PlayStation Vita review

Written by  // 20 February 2012 //
(2 votes)
  PlayStation Vita review
  Deşi există multe firme ce încearcă să se afirme în lumea gamingului mobil, sunt 2 companii ce au întotdeauna ceva de zis. Pare greu de crezut că în 2012 mai poate fi revoluţionat ceva, însă segmentul acesta al gamingului mobil parcă ia tot felul de întorsături în toate direcţiile. Un lucru este cert: Sony trebuiau sa scoată pe piaţă o nouă consolă portabilă pentru simplul motiv că ştiau deja că reţeta lor este de succes. După ce PSP a vândut 200.000 exemplare în Japonia în prima zi de lansare şi 500.000 în Statele Unite tot în prima zi, iar în europa aproape 1 milion de exemplare în prima săptămână este destul de evident că piaţa cere aşa ceva.

  Dacă acum câţiva ani PSP era o revoluţie în adevăratul sens al cuvântului deoarece aducea gameplay-ul de pe consolele mari în buzunarul purtătorului, acum un an s-a dovedit a fi cu totul şi cu totul mai interesant să ai două ecrane şi tot de anul trecut telefoanele mobile au demonstrat cu ajutorul touchscreen-ului şi al hardware-ului super performant că se pot juca jocuri şi în alt fel decât folosind butoanele clasice.

  psvita-01Partea proastă este că pentru telefoane mobile nu vor apărea prea curând producători de jocuri foarte serioşi pentru că în definitiv este foarte greu să joci un FPS (de exemplu) folosindu-te doar de touchscreen şi lucrul acesta îl ştiu atât utilizatorii cât şi dezvoltatorii de jocuri.

  Practic, neavând posibilitatea de a duce această platformă (a telefoanelor mobile) spre alt nivel oferind jocuri din ce în ce mai serioase interesul adevărat se va îndrepta spre zona unde va exista şi acel interes reciproc.

  Şi acum pe bună dreptate, după ce te chinui să te joci nişte jocuri pe telefonul mobil, oricât de performant ar fi el, şi observi adevăratul chin din momentele în care te străduieşti să contorlezi personajul, nici că îţi vine să dai bani pe el.

   

  psvita-02Revenind la această bucată de hardware de ultimă generaţie, ce foloseşte nişte componente pe care cu siguranţă le-aţi mai văzut, sunt foarte multe lucruri de discutat pentru că aduce în ecuaţie un element foarte important ce a ajuns să facă parte din viaţa noastră de zi cu zi: socializarea virtuală.

  Poate că pare banal însă a nu te juca singur un joc este un element cheie în zilele noastre la fel cum şi fălirea cu rezultatele dintr-un joc este şi ea o acţiune foarte importantă. Dacă nu ai avea cum să te lauzi în mod virtual cum ai face-o? te-ai duce la X şi i-ai arăta consola? Nu se mai pretează metodele de acest gen anului 2012.

  O altă componentă foarte plăcută este doza de augmented reality, o caracteristică ce îţi va permite să interacţionezi cu mediul înconjurător, evident, văzut de senzorul camerei de filmat. Am să vă povestesc mai multe când voi ajunge la jocul ce folosea această caracteristică.

   

  Interfaţa grafică aka meniul a fost complet regândit şi poate fi customizat în diferite feluri fie cu alte background-uri fie cu diferite poze. Cert e că aşa "bubbley" cum se prezintă rupe cercul obişnuinţei cu XMB de la celelalte dispozitive PlayStation. Oricum, funcţionalitatea este perfectă, chiar dacă pare greu de acceptat că ea vine sub altă formă.

   

  psvita-meniu1psvita-meniu2

   

  Înainte de a discuta despre grafică şi complexitatea jocurilor vreau sa vă familiarizaţi cu specificaţiile

   

  Procesor (CPU)ARM® Cortex™-A9 core (4 nuclee)
  Unitate de procesare vizuală (GPU)SGX543MP4+
  Memorie principală512MB
  VRAM128MB
  Ecran (tactil)5 inci (16:9), 960 x 544, ~16 milioane culori, OLED
  Ecran multi touch (tip capacitiv)
  TouchpadMulti touch (tip capacitiv)
  CamerăCameră frontală, cameră dorsală
  Rată frecvenţă : 120cps@320x240(QVGA), 60cps@640x480(VGA)
  Rezoluţie: până la 640x480(VGA)
  SunetDifuzoare stereo încorporate
  Microfon încorporat
  SenzoriSistem de sensibilitate six-axis (giroscop pe trei axe, accelerometru pe trei axe)
  Busolă electronică pe trei axe
  LocalizareSuport pentru serviciul de localizare Wi-Fi
  ButoaneButon PS
  Buton pornire
  Butoane direcţionale (Sus/Jos/Dreapta/Stânga)
  Butoane de acţiune (Triunghi, Cerc, Cruce, Pătrat)
  Butoane shoulder (Dreapta/Stânga)
  Stick dreapta, stick Stânga
  Buton START
  Buton SELECT
  Butoane de volum (+/-)
  Comunicare wirelessIEEE 802.11b/g/n (n = 1x1)(Wi-Fi) (Modul infrastructură /Modul ad-hoc)
  Bluetooth® 2.1+EDR (A2DP/AVRCP/HSP)
  Slot-uri/Port-uriSlot de card PlayStation®Vita
  Slot de card memorie
  Port pentru utilizare diversă (pentru comunicare de date prin USB, DC IN, Audio [Stereo Out / Mono In]
  PutereBaterie încorporată Lithiu-ion: DC3.7V 2210mAh
  Adaptor AC: DC 5V
  Temperatură de operare5~35° Celsius
  Format conţinut AVMuzică -MP3 MPEG-1/2 Audio Layer 3, MP4 (MPEG-4 AAC), WAVE (Linear PCM)
  Videos -MPEG-4 Simple Profile (AAC), H.264/MPEG-4 AVC High/Main/Baseline Profile (AAC)
  Imagini -JPEG (Exif 2.2.1), TIFF, BMP, GIF, PNG

   

  Hai să vă şi ilustrez cele afişate în tabelul de mai sus.

   

  psivta-butoane1psivta-butoane2psivta-side1psivta-side2

  psvita-cardpsvita-rev

   


  Last modified on Sunday, 10 March 2013 12:32
  Octavian Fulger

  Cândva eram pasionat de IT, apoi m-am plictisit, apoi la PC Mag mi-am redescoperit pasiunea şi am continuat sa fac ceea ce imi place la WASD.

  Google+

  You are here: HomeMobility PlayStation Vita review