Desi a fost anuntat de anul trecut, GX700 este in continuare prea interesant ca sa fie adevarat. Este un laptop cu racire cu lichid. Cum ar putea sa nu fie ceva mega interesant?! Macar ca sa afli cum au putut sa combine racirea cu lichid cu cea cu aer si tot ar trebuie sa arunci un ochi pe materialul acesta.

Am sa recunosc din start ca performanta componentelor nu este cel mai interesant lucru pentru mine atunci cand ma uit la acest desktop replacement. Adica in mod clar ceea ce are inauntru este al naibii de performant, dar sa fim seriosi, acele componente sunt eclipsate de gandul „laptop racit cu apa???? CUM? DE CE? PE UNDE?”.

Ca sa fim corecti, laptop-ul este racit cu lichid, nu cu apa. Daca ajungi sa ramai blocat in vreun desert si ai laptop-ul GX700 cu tine, cea mai proasta idee ar fi sa bei acea combinatie de apa cu antigel.

Bineinteles ca pare simplu sistemul de racire cu lichid folosit. Si chiar logic. Adica ai un docking station in care ai pompa, rezervorul si radiatoarele si laptop-ul care se conecteaza folosind un sistem quick release al furtunelor. Nu pare mare inginerie. Totusi, acest laptop functioneaza si fara sa fie racit cu lichid. Adica atunci cand este deconectat de la docking station si este folosit alimentat de catre acumulator, racirea folosita este una clasica, cu aer.

Cel mai interesant aspect pentru mine in compozitia acestui sistem de racire il reprezinta heatpipe-urile si tevile pentru lichid. Adica tevile trec pe deasupra pastilelor de siliciu (CPU si GPU), dar, cand nu mai este folosit docking station-ul cine preia caldura? Pentru ca niste tevi pline cu lichid nu pot actiona precum niste heatpipe-uri. Vom vedea in cele ce urmeaza care a fost primul: teava sau heatpipe-ul?

Anyway, exceptand docking station-ul, GX700 pare un laptop de gaming normal…pana il pornesti.

01 gx700

 

Specificatii si caracteristici

02 valiza gx700Sincer sa fiu, nici nu stiu cu ce sa incep. Specificatiile par a fi de workstation. Adica are 64GB de RAM. 64! Iar la capitolul caracteristici este cu totul altceva decat „your average laptop” si asta se observa in primul rand pentru ca vine livrat intr-o valiza?! Care mai are pe deasupra si 27Kg in total. E misto sa te sune oamenii de la Asus sa iti zica ca iti aduc un laptop sa il testezi si sa ii vezi cu geamantanul :). Ma gandeam ca pleaca omul in vacanta dupa ce imi preda laptop-ul.

In fine, hai sa studiem lista componentelor si apoi sa discutam despre ce mai descoperim.

In Romania, laptop-ul va fi disponibil in doua variante (la un moment dat, deocamdata exista la vanzare doar varianta ieftina) si niciuna nu coincide cu ceea ce testam noi. Adica exemplarul numarul 31 care a sosit la noi are o configuratie care nu se va gasi pe piata din Romania. In schimb, in alte tari va fi disponibil. Mai jos aveti un tabel cu 3 coloane. In prima coloana este laptop-ul pe care l-am primit noi pentru review, iar in celelalte doua variantele care se vor gasi la raft in Romania.

Asus Rog GX700Config reviewConfig ieftinConfig scump
ProcesorIntel Core i7 6820HK @ 2,7 GHz overclocked la 4 GHzIntel Core i7 6820HK @ 2,7 GHz overclocked la 4 GHzIntel Core i7 6820HK @ 2,7 GHz overclocked la 4 GHz
GPUNvidia GeForce GTX 980 8GB gDDR5Nvidia GeForce GTX 980 8GB gDDR5Nvidia GeForce GTX 980 8GB gDDR5
RAM64GB – 4x 16GB DDR4@ 2800 MHz Apacer32GB – 2x 16GB DDR4@2800 MHz Apacer64GB – 4x 16GB DDR4@2800 MHz Apacer
Stocare2x 512GB Samsung SM951 (MZVPV512HDGL) in Raid 02x 256GB Samsung SM951 (MZVPV256HDGL) in Raid 02x 512GB Samsung SM951 (MZVPV512HDGL) in Raid 0
EcranFull HD IPSFull HD IPSUHD IPS
Wireless802.11AC+Bluetooth 4.0802.11AC+Bluetooth 4.0802.11AC+Bluetooth 4.0
Greutate4.3 Kg cu acumulator4.3 Kg cu acumulator4.3 Kg cu acumulator
Pret aproximativ*23500 Lei18999 Lei*24500

