NVIDIA Optimus... sau salvatorul bateriilor de notebook-uri

Written by  // 09 February 2010 //
(1 Vote)
  NVIDIA Optimus... sau salvatorul bateriilor de notebook-uri
  Tocmai s-a ridicat NDA-ul pentru una din cele mai interesante chestii lansate pentru notebook-urile de gaming. Recunosc că titlul produce semne de întrebare, dar dacă ne concentrăm atenţia strict asupra notebook-urilor pe care se vor juca jocuri din când în când chiar asta face această tehnologie. Pe vremea când am folosit desktop replacement-ul Alienware M17x sau laptop-ul de gaming Asus G60 chiar ma enervasem de modul în care decurgeau lucrurile atunci când voiam să lucrez. Ambele erau atât de enervante încât mă făceau să trec să lucrez tot pe desktop.

  Acum, acest Optimus face exact ceea ce ar fi trebuit să facă un utilizator fără să îl ia durerea de cap, să schimbe de pe placa video dedicată pe placa video integrată. Cum poate ajuta acest lucru? Păi în mai multe feluri. De exemplu, imediat după ce rulezi o aplicaţie 3D poţi să lucrezi fără să stai cu gândul că GPU-ul puternic consumă bateria fiind în idle. În al doilea rând nu mai pierzi timpul să stai să cauţi pe ce să click-uieşti ca să faci asta sau să dai restart dacă foloseşti prima metodă de switch de la IGP la GPU.

  Una peste alta, ajută enorm de mult. Atât de mult încât se poate ajunge la utilizarea unui singur notebook atât pentru joacă cât şi pentru lucru fără a mai avea vreo grijă pentru consumul bateriei rapid în condiţii office.

  Cum funcţionează vă întrebaţi? Cam în acelaşi fel în care funcţionează şi profilele pentru SLI, când detectează că se încarcă o aplicaţie porneşte sau nu GPU-ul şi opreşte IGP-ul în funcţie de setarea profilului.

  Chestia cu folosirea de profile nu este un downside deloc pentru că nu trebuie să stai să downloadezi manual profile pentru fiecare aplicaţie în parte. Totul se va întâmpla prin update-uri automate, sau dacă NVIDIA va întârzia cu apariţia unui profil, acesta poate fi creat manual de către utilizator prin selectarea executabilului şi parametrii de pornire. Veţi vedea totul mult mai clar în pozele de mai jos. Explicaţiile le găsiţi după ce măriţi pozele.

   

  În această imagine avem paşii care trebuiesc urmaţi pentru a juca un joc. În partea stângă cei pentru metoda clasică iar în partea dreapta ce se întâmplă în cazul notebook-urilor cu Optimus.Schema după care funcţionează Optimus. Se poate observa că atât CPU-ul cât şi GPU-ul+MCH-ul sunt sub aceaşi pastilă, de aici reiese foarte clar că Optimus va putea fi folosit doar în cazul în care este folosit un procesor i3, i5 sau i7 mobile în combinaţie cu un GPU dedicat de la NVIDIA

   

  Ceea ce vedeţi în poza asta se va şi întâmpla. GPU-ul NVIDIA va fi folosit doar când este nevoie, în rest pentru task-urile office va fi folosit IGP-ul Intel.

   

  În video-ul de mai jos este un demo în care este explicat totul perfect pentru a putea înţelege oricine.


  Last modified on Saturday, 22 September 2012 05:33
  Octavian Fulger

  Cândva eram pasionat de IT, apoi m-am plictisit, apoi la PC Mag mi-am redescoperit pasiunea şi am continuat sa fac ceea ce imi place la WASD.

  Google+

  You are here: HomeMobility NVIDIA Optimus... sau salvatorul bateriilor de notebook-uri