Până acum aţi avut ocazia să citiţi pe site ştiri despre kit-urile de memorie noi lansate de A-Data, capabile să atingă frecvenţe foarte mari. Iată că a venit momentul să testăm pentru voi un asemenea kit, mai exact cel garantat de producător pentru lucrul la DDR3-2800.

După cum menţionam şi în ştirile despre acest subiect, frecvenţele atinse de kit-urile de memorie DDR3 disponibile comercial au depăşit deja aşteptările. În ceea ce priveşte memoriile RAM, cursa pentru atingerea unor lăţimi de bandă cât mai mari a fost întotdeauna definită de frecvenţe şi latenţe, sau timpi de acces. Am să consider că nu mai este necesar să explic conceptul de frecvenţă şi am să încerc să vă explic pe scurt de ce latenţele sunt atât de importante.

Dacă frecvenţa este strâns legată de felul în care funcţionează memoriile RAM, latenţele reprezintă felul în care spaţiul de stocare este folosit de către controller-ul de memorie. Controller-ul de memorie foloseşte diferite instrucţiuni, similare cu instrucţiunile procesorului, însă scopul acestora este să stocheze pe şi să citească de pe chip-urile de memorie RAM informaţii.

adata-2800-mhz-01

Latenţele, sau timpii de acces, reprezintă o metodă de sincronizare între controller-ul de memorie şi cipurile de memorie RAM. Oricine a intrat în secţiunea dedicată a unui BIOS bine făcut ştie că există zeci de latenţe. Să luăm de exemplu CAS, latenţa considerată cea mai importantă. Valoarea latenţei desemnată pentru CAS reprezintă numărul de cicli de tact după care controller-ul de memorie poate să repete apelarea acestei instrucţiuni. CAS9 înseamnă că din momentul în care controller-ul de memorie foloseşte instrucţiunea CAS, aceasta poate să fie folosită din nou abia după trecerea a înca 9 cicli de tact.

Ca să pun totul în perspectivă, memoriile DDR3-1333, cele mai comune din generaţia lor, funcţionează la o frecvenţa efectivă de 1333MHz. Asta înseamnă 1333 milioane de cicli de tact într-o singură secundă. Diferenţa între CAS9 şi CAS7 în aceste condiţii? CAS7 permite apelarea instrucţiunii CAS de aproximativ 190.428.571 ori într-o secundă, în timp ce CAS9 permite acelaşi lucru de doar aproximativ 148.111.111 ori în aceeaşi perioadă de timp.

Acum că v-am explicat partea de teorie importantă pentru inţelegerea acestui articol, să trecem la partea practică.

 

Constructie si specificatii

Descrierea modulelor de memorie dintr-un kit nu necesită mult spaţiu. Vorbim despre cipuri de memorie montate pe PCB-uri de dimensiuni mai mult sau mai puţin standard, eventual răcite cu ajutorul unor radiatoare. Acest kit nu diferă de reţeta generală din acest punct de vedere.

PCB-urile folosite de cele două module de memorie sunt de culoare neagră, sunt alcătuite din opt straturi şi folosesc circuite de cupru de grosime dublă (2oz). Sunt vizibile logo-urile A-Data şi XPG pe câte o parte a PCB-ului. Deoarece kit-ul testat este cel de 2x4GB (mai este disponibil şi unul de 2x8GB), modulele sunt de tip single sided. Asta înseamnă că cipurile de memorie sunt montate pe o singură parte a PCB-ului, mai exact opt cipuri de memorie per modul. Nu am încercat să îndepărtez radiatoarele ca să identific cipurile deoarece asta ar fi putut să ducă la distrugerea modulelor prin smulgerea cipurilor de pe PCB.

adata-2800-mhz-02 adata-2800-mhz-03

Sistemul de răcire, botezat TCT (Thermal Conductive Technology) de către A-Data, este alcătuit din două radiatoare de aluminiu anodizat per modul. Kit-ul primit pentru teste foloseşte radiatoare aurii, însă există şi o versiune gri. Forma radiatoarelor este deosebită şi încearcă să producă o suprafaţă cât mai mare pentru disiparea căldurii generată de cipurile de memorie. Radiatoarele sunt considerabil mai înalte decât PCB-ul în sine, deci s-ar putea să aveţi probleme cu montarea unora dintre coolerele de procesor.

adata-2800-mhz-05 adata-2800-mhz-06 adata-2800-mhz-07

Transferul de căldura între cipurile de memorie şi radiatoare este facilitat prin intermediul unor pad-uri termoconductoare adezive, folosite şi pentru fixarea radiatoarelor pe module. Pad-urile nu sunt foarte groase, deci eficienţa transferului de căldura este rezonabilă.

Kit-ul testat poate să fie identificat prin codul AX3U2800W4G12-DGV şi după cum am menţionat mai sus, oferă o capacitate de stocare de 2x4GB. Frecvenţa efectivă de 2800MHz (DDR3-2800) este garantată de producător în compania latenţelor 12-14-14-36 şi a unei tensiuni de alimentare de 1.65V. SPD-ul modulelor de memorie oferă suport pentru versiunea 1.3 a Intel XMP (eXtreme Memory Profile). Kit-ul de memorie beneficiază de garanţie pe viaţă şi producătorul vă oferă o licenţă de 60 zile pentru Norton Internet Security dacă înregistraţi kit-ul pe site-ul A-Data.