* – pret aproximativ

Singura configuratie care se gaseste actualmente la vanzare in Romania este cea ieftina. Sincer sa fiu, este cel mai potrivit pret pentru teritoriul nostru. Oricum, ma surprinde ca diferenta dintre cel pentru review si cel scump este de 1000 Lei in conditiile in care singura diferenta o reprezinta ecranul.

 

03 pachet gx700

Cand deschizi valiza nu trebuie sa cotrobai. Sunt doar 4 chestii in pachet.

 

Procesorul ruleaza la frecventa de 4 GHz doar atunci cand este conectat la docking station. Este normal de altfel. Ganditi-va la un Skylake de desktop ce ruleaza la frecventa implicita. E cam imposibil sa fie racit intr-un mod silentios de catre cooler-ul cu aer al unui laptop.

ram perf acLa capitolul memorie pot spune ca am fost un pic socat. Adica ma asteptam sa aiba mult RAM, dar nici chiar asa mult. Ma gandesc la toti utilizatorii normali, la toti gamerii care au bani si isi permit un asemenea laptop. Ce vor face cu asa mult RAM? Probabil ca se vor apuca de modelare 3D. Oricum, capacitatea e digerabila, chiar daca este capacitatea maxima posibil pentru un procesor Skylake Memoria are doua moduri de functionare. La frecventa de 2800 MHz functioneaza doar cand laptop-ul este andocat. Daca este alimentat din power brick, frecventa va scadea la 2400 MHz, adica se va dezactiva profilul XMP.

GPU-ul a fost primul pe care l-au prezentat. Din pricina lui s-a mers de fapt pe racirea cu lichid. Chiar daca GPU-urile GTX 980 care ajung in laptop-uri sunt cele mai bune cipuri produse de catre Nvidia in ceea ce priveste calitatea pastilei de siliciu, ele tot se incing… mult. Necesita ceva mai putin voltaj fata de un GTX 980 luat la intamplare din PC-ului cuiva si consuma si mai putin curent, dar tot degaja mai multa caldura comparativ cu GTX 980m. Oricum, partea buna este ca frecventa la care ruleaza GPU-ul este destul de mare. Si partea cea mai misto este ca poate fi si crescuta.

ssd perfIn ceea ce priveste stocare, pot spune ca atunci cand am inceput sa instalez Steam si ce aplicatii mai aveam nevoie, am fost un pic bosumflat cand am vazut ca are doua partitii care insumate fac 1TB. Adica ma gandeam ca are un oarecare SSD de 1TB. Meh! Dar nu, au pus de fapt doua Samsung-uri 951 in Raid 0. Nu era de ajuns ca unul singur ofera cam 2GB/s la citire, trebuiau sa puna doua ca sa ai o rata de transfer de 3,6 GB/s.

In jocuri nu beneficiezi in vreun fel aparte de aceasta rata de transfer mare. Adica eu unul nu am observat nicio diferenta la loading times comparativ cu desktop-ul meu pe care am un SSD normal. Totusi, s-a observat diferenta cand aloca spatiul liber pentru a instala jocurile enorme. Daca pe un laptop cu HDD dureaza aproximativ 5 minute sa aloce spatiul liber pentru GTA V, la GX700 a durat 15 secunde.

