Fă-ţi HDD-ul să prindă aripi - OCZ Synapse Cache Drive 64GB review

Written by  // 28 February 2012 //
(2 votes)
  Fă-ţi HDD-ul să prindă aripi - OCZ Synapse Cache Drive 64GB review
  Chiar în momentul în care începusem să credem că lumea SSD-urilor devine anostă şi plictisitoare datorită capacităţilor impuse de controller-ul SandForce, iată că mai apare câte o garofiţă ce schimbă macazul. SSD-ul pe care îl vom analiza în acest articol schimbă complet felul în care poate fi folosit un SSD. Au mai încercat şi alţii însă dintre toate încercările pe care le-am făcut până acum nici una dintre soluţii nu s-a dovedit viabilă şi de viitor.

  ocz-synapse-01Cum adică? Pai hai să luăm cel mai recent exemplu - Intel Smart Response. Această tehnologie pare pe hârtie o adevărată binecuvântare pentru că îţi face HDD-ul să funcţioneze la viteza SSD-ului, oricât de mic ar fi acesta.

  Imediat după ce am testat această tehnologie eu unul am şi decis să o folosesc întrucât dispuneam de un SSD de 64 GB, o capacitate prea mică pentru stilul meu de utilizare a calculatorului. Totul a mers perfect pentru aproximativ 2 săptămâni când compania ce distribuie energie electrică s-a decis să îmi arate că de fapt ei îmi fac programul şi oricât de mult aş vrea eu să lucrez, ei nu vor şi mi-au tăiat curentul pentru 2 minute.

  Nimic grav, însă Intel Smart Response bloca secvenţa de boot şi PC-ul rămânea blocat în ecranul de recovery al BIOS-ului controller-ului RAID. Am încercat eu diferite chestii atunci însă rezultatul a fost dezastruos, a trebuit să reinstalez Windows-ul.

  Dacă ar fi fost un accident izolat aş fi fost mulţumit însă BSOD-urile sunt evenimente obişnuite în zilele noastre şi aşa că iată că m-am trezit în acelaşi loc după un minunat blue screen. Şi iar s-a pierdut Windows-ul pentru că "NTLDR missing".

  A treia şi ultima oară am păţit-o chiar când testam SSD-ul Synapse şi atunci am şi decis să renunţ total la a mai utiliza tehnologia de la Intel.

   

  Totuşi, renunţarea la folosirea acestei tehnologii mi-ar fi adus costuri suplimentare pentru că ar fi trebuit să achiziţionez un SSD cu o capacitate suficient de mare astfel  încât să nu am niciun fel de problemă.

  Apariţia SSD-ului de la OCZ mi-a atras atenţia în mod cert pentru că este promovat ca fiind un cache drive. Aici a apărut şi la mine intriga. Cum adică un cache drive? Au scos SSD special pentru Intel SRT? Neah, nu se poate.

  Şi da, aşa cum era şi logic, am descoperit că SSD-ul de la OCZ este special conceput pentru caching însă poate fi folosit pe absolut orice platformă indiferent dacă aceasta deţine SATA III, controller RAID sau AHCI.

  Am început să mă întreb imediat cum funcţionează această tehnologie, cum e posibil să se interpună între HDD şi controller-ul SATA fără a fi nevoie de un BIOS anume al controller-ului RAID.

  Răspunsul este atât de simplu la această întrebare încât atunci când am aflat reacţia mea a fost una mai reţinută. Totul se face cu ajutorul unui software numit DataPlex.

  Acest software este responsabil de indexarea datelor utilizate cel mai frecvent precum şi de recuperarea lor în cazul în care pică curentul. Practic el gestionează absolut tot ce ţine de accelerarea HDD-ului.

  Anyway, vom reveni asupra modului de funcţionarea atunci când vă voi explica cum am testat. Până atunci hai să vă arăt specificaţiile şi pozele produsului. 

   

  Specificaţii şi caracteristici:

  • Disponibil în capacităţi de 64GB (32GB) şi 128GB (64GB)
  • Interfaţă: SATA 6Gbps / Backwards Compatible 3Gbps
  • MLC NAND Flash
  • Suport nativ TRIM
  • Saoftware-ul Dataplex™ inclus
  • ECC Recovery, Data Encryption
  • Slim 2.5" Design: 98 x 69.9 x 9.1 mm
  • Greutate: 79g
  • Temperatură de funcţionare: 0°C ~ 70°C
  • Consum: 2.7W Active, 1.5W Idle
  • Rezistenţă la şocuri de până la 1500G
  • Adaptor de 3.5" inclus
  • Compatibl cu Windows 7 32-bit and 64-bit
  • MTBF: 2 million hours
  • Garanţie 3 ani

   

  ocz-synapse-02ocz-synapse-03ocz-synapse-04

  ocz-synapse-05ocz-synapse-07ocz-synapse-08


  Last modified on Thursday, 25 April 2013 13:16
  Octavian Fulger

  Cândva eram pasionat de IT, apoi m-am plictisit, apoi la PC Mag mi-am redescoperit pasiunea şi am continuat sa fac ceea ce imi place la WASD.

  Google+

  You are here: HomeHardware reviewsStorage & Memory Fă-ţi HDD-ul să prindă aripi - OCZ Synapse Cache Drive 64GB review