Reţelistica nu reprezintă unul dintre punctele forte ale gamerilor. Vrem sau nu, ne lovim totuşi destul de des de probleme care ţin de aceste cabluri minunate care fac legătura dintre noi şi lumea din exterior. Nimeni nu vrea o încâlcitură de cabluri în spatele biroului, iar uneori e complicat să creezi o reţea ad-hoc pentru un lan-party din lipsă de cabluri, din cauza spaţiului în care vrem să ne „desfăşurăm” activităţile gameristice ori a limitărilor apărute pe moment.

 

1ZyXEL au observat binişor noua tendinţă către mobilitate de pe piaţa de networking SoHo şi şi-au orientat noile linii de produse exact către aceasta. Astfel, am ajuns în posesia a două adaptoare de reţea ZyXEL Powerline PLA-401. Tocmai acest motiv (lipsa cablurilor) l-a şi adus pe masa noastră de test (sau în prizele noastre).

Faptul că se poate creea o reţea ad-hoc, fără cabluri şi fără bătăi de cap, doar cu ajutorul a două sau mai multe „prize” este un avantaj enorm atunci când nu avem acces la notebook-uri şi routere (sau access points) dotate cu WiFi.

 

 

Principiul de funcţionare este simplu. Adaptoarele folosesc reţeaua electrică pentru a transmite pachete de date acest lucru fiind folosind un algoritm numit ODFM – Orthogonal Frequency Division Multiplexing. Ca să nu exagerăm cu detaliile tehnice, gîndiţi-vă la cum se transmite vocea prin telefon (nu, nu mobil, ci cu fir) sau datele prin fax. Cu alte cuvinte, se divizează frecvenţa cablului electric şi se folosesc două sau mai multe canale pentru a trimite şi primi date.

ZyXEL nu sunt pionierii acestei tehnologii. Intellon şi Intellogis au fost primii care au dezvoltat această tehnologie în urmă cu aproape 20 de ani dar vitezele foarte mici care erau rezultatul inevitabil al interferenţelor electromagnetice au mai ucis din entuziasmul iniţial.

 

pla_401

 

2

Revenind la treburile noastre, PLA-401 reprezintă un echipament destul de folositor dacă apare nevoia urgentă a unei reţele LAN sau a unui LAN care are nevoie de o conexiune la Internet.

Conform celor de la ZyXEL, cu PLA-401 se poate crea o reţea de maxim 64 de device-uri (PC-uri, routere, NAS-uri, console) folosind un singur „master”. Dar cum într-un pachet se găsesc doar două adaptoare ne vom limita la a le folosi doar pe acestea.

Conţinutul pachetului este destul de sărac. În afară de cele două adaptoare, manualul, certificatul de garanţie şi două cabluri de reţea nu mai găsim nimic, oricât am scutura cutia 🙂

Iată şi specificaţiile tehnice:

 

Dimensiuni(mm) 71*65*95(lungime, lăţime, înălţime)
Greutate(g) 160
Alimentare 100V-240V, VAC, 50/60Hz
Conectori 1*RJ45 (Ethernet, 100Mbits)
Viteză Maximă 200 mbps
Frecvenţe de funcţionare 2Mhz – 30 Mhz
Criptare 128bit AES

 

Ca aspect, adaptoarele arată foarte bine. Clasicul plastic alb este recomandat pentru a nu-l confunda cu încărcătorul de la telefonul bunicii. Pe partea superioară sunt poziţionate trei LED-uri de status – on/off, calitatea semnalului, traficul pe reţea, iar pe partea din dreapta avem două butoane. Unul pentru „reset” şi unul pentru criptarea datelor şi / sau sincronizare.

Criptarea foloseşte algoritmul AES pe 128 biţi. Mai mult decît suficient dacă vă e teamă de intruşi care ar putea privi mesajele de dragoste către coechipierul din bloc.

 

În pagina următoare veţi vedea performanţele unei reţele create cu ajutorul acestor echipamente şi vom vedea care sunt avantajele şi dezavantajele unei reţele create astfel.

 

3

Pages ( 1 of 2 ): 1 2Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.