Sample-ul pe care l-am primit la teste a venit echipat cu un ecran Full HD. Personal, prefer aceasta optiune deoarece ai un framerate mai mare in jocuri decat daca le-ai rula in 4K, care este a doua optiune in termeni de rezolutie a panoului. Chiar daca este un GPU de desktop, GTX 980 nu este capabil sa ofere o experienta placuta la rezolutia 4K. Chiar daca aceasta varianta de pe GX700 este echipata cu 8GB, acestui GPU ii lipseste puterea necesara pentru a face asta. Daca nu ma crezi, verifica rezultatele obtinute de GTX 980 in review-ul dedicat. Sunt alte teste, dar sunt la toate rezolutiile si iti vei da seama cum se degradeaza performanta in functie de cresterea rezolutiei. Vei remarca o asemanare intre Full HD cu AA si QHD fara AA in termeni de performanta. Si de fapt, QHD fara AA este ceea ce va si recomand pe GTX 980 ca rezolutie maxima.

Revenind la ecran, panoul este un LG Philips LP173WF4-SPF3, iar pe G751JY avem un LP173WF4-SPD1. Nu sunt mari diferente intre ele. Ambele sunt foarte bune si de fiecare data cand am pus mana pe unul dintre ele mi-am urat si mai mult monitorul meu TN la 120Hz.

Oricum, e bine ca folosesc panouri excelente. Daca e un lucru pe care nu iti prea vine sa il schimbi, acela este ecranul laptop-ului.

DSC02681

 

Valiza

Piesele din interiorul valizei sunt foarte bine ambalate, astfel incat sa nu se loveasca una de alta sau sa se miste in timpul transportului. Sincer sa fiu, valiza mi se pare utila doar in cazul in care te muti cu locuinta. Altfel, este la fel de anevoioasa mutarea lui precum a unui PC desktop intr-o cutie.

Power brick-ul din pachet este cel ce alimenteaza laptop-ul prin docking station. Din cate am inteles de la Asus, varianta comerciala va avea doua power brick-uri in pachet: cel mare pentru tot angrenajul si unul mai mic si mai portabil care poate alimenta doar laptop-ul.

 

The docking station

Desi este numit docking station, nu este un docking station ad literam. Adica in acceptiunea tuturor, un docking station pune la dispozitie niste port-uri suplimentare si niste extensii tocmai pentru a facilita tranzitia dintre lucrul on-the-go la lucrul la birou. Mai degraba i-as spune cooling station pentru ca in definitiv in el este inglobat doar sistemul de racire cu lichid.

Mari detalii despre acest sistem de racire nu exista. Ar fi fost interesant de stiut ce debit are pompa, dar astfel de informatii nu sunt publice inca. Am ramas surprins totusi de cat de bine functioneaza sistemul de quick release. In general, aceste sisteme nu permit o desprindere perfecta si la fiecare operatiune de desprindere mai curg cativa stropi.

Si din acesta au reusit sa se scurga cativa stropi si se poate vedea intr-una din pozele de mai sus culoarea verzulie a lichidului. Nu e asa grav. Se sterge imediat.

Mai grav este, insa, ca dupa vreo 2-3 ani de pus laptop, luat laptop din cooling station e posibil sa ramai fara lichid. Intr-o astfel de situatie oare ce se poate face in afara de schimbatul docking/cooling station-ului? Te duci frumusel la service si ceri sa iti faca plinul.

DSC02684

 

Pentru a intelege cam ce este racit in interiorul laptop-ului poftiti o poza cu el „dezbracat” alaturi de cateva slide-uri din prezentarea Asus a laptop-ului.

1P 20160113 140012

Din imagine se observa ca waterblock-ul este pozitionat deasupra unei singure componente. Este vorba de GPU. CPU-ul este pozitionat mai spre latura dreapta a imaginii si se vede foarte clar ca acesta este racit doar de sistemul de racire cu aer. Evident ca cele doua heatpipe-uri plate sunt comune si pentru GPU si pentru CPU, insa schimbul de caldura este relativ mic intre ele in load.

Asadar, conducta cu lichid trece pe deasupra GPU-ului si pe deasupra radiatorului VRM-ului. Sunt, de fapt, cele mai calde componente ale unei placi video si am convingerea ca limitarile ce apar la nivelul GPU-ului,atunci cand laptop-ul nu este andocat, se datoreaza faptului ca VRM-ul s-ar incalzi prea tare.

