Echipamentele NAS (Network Attached Storage) nu sunt o noutate la noi dar în ultima perioadă, în urma invaziei de smart TV-uri şi alte echipamente destinate distracţiei pentru acasă, au început să „muşte” din ce în ce mai mult din piaţă. Există o multitudine de producători care oferă soluţii dintre cele mai variate însă, din nefericire, preţurile sunt pe măsură.

zyxel-nsa310-04ZyXEL NSA310 este un astfel de echipament şi are un preţ destul de atrăgător. NSA310 este un NAS single-bay care nu este menit să concureze cu alte echipamente similare – cum sunt cele de la Synology, de exemplu. În schimb oferă o gamă destul de variată de opţiuni pentru un utilizator obişnuit, consumator de conţinut digital şi care vrea un gadget exclusiv pentru acest lucru.

În esenţă, NAS-ul în discuţie nu este altceva decât un „rack” sau „enclosure” dacă vreţi. NSA310 nu vine echipat şi cu hdd. De unde şi preţul mic. Staţi, nu aruncaţi cu pietre! Nu plătiţi doar o cutie din metal. Ca specificaţiil tehnice se prezintă bine: vine echipat cu un procesor Marvell tactat la 1,2 Ghz şi 256 MB RAM DDR2. Iată şi restul de specificaţii tehnice:

  • 2 port-uri USB 2.0
  • 1 port LAN 10/100/1000
  • 1 port e-SATA
  • suport pentru HDD-uri de până la 3TB
  • Greutate 662g
  • Software: server audio, server video, client Bittorrent, FTP server, web server, iTunes server, DLNA 1.5, print server, uPnP Media Server, suport SSL, suport RAID 1.

zyxel-nsa310-03După cum vedeţi caracteristicile tehnice nu îl recomandă ca pe un gagdet low-end, chiar dacă acolo este plasat. Singurul lucru care mi-a displăcut a fost bătaia de cap pentru crearea unei matrici RAID care se poate face folosind portul e-SATA. Dar acesta este un lucru minor.

Pachetul în care vine frumos ambalat conţine… nimic, deşi este voluminos. În afară de hârţogăraia aferentă, discul cu software şi un cablu UTP nu găsim nimic.

Instalarea este destul de uşoară. Nu trebuie decât să montaţi un hdd şi apoi să conectaţi NAS-ul la reţea. Nu uitaţi să-l băgaţi în priză! Instalaţi apoi software-ul şi sunteţi aproape gata. spun aproape gata pentru că trebuie să formataţi hdd-ul pe care îl veţi folosi, iar instrucţiunile nu sunt la vedere.

Interfaţa este foarte prietenoasă şi orice utilizator, fie el şi începător, va reuşi să se acomodeze foarte rapid. Interfaţă de care discutăm nu este altceva decît o aplicaţie web. Oricine a mai configurat un router poate configura la fel de uşor NSA310.

Mai jos aveţi o galerie cu imagini unde am încercat să v-o ilustrăm cât mai bine.

{gallery}/2013/03-hardware/zyxel-nsa310/interfata:123:105:0:1{/gallery}

 

Testele pe care le-am rulat au fost extrem de simple. Pentru stocare am folosit un hdd Western Digital Caviar Green de 500GB(SATAII, 7200rpm, buffer 16MB).

Suita de test a fost foarte simplă. Testele au constat în copierea a două grupuri de fişiere. Primul grup a fost compus dintr-o compilaţie de fişiere flac care cu dimensiunea totală de 1,5GB. Cel de-al doilea a fost filmul de prezentare blu-ray „Oceanic Life” al celor de la Samsung, 1080p desigur, care ocupă 1,5 GB.

Primul test a constat în viteza de copiere a celor două grupuri de fişiere, iar cel de-al doilea a fost redarea acestora. În cazul celui de-al treilea test am descărcat cu ajutorul clientului bittorrent o imagine de sistem de operare.

Pentru test am folosit o staţie de lucru echipată cu o placă de bază Gigabyte Z68X-UD3H-B3 care foloseşte o placă de reţea Realtek RTL8111E. Ca echipament de reţea am folosit un router TP-Link TL-WR1043ND. Ambele fiind compatibile gigabit. Firmware-ul folosit a fost cel mai nou de pe site-ul oficial ZyXEL, adică 4.50.

Performanţele sunt slabe. La copierea primului set de fişiere am avut o rată de transfer, susţinută, de 9MB/s. În cazul copierii celui de-al doilea grup de fişiere, viteza a fost de 34 Mb/s.

Clientul bittorent s-a comportat ireproşabil, iar viteza maximă atinsă a fost de 4,4 Mb/s. Este de apreciat faptul că streamul care rula în acelaşi timp (muzica din foobar) nu a sacadat.

Redarea fisierelor a fost cursivă şi fără probleme. Singura problemă ar fi aplicaţia web care nu funcţionează aşa cum trebuie. De exemplu, butoanele „Back” şi „Forward” nu funcţionează.

Alt lucru care mi-a displăcut este faptul că te obligă să foloseşti VLC pentru redarea video. Nu este neapărat un lucru rău însă este restrictiv şi pluginul VLC pentru browsere este destul de buggy.

Printre altele mi-a plăcut şi integrarea cu Dropbox, Flickr şi Youtube.

 

Concluzii

zyxel-nsa310-01Per total ZyXEL NSA310 este un echipament decent. Este uşor de instalat şi de utilizat. Preţul este destul de mic – noi l-am găsit la 370 lei pe eMag.ro, iar interfaţa este una foarte intuitivă şi rapidă.

Singurul neajuns ar fi viteza mică la scriere dar acest lucru este influenţat de hdd-ul pe care îl veţi folosi cît şi de plăcile de reţea folosite.

Dacă plănuiţi să achiziţionaţi un astfel de echipament în viitorul apropiat, ZyXEL NSA310 chiar este o alegere bună.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.