Căldură mare monşer! Căldură mare ca în schiţele lui nenea Iancu Caragiale, iar procesoarele noastre săracele abia de fac faţă temperaturii tropicale din ultimele zile. În strada Pacienţei la numerele M608 şi M612 am bătut să ne deschidă două coolere falnice şi hotărâte să mai reducă din temperatura vrăjmaşă de pe IHS-ul procesoarelor înfierbântate.

De nemţii de la Xilence am auzit pentru prima dată în urmă cu câţiva ani determinat de către temperatura mult prea ridicată a unei plăci de bază dotată cu cipset VIA KT600. Micuţul cooler pentru northbridge a rezistat eroic până când l-am înecat în praf şi impurităţi.

De atunci şi până astăzi XILENCE şi-au diversificat gama de produse şi în oferta lor puteţi găsi de la filtre de praf şi ventilatoare până la coolere şi surse de alimentare.

Nu mică mi-a fost uimirea când am observat că produsele lor se găsesc doar la câteva magazine de la noi. Pe o piaţă dominată la propriu de coloşi ca Noctua NH-D14 sau CoolerMaster V8 ori V10 e destul de greu să răzbeşti însă, raportul preţ / performanţă îşi spune cuvântul. Nu foarte mulţi îşi permit o răcire cu lichid sau un cooler din liga pro aşa cum sunt Noctua.

Prin urmare astăzi o să observăm îndeaproape ce oferă cele două coolere XILENCE şi vom vedea dacă nemţii sunt aşa de meticuloşi cum se spune.

 

Specificaţii Tehnice


Model Xilence M608
Socket Intel LGA 1366 / LGA 1155 / LGA 775 / AMD AM3+ / AM2 / AM2+
Dimensiuni 143mm Lungime * 136mm Lăţime * 129mm Înălţime
Heatpipe/bază 4 heatpipes din cupru
Ventilator 120mm
PWM Da, turatie variabila intre 500 si 1500rpm
Nivel zgomot 26,7 dBA
TDP maxim suportat 130W
Greutate 455g

 

 

XILENCE M608 are un design care mie personal mi se pare că se plasează între Scythe Andy Samurai şi Scythe Zipang, dar cu mai puţine heatpipes. Talpa este mată, iar miezul este din cupru. Heatpipe-urile sunt şi ele din cupru însă sunt cromate pentru un aspect estetic cât mai bun.

Sistemul de prinderi este identic pentru ambele coolere şi permite montarea / demontarea foarte rapidă a coolerului datorită sistemului foarte intuitiv. Practic clamele necesare fiecărui socket se prind de cooler cu ajutorul a două thumbscrews, şuruburi care se pot strânge cu mâna, fără a fi nevoie de alte unelte şi maşinării.

Backplate-urile sunt din plastic aşa că nu va fi nevoie de izolaţie suplimentară pe spatele plăcii de bază, iar arcurile care susţin şuruburile crează presiune între cooler şi procesor.

Să vedem cum se prezintă şi frăţiorul mai mare, XILENCE M612, un cooler impozant la propriu prin numărul de heatpipe-uri şi greutatea apreciabilă.

 

Model Xilence M612
Socket Intel LGA 1366 / LGA 1155 / LGA 775 / AMD AM3+ / AM2 / AM2+
Dimensiuni 73mm Lungime * 170mm Lăţime * 140mm Înălţime
Heatpipe/bază 12 heatpipes din cupru
Ventilator 120mm
PWM Da, turatie variabila intre 700 si 1200rpm
Nivel zgomot 26,7 dBA
TDP maxim suportat 150W
Greutate 605g

 

 

 

XILENCE M612 are o arhitectură de tip „fagure” care secondată de numărul foarte mare de „ţevi” reuşeşte să umbrească rapid performanţele fratelui mai mic.

Prinderile şi accesoriile din pachet sunt identice cu cele ale lui M608 – trei backplate-uri, două sisteme de prindere pentru Intel şi AMD plus şuruburile de rigoare, pastă termoconductoare şi încă un set de cleme pentru ventilator în cazul în care se doreşte montarea unui al doilea pentru performanţă sporită.

Un aspect care m-a încântat în cazul lui M612 este faptul că se pot folosi memorii cu radiator înalt spre deosebire de M608 care este mai compact.

În pagina următoare veţi vedea cum au performat cele două coolere şi ce platforme am folosit pentru testarea lor.

Pages ( 1 of 2 ): 1 2Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.