Platforma de test a rămas aceeaşi din articolele anterioare, şi e compusă din:

•    CPU: Intel Core 2 Duo E6750 @ 3.20GHz (400 x 8)
•    Placă de bază: GIGABYTE EP45-UD3P Rev 1.0, Bios F9a (P45 + ICH10R)
•    Memorie: Kingston HyperX 2x2GB DDR2 PC8500 @ 1066MHz CL5-5-5-18
•    Placă video: GIGABYTE GV-N275UD-896I
•    Sursă: GIGABYTE Superb 550W
•    Răcire: Sunbeam Core-Contact Freezer, Scythe Ultra Kaze 3000rpm, Arctic Cooling MX-2
•    Unităţi stocare: Kingston SNV225-S2/64GB (boot-drive), 2 x Kingston SNV125-S2/30GB, Seagate ST3200820AS
•    Sistem de operare: Windows 7 Ultimate x64 Edition

Şi suita de teste a rămas aceeaşi precum în celelalte articole în care am testat SSD-uri, şi vom avea o serie de teste sintetice, alături de câteva teste practice.

M-am gândit destul de mult la un produs cu care să compar noul SSD, iar printre variantele posibile s-au numărat o comparaţie directă între cele două generaţii, o comparaţie cu alte SSD-uri sau o comparaţie cu un HDD. Prima variantă a fost eliminată din start, deoarece BootDrive-ul de 40GB nu se mai fabrică, prin urmare nu am avut un exemplar disponibil pentru teste. A doua variantă nu-şi prea are rostul într-un articol dedicat unui singur produs, atâta timp cât nu ai produse echivalente pe care să le compari. Iar comparaţia dintre, să zicem, noul BootDrive şi modelul SNV225-S2/64GB din familia V+ Series, pe care l-am avut la dispoziţie, ar fi ciudată, deoarece discutăm despre două produse complet diferite, cu specificaţii diferite, cu preţuri diferite şi, cel mai important, destinate unor segmente total diferite. Aşadar, a rămas în picioare ultima variantă care, după părerea mea, este foarte potrivită pentru testul de azi: comparaţia cu un HDD. Să vă explic:

BootDrive-ul este un produs gândit din start pentru un upgrade. Şi nu un upgrade prin înlocuire (în genul înlocuirii unui GTX 260 cu un GTX 285, de exemplu), ci un upgrade prin adăugire (în genul instalării a încă 2GB RAM, de exemplu). Aşadar producătorul a presupus că voi aveţi deja un HDD pe-acasă, şi vă gândiţi să adăugaţi un SSD, pentru a avea performanţe superioare la utilizarea sistemului de operare. Acesta este scopul urmărit de producător, iar acest scop îl voi urmări şi eu în cadrul articolului.

Pentru comparaţia SSD-ului cu un HDD, bătrânul meu Seagate de 200GB cumpărat prin Decembrie 2006 şi cu peste 15.000 ore de funcţionare, e un foarte bun candidat. Pentru că e destul de vechi, lent şi strigă din răsputeri „UPGRADE!!!”. În momentul în care vă hotărâţi că e necesar un upgrade, veţi avea de ales între două variante: viteză de lucru mare (SSD) sau cantitate mare de stocare (HDD). Şi e interesant de văzut într-o comparaţie directă ce câştig de performanţă va aduce un SSD.

Cum ziceam şi mai devreme, în acest articol vom studia şi comportamentul noului SSD într-o configuraţie RAID 0 compusă din două unităţi, deoarece e o soluţie foarte interesantă de upgrade progresiv. Cumperi acum un SSD, şi după 5-6 luni, sau când bugetul îţi permite, mai poţi lua încă un SSD. Vom vedea dacă o astfel de investiţie merită a fi luată în considerare.

 

CrystalDiskInfo ne confirmă faptul că SSD-ul Kingston oferă suport pentru TRIM, însă observăm lipsa NCQ.

Pages ( 5 of 11 ): « Previous1 ... 34 5 67 ... 11Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.