Ideea este ca Mosfetii sunt foarte sensibili la temperatura. Cu cat temperatura lor de functionare este mai mare, cu atat mai incapabili sa sustina un amperaj devin. Cu cat se cere mai mult amperaj, cu atat se incing mai tare. Intelegeti acum cercul vicios? No worries, se descurca bine si fara docking station, dar nu ca un armasar.

 

The laptop itself

 

Frecvente si overclocking

Avand in vedere ca laptop-ul are mai multe moduri in care poate sa functioneze, am decis sa combin capitolul overclocking cu cel in care va povestesc despre frecventele de functionare ale laptop-ului. In fiecare mod, frecventa procesorului si a GPU-ului sunt ajustate fie pentru a oferi performanta, fie pentru a oferi autonomie.

 

Frecvente

Asadar, cand laptop-ul este conectat la docking station, frecventele sunt 4 GHz pentru procesor si 1000 MHz pentru GPU. Evident, cipul grafic beneficiaza de Boost asa ca frecventa reala la care ruleaza este de 1228 MHz. Tot cand este conectat la docking station, laptopul poate fi overclockat sau selectat profilul extreme.

In ceea ce priveste frecventa de functionare a procesorului, un lucru este clar. Felul de functionare este similar cu cel al procesorului Skylake pentru desktop si asta inseamna ca este setat sa functioneze la 4GHz, insa o va face doar pentru perioade scurte de timp pentru a evita supra incalzirea, va spuneam si mai sus ca este racit doar cu aer.

De fapt, frecventa procesorului este de 2,7 GHz si in majoritatea load-urilor cel mai mult timp in jurul acelei frecvente va rula. Daca load-ul este pe un numar mai mic de 8 thread-uri, timpul de rulare la 4 GHz va creste si daca load-ule este pe un singur thread, frecventa va varia intre 3,5 GHz si 4 GHz. Veti observa insa, din screenshot-urile de la capitolul temperatura ca procesorul se incinge chiar si cu un singur thread activ in Prime 95.

cpuz gx700

GPU-ul este vedeta acestui laptop si mi-a ridicat cele mai multe semne de intrebare. Mi-am dat seama, intr-un final, dupa ce am vazut felul in care se incalzeste ca doar GPU-ul este racit cu lichid.

In conditii normale, cand laptop-ul este folosit in docking station, GPU-ul ruleaza la 1228 MHz in load. Frecventa pe care GPU-Z o indica este cea la care cipul grafic ruleaza atunci cand laptop-ul este alimentat de baterie, adica 540 MHz. Daca laptop-ul este alimentat de catre acumulator, frecventa GPU-ului variaza foarte mult si acelasi lucru se intampla si cu frecventa memoriei video. Pun pariu ca se intampla asta pentru a mentine acea rata de cadre pe secunda de aproximativ 30. Dupa cum e si logic, prioritatea este o temperatura decenta si o autonomie care sa nu te faca sa urasti laptop-ul. Ar mai exista si al treilea factor: imposibilitatea acumulatorului de a livra o intensitate a curentului atat de mare pe cat ar putea cere laptop-ul.

agpuz

Sincer sa fiu, ma indoiesc ca exista un acumulator de laptop capabil sa ofere 250W, caci cam atat consuma laptop-ul cand este in load mare pe GPU.

 

Overclocking

Acesta este punctul forte al acestui laptop. Nu este primul laptop care permite overclocking-ul, insa sistemul de racire cu lichid permite tare multe. Partea buna este ca modul manual este activ doar atunci cand este conectat la docking station. Asadar, daca cumva il overlock-ezi de „ii sar capacele” nu vei avea probleme cu supraincalzirea atunci cand il folosesti fara dock pentru ca va trece automat pe profilul corespunzator.

Oricum, overclocking-ul este posibil doar pentru GPU. Procesorul este el unul din seria K, dar este imposibil sa ii modifici parametrii pentru ca este racit cu aer, nu cu lichid. Temperaturile de functionare ale procesorului sunt si asa destul de mari, daca cumva ai mai creste frecventa si voltajul ai ajunge intr-un punct in care laptop-ul ar deveni doar un generator de caldura.

