ASUS EeePC 1201N SeaShell - back to basic chemistry

Written by  // 08 August 2010 //
(1 Vote)
  ASUS EeePC 1201N SeaShell - back to basic chemistry
  Îşi mai aduce aminte cineva de proiectul OLPC? One Laptop Per Child? Prin scopul său, proiectul OLPC s-a vrut a fi o demonstraţie a triumfului intereselor umanitare asupra intereselor economice: construirea şi vânzarea unui laptop foarte ieftin, gândit special pentru a ajuta copiii din ţările mai sărace să se familiarizeze cu calculatoarele. Iar sub umbrela organizaţiei OLPC s-a adunat un grup important de producători de talie mondială din segmentul IT. După cum era de aşteptat, discuţiile în contradictoriu nu s-au lăsat foarte mult aşteptate, şi o parte din membrii iniţiali au părăsit grupul.

  Însă nu ne-am adunat aici pentru a discuta istoria „tumultoasă” a proiectului OLPC, ci pentru a discuta despre ceva mult mai interesant: schimbările pe care naşterea OLPC le-a adus pe piaţa IT. Ideea de a realiza un laptop foarte mic, cu o autonomie mare şi cu performanţe decente pentru aplicaţii uzuale, dar mai ales cu un preţ de achiziţie foarte mic a fost extrem de interesantă, iar o parte din producătorii renumiţi de pe piaţa portabilelor nu au stat prea mult pe gânduri şi au început pregătirile pentru lansarea unor produse accesibile. Şi astfel a luat naştere unul din cele mai populare brand-uri de pe piaţa IT: ASUS EEE.

  Primul EEE a fost EEE 701, un notebook de dimensiuni foarte reduse, cu o diagonală a ecranului de doar 7” şi echipat cu un SSD de 4GB, cu sistem de operare Linux şi cu un procesor Intel Celeron subtactat (pentru a reduce consumul şi pentru a creşte autonomia).

  Ţin minte că spre sfârşitul vieţii notebook-ului de 7 inci, fostul meu angajator, alături de complexul comercial în care era situat magazinul nostru a pregătit o promoţie specială pentru clienţii mall-ului, şi printre numeroase alte premii, se oferea câte un EEE 701 în fiecare zi, timp de o lună. Asta se întâmpla în luna Decembrie 2007. Şi pentru că fiecare câştigător trebuia să treacă prin magazinul nostru pentru a li se completa certificatul de garanţie, am avut ocazia să văd direct reacţia fericiţilor câştigători. Reacţie întotdeauna pozitivă: lumea se uita cu admiraţie la micuţul laptop, şi toţi rosteau, cu zâmbetul pe buze, cuvintele „Vai, dar ce drăguţ e!”. Vorba celor de la MasterCard: reacţia populaţiei... priceless!

  Chiar dacă a avut problemele sale (numeroase, de altfel), EEE 701 a fost un succes major şi a dovedit că se poate construi un laptop mic şi ieftin. Iar ca dovezi avem atât vânzările importante realizate de ASUS pe brand-ul EEE, cât şi dezvoltarea şi diversificarea gamei EEE.

  Şi uite că încet-încet am ajuns şi la subiectul articolului de azi: ASUS EEE 1201N SeaShell. Acesta este unul din modelele de top ale gamei EEE, şi vine echipat cu un procesor Intel Atom şi un nucleu grafic Nvidia ION şi costă 2000 Lei.

   

   

  Sper că v-am stârnit deja curiozitatea, aşa că vă las să vă uitaţi puţin peste poza de mai sus, iar eu o să vă aştept pe pagina următoare unde vom discuta mai detaliat despre specificaţiile modelului testat de noi.

   

   


  Last modified on Saturday, 22 September 2012 03:07

  You are here: HomeMobility ASUS EeePC 1201N SeaShell - back to basic chemistry