Concurenta pe segmentul entry-level de SSD-uri este acerba pe buna dreptate: volumul mare de exemplare vandute asigura profitul cel mai mare. Iata ca a venit momentul sa aruncam o privire asupra celui mai nou model lansat de Corsair pentru acest segment, anume Force LX 256GB.

Segmentul entry-level pentru orice tip de produs este definit cel mai bine de pretul cat mai mic al produselor apartenente. Denumirea segmentului insasi impune acest aspect: produsele entry-level au scopul declarat sa convinga utilizatori noi sa incerce un tip de produs, in cazul acesta SSD-urile. E usor de inteles de ce prioritatea este pretul: nimeni nu are de gand sa dea multi bani ca sa incerce un produs nou, cu exceptia entuziastilor desigur.

Reversul medaliei este reprezentat de performanta oferita de produsele entry-level. Pe de o parte, performanta trebuie sa fie indeajuns de mare incat sa convinga utilizatorii nu numai ca noua achizitie a meritat efortul financiar, ci mai ales sa-i convinga sa-si faca un upgrade pe viitor. Pe de alta parte, daca performanta pe care o ofera se apropie prea mult de cea a modelelor din segmentele superioare de pret, exista riscul ca utilizatorii sa prefere sa obtina performante putin mai mici in conditiile in care pretul de achizitie este semnificativ redus.

DSC05905

Corsair intotdeauna au iesit in evidenta prin intermediul modelelor din segmentele mainstream si high-end. Ce sa mai facem teoria chibritului, inginerii Corsair se pricep de minune sa creeze produse care atrag foarte multi fani in randul entuziastilor. Probabil cel mai bun exemplu este celebra serie Dominator de module de memorie RAM. Cand vine vorba de produse entry-level, lucrurile se schimba. Degeaba incerci sa-i explici cumparatorului ca banii pe care ii da in plus ii aduc anumite avantaje, cand tot ce il intereseaza este sa scoata cat mai putin din buzunar la casa de marcat.

Se pare insa ca anumite persoane de la Corsair au tinut cont de acest aspect in momentul in care au proiectat noul Force LX 256GB. Cum incercarea moarte n-are, avem de-a face cu un controller nou pentru portofoliul Corsair, insa unul cu care cititorii nostri ar trebui sa fie familiarizati deja, anume SM2246EN produs de Silicon Motion. Rezultatele obtinute de acest controller in SSD-ul de 512GB pe care l-am testat anterior au fost excelente, iar acum a venit momentul sa vedem daca prestatia va fi aceeasi si pentru modelul de 256GB oferit de Corsair. Haideti sa trecem in revista specificatiile noului produs de la Corsair.

 

Specificatii

Dupa cum ar trebui sa fie evident pana acum, Corsair Force LX 256GB se adreseaza segmentului entry-level. In ultima vreme am vazut din ce in ce mai multe modele adresate acestui segment care combina noul controller SM2246EN de la Silicon Motion si cipuri NAND Flash de tip MLC. Rezultatele tind sa fie excelente, deci haideti sa vedem daca si specificatiile noii solutii Corsair tind sa confirme aceasta parere. Mai jos aveti lista de specificatii pusa la dispozitie de Corsair:

force-lx-specs1

force-lx-specs2

Primul lucru care iese in evidenta este faptul ca viteza de scriere secventiala este putin cam… modesta. Pana la 300MB/s este cu siguranta mai mult decat este capabil orice SSD limitat la magistrala SATA2, dar modelele SATA3 pot sa atinga viteze mult mai mari de atat. Se pare ca noul controller produs de Silicon Motion obtine viteze la scriere secventiala mult mai bune in compania unei capacitati de stocare de 512GB, dupa cum a demonstrat modelul A-Data SP610. Daca acest fapt se datoreaza unui numar mai mic de cipuri de memorie sau altui factor, ramane sa vedem in capitolul dedicat.

Viteza de citire secventiala specificata de Corsair pentru modelul Force LX de 256GB este excelenta, la acelasi nivel cu cele mai performante SSD-uri SATA3 disponibile la ora actuala. Durata medie de viata (MTBF – Mean Time Between Failure) specificata este de 1.5 milioane de ore. Alaturi de garantia de trei ani oferita de Corsair, fiabilitatea pe termen mediu spre lung nu ar trebui sa fie o problema.Consumul specificat de Corsair este excelent, maximum 3W in load si 0.6W in idle.