 

Platforma de test

Pentru testarea acestui kit de memorii am folosit o platformă cu procesor Intel Haswell alcătuită din componentele de mai jos:

Procesor: Intel Core i5 4670K

Cooler: Thermalright True Spirit 120

Placă de bază: GIGABYTE Z87X-UD5H

Placă video: GIGABYTE GV-R785OC-2GD

Hard disk: Western Digital WD3200AAKS

Sursă: Sapphire Pure 950W

Stabilitatea memoriilor a fost testată folosind Memtest86 rulat de pe un stick bootabil. Am decis să folosesc SiSoft Sandra Memory Bandwidth pentru măsurarea performanţelor.

 

Teste de performanta

Pentru început, am încercat să bootez sistemul cu memoriile rulând la parametrii garantaţi de producător. Deşi mă aşteptam să fie mai dificil, totul s-a redus la folosirea multiplicatorului pentru 2800MHz şi a profilului XMP din BIOS. Tensiunea de alimentare a fost setată automat la 1.65V şi acelaşi lucru poate fi spus despre latenţele 12-14-14-36. Totul a mers perfect stabil. Mai jos aveţi un screenshot cu mai multe instanţe de CPU-Z şi rezultatele în SiSoft Sandra.

2800

Al doilea pas a fost să găsesc frecvenţa maximă atinsă de aceste module de memorie. Folosind latenţe similare cu cele garantate de producător pentru DDR3-2800, am atins în condiţii de stabilitate perfectă DDR3-2933. Nu am reuşit să ating stabil frecvenţe de funcţionare mai mari de atât indiferent de setările folosite. Am încercat să cresc voltajul pentru System Agent, să scad frecvenţa de funcţionare a nucleelor de procesare, diferiţi multiplicatori, chiar şi să cresc latenţele, însă nu am reuşit să stabilizez sistemul la DDR3-3000 sau mai sus. Mai jos aveţi screenshot-ul aferent pentru DDR3-2933.

2933

Deoarece căutarea frecvenţei maxime s-a terminat la DDR3-2933, am încercat să văd cum se comportă kit-ul cu latenţe ceva mai mici. Primul rezultat a fost DDR3-2133 folosind latenţele 9-10-10-28. Există kit-uri capabile să atingă această frecvenţă împreună cu lantenţe mai bune (deci mai mici), însa rezultatul obţinut este destul de bun.

2133

Creşterea latenţelor la 10-11-11-32 a dus la obţinerea în condiţii de stabilitate perfectă DDR3-2400. Acest rezultat este foarte bun deoarece majoritatea kit-urilor DDR3-2400 disponibile la ora actuală în România sunt capabile de performanţe similare în cel mai bun caz.

2400

Ultima încercare a fost cu latenţele 11-12-12-34. Astfel am reuşit să obţin stabilitate perfectă doar la DDR3-2600. Nu am putut să obţin DDR3-2800 în compania aceloraşi latenţe.

2600

Din screenshot-urile de mai sus se observă că lăţimea de bandă maximă a fost atinsă la setările garantate de producător. Creşterea frecvenţei de lucru la DDR3-2933 şi a latenţelor tRP şi tRCD la 15 a rezultat în scăderea semnificativă a lăţimii de bandă în SiSoft Sandra. Scăderea latenţelor şi implicit a frecvenţei de funcţionare nu a permis atingerea unei lăţimi de bandă mai mare. Dacă doriţi să obţineţi o lăţime de bandă cât mai mare pe Haswell, latenţele sunt mai puţin importante decât frecvenţa de funcţionare. Am folosit o tensiune de alimentare de 1.65V pentru overclocking. Controller-ul de memorie integrat în pastila procesorului începe să se deterioreze peste această valoare conform declaraţiilor Intel, aşa că aveţi grijă când vreţi să folosiţi acest voltaj.

 

Concluzie

XPG V2 DDR3-2800 de la A-Data reprezintă un produs foarte interesant. Avem practic un kit capabil să atingă frecvenţe de lucru extrem de mari, la care trebuie sa recunosc că nici nu mă gândeam când au fost lansate memoriile DDR3. Lăţimea de bandă rezultată este de asemenea excelentă şi recomandă acest kit oricărui entuziast sau gamer cu buzunare adânci. La ora actuală nu am la dispoziţie un preţ în RON pentru acest kit deoarece nu este înca disponibil la noi, însa asemenea produse sunt întotdeauna rare şi niciodată ieftine.

adata-2800-mhz-04

Dacă preţul cu siguranţă ridicat nu vă sperie, ceea ce obţineţi este un kit de memorie excelent construit, dotat cu unele dintre cele mai bune cipuri de memorie DDR3 disponibile la ora actuală. PCB-urile folosite sunt de cea mai bună calitate. Sistemul de răcire are un aspect deosebit şi în acelaşi timp îşi face treaba extrem de bine. Nu am avut cum să măsor temperaturile atinse pe durata testelor, însă nu cred că au trecut de 40 grade Celsius nici măcar în timpul rulării testelor de stabilitate.

Per total, este un kit excelent de 2x4GB pentru cei mai pretenţioşi entuziaşti şi gameri. Chiar dacă latenţele sunt foarte mari, frecvenţa de lucru asigură obţinerea unei lăţimi de bandă ieşită din comun.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.