În mod sigur dacă nu apărea noul standard USB, producătorii de soluţiile de stocare începeau să o ia pe arătură pentru a oferi cumva un pic de diversitate şi a transforma piaţa în ceva interesant pentru clienţi. Am tot văzut stick-uri USB 2.0 cu desene, luminiţe, scoici, paiete, buze cu botox şi tot felu de briz brizuri ce au ca rol să le facă interesante, dar unul care să satisfacă nevoie de viteză de transfer mare pe care o are oricare dintre noi nici că a apărut, la un preţ rezonabil.

So, am pus mâna pe marele stick, căci e ceva mai mare ca dimensiuni decât cele ce le vedem prin magazine, şi am zis să tragem câte o copiere de diverse lucruri pe el şi să rulăm 3 benchmark-uri. Toate testele le-am efectuat doar pe USB 3.0 şi am scos din ecuaţie 2.0 deoarece pe lângă faptul că este total neinteresant am şi fost convinşi de faptul că ce scrie pe ambalaj este adevărat. Adică ratele de transfer de 80MB/s la read şi 60MB/s la write specificate de Kingston au fost atinse, deci logic că 30MB/s la read şi 30MB/s la write sunt şi ele adevărate.

Testele au fost rulate pe un sistem echipat cu placă de bază Crosshair IV Formula de la ASUS pe care era montat un procesor AMD Phenom II X6 1075T.

 

Mai jos aveţi benchmark-urile şi graficele testelor de citire şi scriere.

După cum observaţi avem rezultate foarte apropiate de cele despre care spuneam că sunt trecute pe ambalaj, dar fiind benchmark-uri sintetice, putem să cam ignorăm rezultatele.

 

Mai jos avem testele real life care constau în citirea şi scrierea de: un fişier ISO de 6,32GB, un set de 2888 fişiere MP3 ce ocupau 10GB şi un set de 8505 fişiere JPG ce ocupau tot 10GB. Ambele grafice reprezintă aceleaşi teste, doar ca în primul sunt trecute secundele necesare pentru transferul fişierelor, iar în al doilea rata medie de transfer exprimată în MB/s.

 

 

 

Având în vedere că un stick USB 2.0 de la Kingston care are capacitate de 32GB şi rate de transfer specificate de 15MB/s la read şi 6MB/s la write costă 295 RON, putem considera stick-ul DT Ultimate un must have chiar dacă nu avem încă la dispoziţie un port USB 3.0. Chiar şi rata de transfer pe care ne-o oferă USB 2.0 ne face să recomandăm acest stick. Şi dacă ne uităm la ce altceva găsim la vânzare, observăm că există de la o altă companie un stick care e capabil de 34MB/s la read şi 28MB/s la write şi evident fără suport USB 3.0.

Şi să nu uit să precizez şi două aspecte care pot interesa pe anumiţi utilizatori. LED-ul indicator este albastru şi destul de puternic, iar după terminarea rulării testelor stick-ul începuse să se încălzească.

Aşadar, stick-ul ăsta este cel mai bun lucru pe care banii îl pot cumpăra în momentul de faţă dacă ne interesează strict aspectele rată de transfer şi portabilitate. Logic că la această sumă de bani putem cumpăra un SSD de 30GB sau un HDD extern cu o capacitate mare, dar acele două soluţii de stocare fac parte din alte ligi.

Din păcate stick-ul nu este disponibil nicăieri in România, dar poate fi precomandat de la eMag cu livrarea peste 14 zile la enormul preţ de 499 RON. Mai aşteptăm 2 zile să vedem dacă îl mai recomandăm sau nu.

 

 

Plusuri şi minusuri pentru Kingston DT Ultimate 32GB

+ Rate de transfer
+ Preţ
+ Construcţie solidă

– Temperatura degajată

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.