hyperx240g-head

 

Platforma de test a fost compusă special pentru această ocazie. Cu alte cuvinte am avut norocul de a testa minunăţia de SSD pe:

  • CPU: Intel i7 2600k răcit cu Noiseblocker Twintec şi Enermax Magma
  • MB: GIGABYTE G1 Sniper 2 Z68 Express
  • RAM: 2*2 Kingston HyperX T1 @ 2133Mhz KHX2133C9AD3T1K2
  • SSD / HDD: Kingston HyperX SH100S3B/240G240 GB, Kingston SVP100S2128 128GB, SAMSUNG HD502IJ 500GB / 7200RPM / 16MB Buffer
  • GPU: Radeon HD6870
  • PSU: Sapphire PurePower 950W
  • OS: Windows 7 Ultimate SP1 şi Catalyst Control Center 11.7

 

Pentru a observa cât mai bine diferenţele dintre generaţii şi mai ales de ce există o diferenţă atât de mare de preţ între un SSD „normal” şi HyperX-ul în discuţie astăzi, am introdus în cadrul testului un al doilea SSD, produs tot de Kingston – SVP100S2128 de 128GB şi HDD-ul meu pe care îl ţin pentru platforma de test.

 

Testele rulate au fost ATTO Disk Benchmark, HDTune PRO 4.61, PCMark Vantage x64 şi două teste practice.

 

alt alt

 

Se vede cu ochiul liber că vitezele de scriere şi citere ale HyperX-ului sunt „lightning-fast”. Avantajul lui faţă de SSD-ul de 128GB este controller-ul Sandforce şi arhitectura SLC (Single Level Cell)

 

Vitezele de transfer şi de încărcare al aplicaţiilor sunt fenomenale. Cei care se mândreau până acum cu un SSD din generaţia mai veche au acum motive să sufere de gelozie. Vitezele de cititre ale drive-ului HyperX sunt net superioare chiar dacă discutăm de transferul unor fişiere mici cum ar fi o librărie de MP3-uri sau câteva sute de poze.

De la stânga la dreapta avem vitezele de citire şi scriere ale celor două SSD-uri Kingston în discuţie. Spaţiul de stocare mai mare cât şi vitezele de scriere mult mai mari ale SSD-ului HyperX compensează preţul ridicat per GB faţă de un alt SSD sau HDD.

Mulţi dintre voi probabil vă interesează şi alte aspecte alte performanţei SSD-ului HyperX SH100S3B/240G240 cum ar fi boot-time-ul şi timpul de instalare al Windows-ului.

Pentru măsurarea timpului de boot am folosit Boot Racer, iar pentru instalarea Windows-ului ne-am folosit de metoda „străveche” a cronometrului.

În această cursă şi-a facut apariţia şi un bătrân Samsung care a fost trădat cu nemernicie de fizică rămânând în urmă în ambele cazuri.

alt

Cea mai plăcută surpriză a fost durata de instalare a Windows-ului. Am fost uluit când am observat cât durează o instalare „pe curat”.

alt

Acum înţelegeţi de ce am rămas cu gura căscată. Nici Windows 3.1 nu se instala atât de repede. Cronometrul a fost pornit la boot screen şi oprit în momentul în care am văzut desktopul încărcat.Totul a durat doar 5 minute (!!!) şi aproape dublu în cazul HDD-ului Samsung.

Valorile nu sunt extrem de precise datorită factorului uman însă sunt foarte apropiate de realitate.

Până acum doar am lăudat bijutieria de HyperX însă există un aspect care poate deveni deranjant şi chiar exasperant. Tot jucându-mă cu setările din Windows şi întorcând SSD-ul pe toate feţele am observat o degradare a performanţei de aproape 20%. Revenirea la performanţa iniţială fiind posibilă doar după un „secure erase”.

Inspectând problema cu atenţie am observat că degradarea performanţei a survenit în momentul în care am dezactivat şi activat „write-back caching”, o metodă de a mări throughput-ul operaţiunilor care ţin de stocarea datelor.

Teoretic dacă activăm această opţiune am observa un mic spor de performanţă însă în cazul SSD-ului nostru acest lucru s-a soldat după cum spuneam cu o degradare importantă a performanţei, iar singura metodă de a reveni la performanţa „out of the box” fiind doar un secure erase.

Ajunşi la final mai avem de precizat doar câteva lucruri. În primul rând spaţiul de stocare nu mai este o problemă. Acum puteţi instala fără nici un fel de problemă sistemul de operare alături de aplicaţiile şi jocurile preferate. În al doilea rând vitezele ameţitoare de transfer sunt singurul motiv pentru care chiar merită achiziţionarea unui asemenea SSD. Sunt foarte curios cum s-ar fi comportat o matrice RAID compusă din două sau mai multe SSD-uri HyperX şi dacă chipset-urile actuale pot ţine pasul cu un controller RAID stand-alone sau există limitări.

Preţul este unul foarte piperat însă dacă punem în balanţă performanţa, timpul de acces foarte mic şi spaţiul de stocare suficient atunci veţi observa justificarea preţului.

Deşi este unul dintre cele mai rapide drive-uri cu care am avut plăcerea să lucrez, mă întreb dacă există loc pentru mai bine. La această întrebare nu poate răspunde decât Kingston cu următoarea generaţie de SSD-uri HyperX dacă aceasta va exista.

 

 

Plusuri şi minusuri pentru Kingston HyperX SH100S3B/240G240


+ Performanţă

+ Design

+ Bundle consistent

+ Garanţie şi suport tehnic

 

 

 

 

Pages ( 2 of 2 ): « Previous1 2

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.