Gaming-ul mobile nu mai poate fi  ignorat de ceva vreme. Modelele free to play de pe aceasta platforma au cam ingropat majoritatea consolelor mobile si asta pentru ca oamenii prefera continut gratis, chiar daca unii mai baga din cand in cand bani si in acele jocuri free to play.

Android a schimbat definitia jocurilor mobile. Daca PS Vita se voia a fi un fel de PS3 in miniatura cu jocuri AAA si un gameplay similar consolei mari, aceasta nu mai prezinta asa mult interes precum parea la inceput. Pana si SCEE (Sony) si-a pus toate studiourile la treaba pentru PS4, consola care aduce adevaratele venituri si nu a mai lasat nici macar unul sa lucreze la vreun titlu AAA pentru aceasta consola mobile. Practic, totul e la mana tertilor si asta se vede caci numarul jocurilor bune pe PS Vita a scazut.

Pai cand ai in casa o consola cam inutila, sa nu te joci pe telefonul mobil? Pai si daca te joci pe telefonul mobil si te obisnuiesti cu abordarea specifica Android, sa nu vrei tu si o experienta mai ca lumea? Cam ca pe Nvidia Shield, dar eventual care sa nu coste atat de mult?

Ei bine, dispozitivul despre care discutam astazi face aproape acelasi lucru ca un Shield, dar costa mai putin. Evident, cu aceasta consola nu vei avea acces la continutul dedicat utilizatorilor de Nvidia Shield, dar e ok. Vei vedea ca nu conteaza.

GPD XD Gaming Tablet

 

Specificatii

Acest capitol nu este punctul forte al acestei console. Adica am vazut multe dispozitive care integreaza componente top of the line, insa, in cazul consolei GPD lucrurile stau altfel. Fiind un dispozitiv care se adreseaza celor ce nu dispun de foarte multe fonduri, procesorul nu este nici pe departe vreun avion.

GPD XD Gaming Tablet

Totusi, sunt cateva parti la care consola exceleaza. Hai sa vedem.

  • CPU: Rockchip RK3066 Quad core @ 1,8 GHz Cortex-A17
  • GPU: Mali-T764, 4 nuclee, OpenGL ES 3.0
  • RAM: 2 GB
  • Stocare: 16 GB
  • Ecran: 5 inci, 1280×720, IPS
  • Acumulator: 6000 mAh
  • Gamepad: 10 butoane, D-pad, 2x analog stick

Desi din poza de mai sus nu se poate observa, ecranul are o calitate a imaginii foarte buna, iar unghiurile de vizualizare sunt surprinzator de bune. Rezolutia poate fi considerata mica, dar sincer sa fiu mie mi se pare perfecta pentru puterea GPU-ului folosit. Poate ar fi fost ceva mai bine daca era un ecran Full HD, insa si GPU-ul trebuia sa fie un Adreno 330, cel putin.

Al doilea punct forte al acestui gadget il reprezinta bateria. Practic, este un telefon mobil fara SIM, dar cu baterie de tableta. cat m-am jucat cu GPD XD mi-a fost rusine de ce autonomie penibila are PS Vita, de exemplu. Sa nu mai vorbesc de telefonul meu mobil pe care am ajuns sa il tin aproape in permanenta in priza daca ma joc NFS:NL pe el.

Asadar, GPD XD nu are cele mai puternice componente de pe planeta, insa in aparenta nici nu prea conteaza pentru ca nu este un dispozitiv facut sa ruleze jocurile special concepute pentru Shield, ci mai degraba o fereastra catre jocurile vechi ce ruleaza prin emulatoare.

 

Galerie foto

 

Software

Este cel mai important capitol al acestei console. Desi va spun sincer ca eram sceptic in ceea ce priveste integrarea software, am ramas placut surprins de ceea ce am vazut.

In primul rand, consola vine cu un launcher preinstalat care este foarte usor de folosit si seamana foarte mult cu un meniu de consola de jocuri.

GPD XD Gaming Tablet

In al doilea, si cel mai important rand, vine cu emulatoare preinstalate si functionale si cireasa de pe tort o reprezinta cele cateva ROM-uri deja instalate. Nu stiu cat de legal este ceea ce au facut ei, dar este awesome. Practic de la prima pornire poti porni Cadilacs and Dinosaurs pentru ca este preinstalat.

La capitolul emulare, GPD XD are deja instalat Happy Chick, KO GameBox si PPSSPP. Toate pot fi folosite si pe un telefon mobil sau pe o tableta, insa nu toate pot fi descarcate de pe Google Play. De exemplu, Happy Chick incalca regulile Google pentru ca este in esenta tot un market place si din motive evidente, nu are ce cauta in Play. Totusi, poate fi gasit intr-un motor de cautare si instalat APK-ul super rapid pe orice dispozitiv cu Android.

Dupa ce instalezi Happy Chick, tot ce trbeuie sa faci este sa te apuci sa descarci jocuri.

Ce nu imi place la acest emulator este faptul ca trebuie sa deschizi aplicatia pentru a lansa un ROM descarcat. Nu poti sa navighezi la acel ROM si sa il lansezi direct.

Acelasi lucru este valabil si pentru celelalte emulatoare.