Pentru overclock-area GPU-ului exista doua variante, cea clasica folosind MSI Afterburner sau prin aplicatia Asus ROG Gaming Center. Diferenta este ca aplicatia Asus cere restart dupa setarea unor frecvente. Asadar, cel mai simplu este sa deschizi un Unigine Heaven, sa gasesti frecventele potrivite din MSI Afterburner si apoi sa le setezi permanent din Asus ROG Gaming Center.

Frecventa GPU-ului poate fi crescuta cu 240 MHz. Asta inseamna ca va rula la frecventa de 1467 MHz. Memoria, din pacate, nu poate fi overclock-ata. Adica frecvent poate fi modificata, insa driver-ul video se va bloca la cea mai mica modificare. Aveti screenshot cu frecventa atinsa la capitolul temperatura si consum.

DSC02683

 

Temperaturi si consum

Si pentru acest capitol lipseste exact cireasa de pe tort, laptop-ul ruland fara sistemul de racire cu lichid, dar alimentat din priza. Este foarte important acest mod tocmai pentru ca este cel potrivit pentru jucatul in deplasare si ne-ar fi ajutat sa ne facem o idee despre temperaturi, frecvente si performanta.

DSC02687

CPU

Pentru a ilustra temperaturile procesorului am decis sa rulez Prime 95 folosind load pe 1, 2, 4 si 8 thread-uri.

1 thread in Prime 95 Blend

1thread load prime cpu doc

 

2 thread-uri in Prime 95 Blend

2thread cpu doc

 

4 thread-uri in Prime 95 Blend

4thread cpu prime doc

 

8 thread-uri in Prime 95 Blend

8threadcpu prime default doc

 

 

GPU

Am verificat temperatura GPU-ului atat atunci cand este andocat, cat si cand este alimentat de acumulator, sau de catre power brick-ul de 180W. Pana la urma, este important sa nu se incinga prea tare cand laptopul sta in poala.

Load in Unigine Heaven la frecvente implicite alimentat de acumulator

gpubatt 1

In cazul in care laptop-ul functioneaza alimentat de catre acumulator, performanta pe partea de gaming nu va straluci pentru ca este limitat la 30 fps. Orice joc te-ai juca, vei intampina aceasta limitare care are rolul de a spori autonomia. In cazul lui GX700, GPU-ul ruleaza la o frecventa foarte mica pentru a tine o aplicatie 3D in 30 fps. Se vede din imaginea de mai sus ca GPU-ul ruleaza la aproximativ 700 MHz, iar memoria are si ea frecventa scazuta la jumatate decat in conditii normale.

 

Load in Unigine Heaven la frecvente implicite alimentat de power brick

gpu ac

 

Load in Unigine Heaven la frecvente implicite docked

gpu default doc

61°C pentru GPU intr-un laptop este o valoare foarte buna. Sa nu va luati dupa frecventele din GPU-Z, ele indica modul de lucru atunci cand este alimentat de catre acumulator. Adevarata frecventa la care lucreaza GPU-ul se observa in graficul realizat de MSI Afterburner.

 

Load in Unigine Heaven cu GPU overclocked docked

oc temp

Cand am overclock-at GPU-ul temperatura mai ca nu s-a modificat. Adica a crescut cu doar 1°C. Frecventa la care a urcat GPU-ul din GX700 este foarte buna. Este mai mica decat frecventa la care poate ajunge varianta de desktop (~1550MHz), insa asta se intampla si pentru ca voltajul de functionare este mai mic in cazul GPU-ului din laptop. Oricum, veti vedea in testele de performanta ca nu este cu nimic mai prejos fata de un desktop.

