Sincer sa fiu chiar imi era dor sa ma mai joc si eu cu un kit de memorii. A trecut ceva vreme de cand am mai bibilit la RAM in vreun fel si iata ca daca tot ne-a ciocanit la usa redactiei un kit de HyperX Savage am decis sa vi-l si prezint.

Savage sunt niste memorii cu aere mainstream si asta o reflecta chiar pretul lor alaturi de frecventa maxima la care pot fi achizitionate. Nu stiu daca a remarcat cineva din titlu, dar numele firmei mama lipseste. Exact, Kingston incearca sa separe si sa lase brand-ul HyperX de sine statator.

HyperX Savage 2x4GB 2400 MHzDe ce vor sa faca asta? Nu stiu si nici nu ma prea intereseaza atata vreme cat produsele pleaca din acelasi loc si beneficiaza de aceleasi garantii ca si cand ar fi purtat numele Kingston. Probabil nu vor sa fie asociati cu gamingul in celelalte segmente unde este nevoie de conservatorism. Probabil.

Inculpatul pe care il interogam astazi are in componenta doua barete de cate 4 GB si poate rula la 2400 MHz. Dar banuiesc ca v-ati prins de asta din titlu:). Totusi, ca acea conditie sa fie indeplinita, trebuie si procesor alaturi de o placa de baza care sa ofere suport pentru asa ceva. Pentru ca daca ai o vechitura de Phenom II si vei planta memoriile pe placa de baza unde este si acesta instalat vei avea o surpriza total neplacuta: nu le vei putea folosi mai sus de ~1700MHz.

HyperX Savage 2x4GB 2400 MHz

In cazul in care va intrebati, kit-ul pe care noi il testam are module single-sided. Acest lucru nu inseamna mai nimic pentru majoritatea utilizatorilor, insa cativa dintre ei se umezesc cand aud de memorii single-sided. Here you go! Getting wet time :).

HyperX Savage 2x4GB 2400 MHz

 

Platforma de test si metodologie

Pentru testarea acestor memorii am folosit o placuta de baza care imi e foarte simpatica si pe care o folosim pentru testarea majoritatii componentelor: Gigabyte Z97X-Gaming G1 WiFi-BK.

Procesorul pe care am rulat testele este noul Intel Core i7 4790K. Restul componentelor utilizate pentru realizarea acestui articol sunt: SSD Adata Premiere Pro SP610 512GB, sursa Sapphire Pure 950W si cooler-ul Noctua NH-U9S.

HyperX Savage 2x4GB 2400 MHz

Pentru testarea memoriilor ne-am folosit doar de AIDA64 Engineer Edition si de CPU-Z si evident de BIOS-ul placii de baza. Ceea ce ne-a interesat cel mai mult a fost latimea de banda pe care o pun memoriile la dispozitie si, evident, am vrut sa descoperim si ce se intampla daca modificam doar multiplicatorul. Apoi, bineinteles ca a urmat si o mica sesiune de modificat latente si frecvente si cam atat.

 

Teste

Toate testele pe care le-am rulat au avut legatura doar cu latimea de banda oferita de memorii cu diferite setari. In unele cazuri a crescut latimea de banda pusa la dispozitie pentru scriere, in altele rata de citire a fost mai buna. In general, scrierea in RAM este afectat de frecventa, iar citirea din RAM este afectata de catre latente. Asadar, cu cat ai latente mai mici si frecventa mai mare vei avea rata de citire mai mare si rata de scriere tot mai mare.

In cazul memoriilor HyperX Savage nu prea se pot combina ambele. Am incercat sa cresc si frecventa si sa mentin latentele la cele initiale specifice pentru frecventa 2400 MHz, dar din pacate nu prea se poate pe aceste memorii HyperX.

Rezultate setari XMP

xmp

Ratele de transfer sunt foarte bune si nu ne surprind in niciun fel.

 

Rezultate setari XMP multiplicator 26X

xmp-2600

In cazul de deasupra am modificat doar multiplicatorul. Facand asta, latentele au crescut si ele si rezultatul nu este tocmai placut pentru ca rata de transfer la citire a scazut. In schimb, rata de transfer la scriere a crescut.

 

Rezultate setari XMP multiplicator 26.6X

xmp-2666

 

Rezultate setari XMP cu latente scazute

xmp-cr1---28

Setarile de mai sus sunt all around cam cele mai bune pentru acest kit de memorii., ratele de transfer sunt chiar bune si culmea e ca au fost si stabile.

 

Concluzii

Memoriile HyperX Savage nu sunt cele mai rapide memorii de pe planeta si nici nu pot fi considerate memorii high-end. Totusi, pentru utilizatorul de rand care nu are chef sau pur si simplu nu stie sa modifice parametrii, sunt nemaipomenite. Sa nu credeti ca acest model este cu ceva diferit de oricare alt model de memorii de la un alt producator. Daca frecventa si latentele sunt identice, pai si rezultatele vor fi tot identice. Pana la urma modulele de memorii sunt niste „galeti” pline de condensatori:).

Singurul lucru care le diferentiaza il reprezinta aspectul si pretul. Asadar, daca te coafeaza culoarea lor si se asorteaza de minune cu radiatoarele placii de baza, stii ce trebuie sa faci!

HyperX Savage 2x4GB 2400 MHz

Latime de banca cat cuprinde.http://wasd.ro/hardware-reviews/storage-memory/hyperx-savage-2x4gb-2400-mhz-review

Posted by WASD on Monday, March 23, 2015

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.