Sunt perfect de acord cu tine cand spui ca toate SSD-urile seamana intre ele. Acelasi lucru a fost tot timpul valabil si pentru HDD-uri si probabil va ramane pentru o lunga perioada de timp preconceptia majoritatii. Totusi, unele SSD-uri au si altceva decat viteze diferite de majoritatea. Unele includ si diferite facilitati in pachet si OCZ Vector 180 tocmai asta aduce, un bonus.

Desi initial mi-a displacut fuziunea OCZ cu Toshiba, incet-incet apar semne ca de fapt ar fi ceva benefic utilizatorului final. E destul de logic sa se intample asta. Toshiba au ceva traditie in a oferii si servicii pe langa produse. Practic, in aceasta fuziune OCZ a venit cu produse bune la care Toshiba adauga servicii si facilitati bune.

Evident, nu toate aceste facilitati pot atrage atentia tuturor, insa este una care nu are cum sa iti displaca. Este imposibil. Vei vedea mai jos la care ma refer.

SSD-ul despre care discutam astazi este unul de 240 GB si face parte din familia de produse Vector 180, varful de gama pentru consumer al celor de la OCZ.

OCZ Vector 180 SSD 240 GB

 

Specificatii si caracteristici

In ceea ce priveste specificatiile, seria OCZ Vector 180 aduce cifre diferite pentru aproape fiecare capacitate. Evident, modelul de 120 GB este cel mai lent la scriere si cu cele mai putine operatii de input output. Mai jos regasiti toate cifrele.

Physical Specifications

  • Usable Capacities (IDEMA) 120GB, 240GB, 480GB, 960GB
  • NAND Components Toshiba A19nm Multi-Level Cell (MLC)
  • Interface Serial ATA (SATA) 6Gb/s (SATA III)
  • Form Factor 2.5 inch, 7mm height (fits ultra-thin notebooks)
  • NAND Controller OCZ Barefoot 3 M00
  • Dimensions 99.7 x 69.75 x 7 mm
  • Drive Weight 115g

Reliability / Security Specifications

  • MTBF 2.3 million hours
  • Encryption AES-256
  • Data Path Protection BCH ECC corrects up to 44 random bits/1KB
  • Product Health Monitoring Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology (SMART) Support
  • Endurance Rated for 50GB/day of host writes for 5 years under typical client workloads

Marele avantaj al acestui SSD este ca foloseste un controller dezvoltat chiar de catre OCZ. Asta inseamna ca pretul il pot dicta dupa bunul plac, nu in functie de cat de mult cere producatorul controller-ul sau cel al NAND-urilor. Bine, in cazul de fata si NAND-urile se poate spune ca sunt fabricate tot in curtea lor pentru ca OCZ este o parte din Toshiba mai nou.

NAND-urile folosite de OCZ pentru acest model am observat recent ca au fost folosite si de catre Kingston in al lor varf de gama: HyperX Predator. NAND-urile MLC Toshiba A19 sunt foarte noi si cu siguranta le vom vedea utilizate pe din ce in ce mai multe dispozitive.

controller vector nand vector

 

Caracteristici speciale

In general SSD-urile sunt privite ca pe niste unitati de stocare si atat. Totusi, de la bun inceput s-a pus problema de suport pentru TRIM si cele care nu ofereau suport pentru asa ceva au fost date uitarii. In zilele actuale este inaceptabil ca un SSD sa nu ofere suport pentru TRIM.

Atat OCZ, cat si ceilalti producatori de SSD-uri stiu cat de importante sunt si serviciile oferite pe langa acea bucata de hardware care oricum seamana cu celelalte deja existente pe piata. Totusi, OCZ isi permit sa includa o serie foarte interesanta de facilitati si caracteristici speciale pentru ca fac parte dintr-un grup mai mare: Toshiba.

Cea mai importanta si interesanta facilitate o reprezinta serviciul de garantie numit Shield Plus. Practic, daca SSD-ul Vector 180 ti se strica, ii contactezi pe OCZ, le oferi serial number-ul de pe spatele SSD-ului si ei trimit curierul sa iti aduca un SSD nou locatia in care te afli. Partea cool este ca costul de transport este suportat in intregime de catre OCZ. A, si sa nu uit. Nu ai nevoie nici de factura pentru a face dovada ca l-ai cumparat. SSD-ul defect il trimiti ulterior. Practic nu ai niciun moment in care stai fara SSD. Partea buna este ca si Romania face parte din teritorul unde aceasta garantie este activa ca si orice alta tara din Uniunea Europeana. Mai multe detalii gasiti aici.

Power Failure Management Plus este o alta caracteristica foarte interesanta, insa de data aceasta totul tine de hardware. Aceasta componenta previne „brick-uirea” SSD-urile. Acest efect apare de obicei in momentele in care se pierde brusc alimentarea cu curent electric si se corupe tabela ce contine metadata.

