560w – Intel(R) 82579LM GIGABIT ETHERNET si Intel(R) Centrino(R) Wireless Advanced-N 6205

Notebook Lenovo B580 – Realtek PCIe Gigabit Ethernet si Intel(R) Centrino(R)Wireless-N 2230

Ca sistem de operare am folosit Windows 8.1, iar aplicatia pentru test a fost jPerf v2.02.

Pana acum TP-LINK nu a folosit procesoare foarte puternice pentru echipamentele lor insa din fericire TL-1043ND v2 nu este un astfel de produs. Qualcomm-ul cu care este dotat a permis atingerea unor viteze excelente de routing si switching pe fir.

tp-link-routing tp-link-switching

Dupa cum se vede si din capturile de ecran echipamentul pastreaza o rezerva de putere si pentru QoS ceea ce nu poate decat sa ne bucure. Nu pot spune acelasi lucru despre interfata wireless care nu s-a ridicat chiar la asteptarile noastre chiar daca am activat si optiunea „speed boost”. Mai jos aveti capturile de ecran cu rezultatele.

Performanta wireless – distanta 1m, vedere directa

tp-link-1m

 

Performanta wireless – distanta 3m, un perete despartitor

tp-link-3m

 

Performanta wireless – distanta 6m, doi pereti despartitori

tp-link-6m

Chiar daca TP-LINK nu au respectat standardele IEEE si permit fortarea conexiunii in modul wideband 40Mhz se observa totusi degradarea performantei odata ce distanta si obstacolele cresc. Daca mai punem la socoteala si un mediu cu interferente atunci veti fi condamnati la viteze destul de mici. Totusi TP-LINK 1043ND v2 a obtinut viteze foarte bune.

Concluzii

TP-LINK 1043ND v2 este un echipament excelent. Tinand cont de vitezele foarte bune pentru routing si switching pe fir, performantele bune wireless pot sa spun ca TP-LINK au scos pe piata un echipament foarte competitiv si care este in acelasi timp foarte accesibil. De asemenea, din ce in ce mai multi utilizatori casnici vor opta pentru conexiunile gigabit ceea ce va transforma acest router intr-un „best-buy” peste noapte.

Chiar daca interfata duce lipsa unor optiuni ceva mai avansate si nu permite folosirea unui firmware custom asta nu inseamna ca nu va oferi performante excelente comparativ cu pretul platit. Astfel, tinand cont de aspectele punctate mai sus, pentru aceia dintre voi care va doriti un echipament performant, ieftin si care permite o instalare de genul „fire and forget”, TL-1043ND v2 este alegerea cea mai buna.

  • TP-LINK 1043ND poate fi cumparat de la PC Garage la pretul de 209 Lei

 

Plusuri si minusuri

editors-choice

+ Hardware
+ Performanta
+ Design
+ Pret

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.