 

Consum

Pentru masurarea consumului am folosit Unigine Heaven care si incarca procesorul la aproximativ 20%-30%. Acest scenariu este de fapt similar unui joc si va puteti face o idee despre cat consuma laptop-ul in diferite situatii.

consum

 

The screen

Ecranul pare ca ar trage in jos laptop-ul, insa nu este asa. In primul rand pentru ca este un panou IPS si pe langa asta merge in mod implicit si la 75 Hz. Un lucru foarte bun este posibilitatea de a-l overclock-a la 100Hz. Facand asta, vei vedea animatiile mult mai cursiv, evident, daca vei avea cel putin 100 fps.

 

GSYNC

De asemenea, ecranul este compatibil cu tehnologia GSYNC de la Nvidia si asta inseamna ca refresh-ul monitorului se va ajusta in functie de framerate-ul jocului. Daca jocul tau va rula intre 55 si 69 de fps, atunci refresh-ul monitorului va varia si el intre 55 si 69 Hz. Stiu ca pare ceva nasol ca va scadea refresh-ul monitorului si nu va sta constant in acea frumoasa valoare maxima de 75 Hz, dar rezultatul final este acela ca scapi de tearing.

gsync off gsync on
Ecranul a fost fotografiat in timpul miscarii stanga dreapta. Ambele fotografii au fost realizate in aceleasi conditii.

Bineinteles, GSYNC poate rula si atunci cand monitorul este overclock-at la 100 Hz. Mai jos aveti un grafic cu evolutia numarului de cadre pe secunda din Fallout 4. Secventa pe care am testat este drumul de la Vault pana in fata casei personajului principal.

gsync gx700

 

Timp de raspuns

Intrucat intotdeauna ne-a interesat timpul real de raspuns al unui monitor de gaming, am facut pasi mari in aceasta directie si ne-am definitivat procedura de testare a acestor monitoare ultra-rapide.

Pentru testare, am folosit laptop-ul Asus GX700 a carui configuratie o gasiti mai sus la sectiunea specificatii, o camera de filmat la 1200 fps (Nikon 1 J), un mouse Razer Abyssus modificat si multa rabdare.

Pentru inceput, era nevoie de un indicator grafic care sa ne arate exact momentul in care click-ul a fost apasat. Am incercat filmand click-ul, insa este imposibil sa iti dai seama cand anume pe parcursul cursei se inregistreaza comanda data de apasarea click-ului.

Drept urmare, am apelat la unul dintre amicii mei ce au cunostinte bogate in electronica si a adaugat un circuit integrat care aprinde un LED exact in momentul in care circuitul click-ului este inchis de apasare.

maus-mod-monitor

Pe absolut toate inregistrarile facute la 1200 fps se observa ca LED-ului ii ia pana in 1ms sa se aprinda. Asadar, acesta nu influenteaza in niciun fel interpretarea timpului de raspuns.

Imaginile de mai jos va arata clar ceea ce se vede in filmarea cu o camera ce inregistreaza la 1200fps. In prima imagine vedem exact cadrul dinaintea apasarii click-ului. In al doilea cadru se vede aprinderea LED-ului, adica apasarea click-ului, iar in a 3-a imagine se vede deja inceputul animatiei afisate pe monitorul testat. Aceasta flacara a armei indica faptul ca apasarea click-ului a dus la procesarea comenzii si afisarii ei.

hfps2

In exemplul de deasupra avem 42 de cadre din momentul apasarii click-ului pana la afisarea primei imagini pe ecran. Aceste 42 de cadre filmate la 1200fps se traduc in 35 milisecunde. Asadar, in UT3 timpul de raspuns nu este de 1 milisecunda a mouse-ului plus 1 milisecunda a monitorului asa cum ai crede, ci este de fapt mult mai mare si variaza si in functie de PC, harta jucata, numar de combatanti pe harta si multe alte variabile, precum si functia „Present” din Direct3D care de obicei „mananca” cam 10ms.

In cazul nostru, jocul rula 200 fps si nu se poate pune problema de lag din timpul procesarii comenzilor. Insa, daca jocul iti ruleaza sub 60 fps, si timpul de raspuns va creste considerabil.

UT3 il folosim in modul „instant action” adica offline. Fiind offline jocul, ne-am asigurat ca nu masuram latenta dintre client si server.