Rating de 50GB/zi la scriere. OCZ acorda garantie de 5 ani pentru SSD-urile lor pentru ca stiu ca niciun utilizator normal nu scrie mai mult de 50GB/zi. Iar daca chiar il folosesti atat de intens, ei spun ca rezista cel putin 5 ani. Cool!

Criptarea AES-256 este suportata la nivel hardware si asta inseamna ca performanta nu va fi degradata atunci cand datele stocate sunt criptate. Bine, la nivel teoretic performanta nu este afectata. in practica nu stim cat de tare este afectata performanta si nici nu vom testa pentru ca ne adresam gamerilor, adica oamenilor care nu au niciun motiv sa isi cripteze jocurile:).

 

Galerie foto

{gallery}/2015/hardware-reviews/ocz-vector-180/galerie:171:105:0:1{/gallery}

 

Platforma de teste

Platforma de teste este aceasi pe care o folosim cam pentru toate componentele. Este alcatuita din piese foarte populare tocmai pentru a-si putea face idee oricine despre cum ar functiona o anumita componenta.

OCZ Vector 180 SSD 240 GB

Componentele folosite pentru testarea SSD-ului OCZ Vector 180 240GB sunt urmatoarele:

  • Placa de baza: Gigabyte Z97N Gaming G1
  • Procesor: Intel Core i7 4790K
  • Memorie RAM: 2×4 GB Kingston HyperX Savage 2400 MHz
  • Placa video: Nvidia GeForce GTX 980
  • Stocare: SSD ADATA SP610 512 GB pentru Windows, OCZ Vector 180 240GB
  • Sursa: Enermax Platimax 1500W

 

Software

SSD-urile OCZ beneficiaza si de un software pe post de utilitar. Acest software permite fie actualizarea firmware-ului, fie rularea procesului de trimming sau stergerea securizata a informatiilor stocate pe el.

overview tuner

maintenance settings

 

Teste sintetice

In esenta, testele sintetice nu spun mare lucru daca sunt de sine statatoare si daca nu sunt oferite si alte valori pentru a fi comparate. Asadar, la finalul acestui capitol veti gasi si cateva grafice in care sut ilustrate cele mai importante valori.

 

AS SSD Benchmark

asssd

 

ATTO Disk Benchmark

atto

 

CRYSTALDISKMARK

crystal

 

Sumar teste sintetice

AS SSD 4K Read/Write

as 4k

 

CrystalDiskMark Sequential Read/Write

crystal seq

Sortarea datelor de mai sus a fost facuta dupa valorile de la citire. SSD-urile care au vaorile de citire foarte apropiate de cele la scriere sunt printre cele mai bune existente in acest moment pe piata, iar Vector 180 este situat undeva in varful clasamentului,

 

Adobe Premiere Pro CS6 render time

Este cel mai important test dintre toate pe care le-am rulat. Acelasi test l-am rulat si pe SSD-ul Predator de la Kingston si drept urmare rezultatele pot fi comparate foarte frumos pentru ca este vorba de aceasi platforma de test.

adobe premiere vector 180

HDD-ul este in graficul de mai sus strict pe post de referinta. Rezultatul oferit de catre SSD-ul OCZ este unul la care ne-am fi asteptat. Adica ceva mai rapid decat SSD-ul A-DATA.

 

Concluzii

Desi pare ca SSD-urile ar fi toate cam la fel, iata ca in realitate exista diferente foarte mari intre ele atat in termeni de performanta cat si in termeni de servicii. OCZ Vector 180 nu numai ca ofera o performanta ridicata la toate capitolele, dar aduce dupa sine si niste servicii foarte cool. Garantie ShieldPlus in mod clar suna extrem de bine si ar trebui sa ne scape de acei timpi de asteptare in care se determina daca produsul este defect s.a.m.d. Sper sa nu il vedem pe Mircea Badea la TV cum isi da cu un SSD in cap asa cum a facut si cu acel laptop Toshiba care avea un fel de garantie similara.

OCZ Vector 180 SSD 240 GB

Merita SSD-ul OCZ Vector 180 de 240GB? Raspunsul este cu dus-intors. Pretul lui de achizitie este maricel (700 Lei) comparativ cu alte SSD-urile la 240GB. Totusi, daca iti pica curentul frecvent s-ar putea sa fie de fapt cea mai buna alegere. Daca vrei un SSD rapid si nu te intereseaza fiabilitatea sau posibilitatea de a-l schimba rapid in cazul in care pateste ceva, atunci exista si alte optiuni.

 

Plusuri si minusuri

top pick

+ Performanta
+ Garantie ShieldPlus
+ Caracteristici
+ Temperatura

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.