Totusi, ROM-urile se pot incarca si manual si astfel se pot creea si scurtaturi, insa acestea vor fi lansate din launcher-ul consolei in emulatorul fba4droid. Sincer sa fiu, aceasta ultima varianta mi se pare cea mai ok din punct de vedere al integrarii cu gamepad-ul. Practic nu trebuie sa faci nicio setare si totul merge in regula. In schimb, din Happy Chick trebuie sa modifici butoanele si asa mai departe. Si in KO GameBox poti reconfigura layout-ul butoanelor, insa pare ceva mai simplificat. Partea buna este ca KO GameBox stie sa si scaneze stocare si sa creeze o lista cu toate ROM-urile gasite. Partea neplacuta, insa, o reprezinta multitudinea de simboluri in limba chineza care fac greoi accesul la unele functii pe car enu ai de unde sa stii unde le gasesti pentru ca, evident, limba chineza nu este a doua limba pe care noi romanii o cunoastem.

Mai jos aveti o serie de screenshot-uri cu software-ul preinstalat pe GPD XD.

{gallery}2015/mobility/gpd-xd/software:171:105:0:1{/gallery}

Mare grija cu resetatul consolei, caci veti ramane fara jocurile preinstalate daca este bifata optiunea erase everything.

 

Experienta in timpul utilizarii

Evident, primul lucru pe care l-am facut a fost sa instalez cateva benchmark-uri. Nu am mai pus mana pe un dispozitiv cu Rockchip de atat de multa vreme incat voiam sa stiu cam pe unde se plaseaza ca performanta pentru ca pe vremuri, adica acum vreo 3 ani, erau varza.

Well, lucrurile s-au mai schimbat un pic, mai ales de cand Qualcomm si Mediatek sunt ocupati cu temperatura si alte lucruri ce nu au legatura cu performanta. Au progresat destul de mult si quad core-ul din GPD XD ofera o performanta similara lui Samsung Galaxy Note 4.

Stiu ca ai vrea sa zici ca Note 4 nu este cel mai performant telefon de pe planeta, dar face parte din elita telefoanelor mobile cu Android. Am rulat de curiozitate un Antutu si pe telefonul mobil personal, un Sony Xperia Z3 Compact si rezultatul a fost 45402.

ntutu gpd

3dmark icestorm extreme 3dmark icestorm unlimited

Acelasi Xperia Z3 Compact obtine in 3D Mark Icestorm Unlimited ceva mai multe puncte. 19707. E o diferenta foarte mare fata de punctajul obtinut de GPD XD, insa este dat strict de catre GPU care este mult mai performant decat cel din tableta.

In ceea ce priveste jocurile pot spune ca le-am incercat pe toate care mi-au mancat copilaria incepand cu Blue’s Journey si terminand cu Samurai Shodown 3. Nu exista niciun fel de problema in rularea jocurilor emulate si chiar sunt suprins de asta pentru ca imi aduc aminte de perioada in care aveam un Pentium 3 si jocurile prin emulator rulau execrabil. Am ajuns in acel punct in care un procesor mobil este mult mai rece decat candva performantele desktop-uri.

Totusi, desi nu sunt probleme in ceea ce priveste consistenta framerate-ului, sunt cateva probleme cu lag-ul in sensul ca absolut toate jocurile din genul fighting mi-a fost atat de dificil sa le joc incat am renuntat la ele. Asta nu inseamna ca platformerele vechi nu merg struna.

Si uite asa mi-am petrecut ultimele doua saptamani aducandu-mi aminte de copilarie. Cu ocazia asta pot sa scap de folderul de 35 GB cu ROM-uri pe care il tin pe PC.

Nu incap toate pe GPD XD, dar le voi selecta atent. Am multe dubluri.

Da, da, da. Nu e legal. Bla, bla. Daca ar mai exista arcade-uri m-as duce sa mai bag cate o fisa, dar toate sunt cu jocuri moderne. Daca mi-ar cere cineva bani pentru ele le-as da. Este intotdeauna o placere sa rejoc toate jocurile tampite care mi-au mancat banii de pufuleti.

Mai jos aveti o serie de screenshot-uri de prin jocurile pe care le-am rejucat. De data asta fara amicul meu Eugen din copilarie.

 

Concluzii

Stiu ca nu arata bine GPD XD. Exista dispozitive cu linii de design sexy, cu grosime mica si tot felul de elemente care cresc pretul. GPD XD este o consola cu Android destinata melancolicilor si copiilor. Dintre toate dispozitivele cu Android pe care le am in casa, este singurul pe care as avea incredere sa il dau fiului meu de 1 an si jumatate sa faca ce vrea cu el. Nu este conectat la internet deci nu va trimite mesaje pe Facebook din greseala si nici nu are SIM ca sa poata sa sune pe cineva apasand pe tot ce e colorat pe ecran.

Abia astept sa creasca ca sa il invat cateva arcade-uri clasice.

Pretul este de 159$ pe Gearbest.com dar din cand in cand am vazut ca mai o baga si la promotii. Am vazut-o la un moment dat la 116$.

Ca sa nu o mai lungim, GPD XD este un dispozitiv ok cu o integrare software foarte buna. Nu iti aduce o nenumarate facilitati ca un Shield, dar te lasa sa te joci jocuri emulate fara a-ti provoca durerile de cap specifice configurarii emulatoarelor. Pentru mine e suficient.

A da, Real Racing 3 sau NFS:NL ruleaza fara cusur, asa ca poate fi folosita si pentru jocurile specifice mediului Android. Iar in ceea ce priveste autonomia, din toate sesiunile mele de joaca a reiesit o medie de aproximativ 8 ore.

GPD XD Gaming Tablet

editors choice

Review overview
Summary GPD XD este un dispozitiv ok cu o integrare software foarte buna. Nu iti aduce o nenumarate facilitati ca un Shield, dar te lasa sa te joci jocuri emulate fara a-ti provoca durerile de cap specifice configurarii emulatoarelor.
4.5
Tagged

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.