 

Teste detaliate

asus gx700 75

 

Centralizator timp de raspuns

centralizator asus gx700

Idee este ca panoul folosit pentru GX700 nu este la fel precum cel din G751. Sunt amandoua IPS, insa, sunt diferite. Desi ecranul lui GX700 este un pic mai lent, calitatea imaginii este mai buna. Asadar, compromisul nu este asa mare. Un pic de viteza pentru un pic de calitate.

 

Teste performanta

3D Mark Firestrike Extreme

3dmark

Din rezultatele oferite de 3D Mark reiese exact ceea la ce ma asteptam. Performanta lui GX700 Docked cu frecventele implicite este identica cu cea a modelului de referinta. Totusi, atunci cand este overclock-ata placa video de desktop, alaturi de un i7 6700K overclock-at si el, rezultatul este ceva mai mare fata de GX700 care are doar GPU-ul overclock-at, iar CPU-ul ruleaza la o frecventa cu 500 MHz mai mica.

 

Bioshock Infinite

bioshock

 

DiRT Rally

dirt

 

Dragon Age Inquisition

dragon

 

GTA V

gta

 

Hitman: Absolution

hitman

 

Middle-Earth: Shadow of Mordor

mordor

 

Sniper Elite III

sniper

 

Thief

thief

 

Tomb Raider

tomb

 

Concluzii

GX700 este o nebunie curata. Aceasta sintagma il descrie perfect pentru orice aspect, fie ca vorbim de performanta, fie ca vorbim de pret. Pretul este absolut enorm pentru orice average Joe din Romania si cu siguranta doar o duzina de oameni vor detine acest laptop la noi in tara.

Nu numai ca este inaccesibil pentru un roman normal, dar nici nu prea are ce face cu el. Adica 64GB de RAM pot fi utili, insa pentru fotogrametrie si alte task-uri care chiar necesita multa memorie. Insa, pentru gaming 16GB sunt suficienti. La fel si pentru editare video. Iar de streaming in timp ce te joci sa nu mai vorbesc. Caci tot la pragul de 16GB ramai.

Iar despre acele doua bijuterii de SSD-uri sa nu mai zic. In gaming, singura diferenta o fac atunci cand aloca spatiul liber pe drive pentru instalarea unui joc de Steam. Altfel, incarca jocurile la fel ca orice SSD cu SandForce.

Asadar, din punctul meu de vedere GX700 nu se potriveste absolut deloc oamenilor care doar se joaca. E overkill. In schimba, daca ai nevoie de ceva puternic care sa fie all around powerful, GX700 e cam ce trebuie.

E drept ca atunci cand este portabil performanta scade la nivelul similar al unui G751JY, dar este imposibil de racit acest GPU la putere maxima cu o solutie atat de slim. N-am mai precizat asta, dar GX700 este mult mai subtire decat G751 sau G752 si, evident, turbinele folosite pe post de ventilatoare nu disloca la fel de mult aer mentinand un nivel al zgomotului decent.

DSC02688

Nu prea imi pica bine faptul ca exista doar doua variante pentru ca niciuna dintre ele nu este pe placul meu. Adica doua SSD-uri Samsung SM951 de 512GB nu pot fi considerate overkill mai ales in conditiile in care nu poti adauga vreun alt SSD sau HDD si drept urmare e bine sa il iei cu maximum posibil la capitolul stocare. In ceea ce priveste memoria RAM e ok oricare din variante. Desi inclin mai mult spre optiunea cu doar 32GB care mi se pare arhi suficienti. Iar la ecran, nu stiu de ce exista optiunea cu ecran 4K. E drept ca e cel mai tare GPU folosit pe vreun laptop, dar nu e suficient pentru 4K.

Ca sa nu o mai lungim, GX700 este un laptop performant atunci cand nu este andocat si o bestie atunci cand incepe sa ii circule „sangele” prin vene.

  • GX700 varianta ieftina poate fi cumparata de la Emag la pretul de 18999 Lei, sau varianta scumpa poate fi comandata de la PC Garage la pretul de 24999 Lei dar cu livrare in 30 de zile.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.