Recent, marele producător de SSD-uri a anunţat o nouă serie de dispozitive ce are la bază controller-ul lor BareFoot. Deşi iniţial achiziţionarea companiei Indilinx nu părea să le aducă vreun beneficiu real, iată că a sosit şi ziua în care OCZ+Indilinx au reuşit să aducă ceva similar (în materie de performanţă) deja cunoscutului SandForce.

ocz-vector-01În total, seria nouă Vector numără 3 membrii. Cel mai ieftin dintre aceştia are o capacitate de 128GB şi performanţa lui este un pic mai slabă decât a celorlalţi doi. Variantele de 256 şi respectiv 512 GB oferă viteze de citire de 550 MB/s şi de 530 MB/s pentru scriere şi de asemenea, şi la capitolul IOPS stau mai bine comparativ cu cel de 128 GB.

Poate că această mişcare, de a produce un SSD in house, nu vă inspiră nimic. Până la urmă ce contează cine face piesele atâta timp cât produsul finit este bun? Ei bine, fiind produs de către ei în totalitate costul de producţie ar trebui să fie ceva mai mic decât al altor SSD-uri. Să nu mai vorbim că şi garanţia ar trebui să fie ceva mai specială având în vedere că nu trebuie să aibă de a face cu terţe companii.

Vector este un dispozitiv conceput complet de către OCZ şi fie că ne place sau suntem sceptici trebuie să le acordăm un pic de respect pentru curajul pe care îl au de a se avânta atât de tare în această piaţă care este încă imatură.

Hai să vedem ce se ascunde în spatele acestui nume nou din piaţa SSD-urilor.

Capacităţi disponibile
128GB, 256GB, 512GB
Tip flash
MLC
Interfaţă SATA III / 6Gbps
Form Factor 2.5 inch; ultra-slim 7mm
Dimensiuni 99.7 (L) x 69.75 (W) x 7mm (H)
Greutate 115g
Controller Indilinx Barefoot 3
Optimizări TRIM, Idle Time Garbage Collection
Consum Idle: 0.9W  Active: 2.25W
Sisteme de operare suportate Windows, Linux, Mac OSX
Conţinut pachet
Acronis cloning software registration key*;
3.5″ desktop adapter
Garanţie 5-years

 

ocz-vector-022După cum vă spunea, iată că garanţia este ceva mai specială în sensul că este acoperită pentru o perioadă de 5 ani. În cazul în care nu ştiaţi, majoritatea SSD-urilor vin cu o perioadă de garanţie de 2 ani tocmai pentru că aşa cere Uniunea Europeană, nu pentru că nu ar fi fiabile. În mod clar OCZ au un as în mânecă de curajul le dictează să ofere 60 de luni de garanţie pentru noile SSD-uri.

Până aici nu se observă nimic special şi în fond pare un SSD clasic însă lucrurile se schimbă de îndată ce aflaţi că la random read 4k şi random write 4k Vector de 256 GB oferă 100000 IOPS şi respectiv 95000 IOPS. Poate că nu vă spun nimic aceste cifre, însă dacă daţi o căutare după SandForce veţi vedea că cel mai puternic controller oferă doar 90000 şi 65000 IOPS pentru citire şi scriere random 4k.

Acum că am terminat cu prezentarea lucrurilor teoretice vă voi arăta şi SSD-ul din toate unghiurile iar apoi vom trece în revista rezultatele obţinute în testele noastre.

 

Galerie {gallery}/2013/03-hardware/ocz-vector-256gb/galerie:171:105:0:1{/gallery}

Se poate observa din fotografii că pachetul este standard şi nu include mare lucru. Deşi nu se vede din imagini, în pachest este inclusă şi licienţă pentru Acronis True Image HD.

 

Teste

Testele le-am rulat la fle ca şi pe Kingston Hyper SSD 240GB, unul dintre cele mai bune SSD-uri ale momntului. Nu avea niciun sens să mai ales alt SSD pentru că toate au SandForce şi oferă cam aceeaşi performanţă.

AS SSD Benchmark

as-ssd-kingston as-ssd-vector

 

CrystalDiskMark

krystal-kingston krystal-vector

 

ATTO Disk Benchmark

atto-kingston atto-vector

 

Concluzii

Nu am mai spus nimic chiar sub graficele testelor pentru că orice comentariu este de prisos. Se observă foarte clar că Vector este mai rapid decât HyperX SSD, unul dintre cele mai rapide SSD-uri ale momentului. Sunt câteva teste la care Vector a obţinut rezultate uşor mai slabe însă acelea pot fi neglijate, majoritatea rezultatelor dictează că noua invenţie a celor de la OCZ este mai rapidă ca majoritatea SSD-urilor actuale.

Nu v-am spus nimic despre preţ. Ei bine acesta este un pic cam mare, însă asta se întâmplă deoarece este un produs complet nou şi banii investiţi în research and development nu au fost amortizaţi aşa cum s-a întamplat deja cu SandForce. Totuşi, partea frumoasă este că în România preţul lui este similar cu al unui HyperX (ciudat, ştiu) şi astfel la aproximativ 1200 Lei putem cumpăra fie unul de 240GB, fie unul de 256GB.

Este destul de clar că preţul per GB al lui Vector este mult mai bun, însă repet, este un caz special…se întâmplă în România.

V-am spus că Vector are garanţia foarte mare. Ei bine, am aflat de la ei că au investit foarte mult timp în testarea acestui SSD şi sunt foarte siguri de fiabilitatea lui.

Ce să o mai lungim, este un SSD excelent şi poate fi cumpărat de la Oktal.ro la preţul de 1229 Lei.

 

Plusuri şi minusuri pentru OCZ Vector SSD 256 GB

editors-choice

+ Performanţă
+ Garanţie
+ Preţ

 

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.