 

Sub capota

Modelul Force LX 256GB de la Corsair arata exact asa cum v-ati astepta: mic si negru. Lasand gluma la o parte, nu e tocmai o noutate faptul ca singura diferenta observabila intre majoritatea SSD-urilor este eticheta. Dupa cum urmeaza sa vedeti din radurile urmatoare, noul SSD oferit de Corsair se aseamana foarte mult din punct de vedere tehnic cu modelul A-Data SP610 pe care vi l-am prezentat anterior.

DSC05911 DSC05910

Primul lucru pe care l-am observat odata ce am desfacut carcasa SSD-ului este PCB-ul „juma’ de buletin”, lucru la care ma asteptam de altfel. Acesta este identic cu cel folosit de modelul SP610 512GB oferit de A-Data. Sincer sa fiu, ma asteptam sa observ macar cateva diferente intre cele doua, insa nu este cazul. Tinand cont de faptul ca vorbim de acelasi controller produs de SMI si ca vorbim de un model entry-level… cat timp obtine performante bune si ajuta la obtinerea unui pret cat mai mic, nu am nimic impotriva PCB-urilor mai mici.

DSC05914 DSC05916

Trecand mai departe, Force LX 256GB foloseste un total de opt cipuri de memorie NAND Flash de tip MLC. La fel de multe ca si modelul SP610 512GB de la A-Data. Este clar ca numarul de cipuri si numarul de canale de memorie ale controller-ului (patru in cazul de fata) nu explica viteza de scriere secventiala de doar 300MB/s specificata de Corsair. Cea mai buna explicatie care-mi vine in minte are de-a face cu densitatea cipurilor de memorie, mai exact numarul de pastile de siliciu per package.

Controller-ul Silicon Motion SM2246EN este acompaniat de un cip de memorie RAM de 256MB produs de Nanya care este folosit pe post de buffer.

 

Platforma de test

Pentru testarea SSD-ului Force LX de la Corsair, am folosit o configuratie alcatuita dintr-un Gigabyte Brix GB-BXi7-4770R, un kit de 2x4GB DDR3-2133 CAS11 Kingston HyperX Impact si un SSD Kingston mS200 mSATA de 60GB pentru sistemul de operare.

 

Teste de performanta

AS SSD Benchmark

asssd

asssd-main asssd-Copy

 

ATTO Disk Benchmark

atto

rez-atto

 

CrystalDiskMark

crystal

rez-crystal

 

HD Tune pro

hdtune

hdtune-read hddtune-write

 

Concluzie

Noul Force LX 256GB de la Corsair reprezinta o optiune interesanta pentru utilizatorii care isi doresc un SSD entry-level. Performantele pe care le ofera controller-ul SM2246EN de la Silicon Motion in compania cipurilor MLC NAND Flash sunt satisfacatoare pentru un model entry-level in testele de scriere secventiala. Vorbim despre viteze mai mari decat ale oricarui SSD SATA2, insa net inferioare modelelor etalon echipate cu controller SandForce. In ceea ce priveste rezultatele obtinute in testele de citire secventiala, Force LX 256GB este capabil sa se intreaca cu orice SSD SATA3 disponibil la ora actuala.

DSC05913

Bundle-ul cu care este livrat Force LX 256GB este nu atat neremarcabil, cat mai degraba inexistent. In interiorul ambalajului nu am gasit decat o brosura. Chiar daca nu sunt mare fan al software-ului produs de Acronis si la ora actuala orice carcasa care se respecta are sistemele de retentie gandite sa acomodeze si SSD-uri, nu doar hard disk-uri, trebuie sa recunosc ca parca as fi vrut ceva mai mult decat ceea ce am gasit. Patru suruburi ar fi fost un inceput bun.

Stiu, vor fi persoane care vor tine sa-mi aduca aminte ca vorbi despre un model entry-level si ca numai includerea strictului necesar (adica SSD-ul) ajuta la scaderea pretului. Acest punt de vedere este valid numai pana in momentul in care aruncam o privire asupra preturilor, din pacate. Corsair Force LX 256GB poate fi achizitionat la ora actuala pentru aproximativ 550 RON, in conditiile in care un SSD cu controller SandForce SF-2281 de aceeasi capacitate costa cu aproximativ 20-30 RON mai putin si ofera performante net superioare in testele de scriere secventiala. Un pret competitiv pentru Force LX 256GB s-ar situa undeva in jurul valorii de 450 RON.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.