Au trecut 4 ani de cand Kingston au lansat pe piata stick-ul HyperX USB 3.0. Nici nu mi-am dat seama ca atat de mult timp am utilizat acel stick zilnic si inca rezista cu brio. Oricum, a sosit momentul ca acel stick sa fie inlocuit de unul mai rapid si ceva mai compact.

Stick-ul despre care am sa va povestesc astazi face parte tot din gama de produse HyperX si asta inseamna ca ofera performante iesite din comun la un pret rezonabil pentru ceea ce pune la dispozitie.

Stiu ca in general aceste stick-uri sunt scumpe, insa depinde foarte mult la ce te raportezi. Daca etalonul de pret este o pocnitoare cu 90MB/s la cititre si 30MB/s la scriere, atunci e clar ca il vei considera inaccesibil.

HyperX Savage este un stick high end. Asta este destul de clar avand in vedere ca are rate de transfer similare cu ale unui SSD. Ceea ce il deosebeste de stick-urile ieftine este tocmai viteza.

Partea cea mai misto este ca odata cu trecerea timpului nu veti vedea stick-uri ieftine care sa le ajunga din urma, in materie de performanta, pe cele scumpe. Nu s-a intamplat asta nici cu HyperX DataTraveler 3.0 si nu se va intampla nici cu Savage USB 3.1.

„Dar de unde stii tu asta, ba, Vasile?” – Nu e primul stick high end pe care il testez in cei peste 10 ani de experienta in presa IT si nu s-a intamplat asa ceva nici macar in atunci cand era la putere USB 2.0.

Inainte de a continua catre testele de performanta am impresia ca trebuie clarificate cateva aspecte, ca de exemplu ce inseamna USB 3.1.

Kingston HyperX Savage USB Flash Drive 128 GB

 

Recent, nomenclatura s-a schimbat si astfel USB 3.0 a devenit USB 3.1 Gen 1 si USB 3.1 a devenit USB 3.1 Gen 2. Diferenta dintre aceste doua generatii o face rata de transfer. Gen 1 e capabil de maxim 5 Gbps, iar Gen 2 este capabil de maxim 10 Gbps.

In ceea ce priveste conectorii, exista 3 variante: Type A, B C. Type-A este conectorul acestui stick si este, de departe, cel mai folosit pentru dispozitivele USB. Type-B este conectorul patratos utilizat in general pentru imprimante, iar Type-C este conectorul reversibil care incepe sa isi faca aparitia pe telefoanele mobile actuale. In ceea ce priveste ratele de transfer, tipul de conector nu dicteaza si rata de transfer si astfel pot exista si dispozitive cu cel mai recent conector, Type-C, dar care sa fie de fapt USB 3.1 Gen 1.

 

Platforma de test

Este absolut obligatoriu sa specifici platforma de test in cazul testarii unui dispozitiv USB 3.1 la un moment de rascruce cand controller-ele se comporta ciudat si nu stii daca e vina dispozitivului sau a host-ului.

Bineinteles ca am testat pe o platforma de test top notch. Lista componentelor o puteti gasi mai jos:

  • Placa de baza: Asus Z170-Deluxe
  • Procesor: Intel Core i7 6700K
  • RAM: 4×4 GB PanRam Ninja-V @ 3200 MHz
  • Stocare: SSD HyperX Savage 240GB + 480GB
  • Sursa: Enermax Platimax 1500W

DSC02216

Desi stick-ul Savage este USB 3.1 Gen1, placa de baza pe care am utilizat-o pentru teste este dotata doar cu port-uri USB 3.1 Gen2.

 

Galerie foto

 

Teste performanta

In screenshot-urile de mai jos veti gasi intotdeauna in partea stanga stick-ul Data Traveler HyperX de 128GB, iar in partea dreapta noul HyperX Savage de 128GB.

 

ATTO disk benchmark

atto dt 10 atto savage 10

 

Crystal Disk Mark

crystal dt 10 crystal savage 10

 

SiSoft Sandra 2016 RTM (build 2215)

sandra read

 

Imagini termoviziune

In imaginile de mai jos se poate observa in bara laterala care este scara temperaturilor. Valoarea minima arata temperatura cea mai mica din imagine, adica cea ambientala, iar valoarea maxima coincide cu cea mai calda zona de pe fiecare dintre stick/uri. In cazul lui DT HyperX temperatura este ceva mai mare, insa nu cu foarte mult. Totusi, am reusit sa imi dau seama si in timp ce il deconectam din port-ul USB ca se incalzeste mai tare decat Savage.

Puneti mouse-ul peste imagine pentru a vizualiza imaginea in clar.

 

Kingston DT HyperX 128GB

dt term

 

HyperX Savage 128GB

svg term

 

Concluzii

Stiu ca v-ati fi asteptat sa existe un progres tehnologic major. Vorba aia, au trecut aproape 4 ani de cand a aparut Data Traveler HyperX. Cu toate acestea avantul nu este asa mare. Bine, daca punem in balanta si pretul, atunci progresul este fenomenal.

Imi aduc aminte de momentul in care a aparut DT HyperX. Varianta de 128GB costa 800 Lei, adica aproximativ 200€. Visam la el dar era chiar prohibitiv pretul. Si ma uit acum la HyperX Savage 128GB care costa la mai putin de jumatate (365 Lei). E drept ca au scazut preturile memoriilor, insa nu au fost niciodata ieftine mediile de stocare cu rate mari de transfer. Si cel mai bun exemplu il reprezinta card-urile SD.

Pretul lui HyperX Savage, in orice varianta de capacitate, poate parea mare. Dar asta tine foarte mult si de stick-urile cu care utilizatorul este obisnuit. Eu folosesc Data Traveler HyperX inca de cand a aparut si nu m-as mai intoarce la a utiliza un altfel de stick mai lent. Daca tu esti obisnuit cu rate de transfer mici, evident ca ti se va parea scump un astfel de stick. Dar crede-ma, ca nu e nimic mai frustrant decat sa te uiti cum te minte Windows ca termina de transferat in 28 de minute ceva si de fapt sa dureze 3 ore.

Ca tot veni vorba de transferuri indelungate. HyperX Savage nu este foarte stralucit la capitolul transfer de fisiere mici si de fapt acolo se vede cel mai mic progres tehnologic. Asadar, daca ai deja un DT HyperX, tine-l. E in continuare bun. Daca nu, fa-ti un serviciu si nu mai astepta 3 ani sa scrii cateva poze si doua filmulete pe un stick de duzina.

DSC02204

  • Stick-ul HyperX Savage de 128GB poate fi cumparat de la PC Garage la pretul de 366 Lei

editors choice

+ Aspect
+ Performanta
+ Temperatura
+ Pret

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.