Nu cu mult timp în urmă Sapphire a anunţat un proiector de buzunar. Sincer să fiu nu a avut aşa mare impact poate şi pentru că unităţile de măsură afişate erau imperiale. Înainte de a merge mai departe şi a discuta despre această minune tehnologică aş vrea să subliniez faptul că masa mini proiectorului este de 103 grame.

Nu este prima oară când se anunţă dispozitive de acest gen ce conţin în numele lor mini şi portabile, dar în mod sigur este primul pas către a folosi un sistem de proiecţie fără a avea o priză în apropiere.

Aşa cum probabil aţi ghicit, acest mini proiector vine echipat şi cu o baterie şi Sapphire susţin că durata maximă de viaţă este de 140 minute. Conform celor spuse de ei, am putea viziona un film chiar şi la o terasă proiectând pe umbrelă:). Dar durata de viaţă o vom testa ceva mai încolo.

Pentru a putea fi cu adevărat util,  101 a mai fost înzestrat şi cu alte giumbuşlucuri nu doar cu baterie. De exemplu, conectivitatea este un capitol care defineşte segmentul de piaţă căruia i se adresează şi având în vedere că acoliţii lui Steve Jobs devin un procent tot mai mare este obligatoriu ca un gadget ca acesta să fie compatibil cu două dintre cele mai importante iChestii. Aşadar, dacă folosiţi iPhone sau iPod puteţi să proiectaţi cu ajutorul lui Mini Projector 101 atât fotografii cât şi clipuri Youtube. E cam greu de imaginat cine şi-ar cumpăra un proiector ca să se uite la Youtube de iPod/Phone, dar e bine că măcar oferă posibilitatea asta.

 

Sapphire Mini Projector 101

 

Specificatii

Asupra specificaţiilor nu vom zăbovi deoarece ele sunt destul de clare. Cel mai important lucru de reţinut din tabel sunt contrastul şi dimensiunea proiecţiei la 1 metru, cea maximă este cam greu de imaginat că poate fi obţinută chiar şi într-o cameră întunecată complet.

 

 

Bateria după cum puteţi observa este de capacitate mare şi trebuie ştiut doar că se încarcă destul de greu. Timpul total de încărcare după epuizarea ei completă a fost de aproximativ 2 ore.

Dimensiunea maximă a imaginii, cel puţin pe peretele meu, a fost de aproximativ 2 metri diagonală dar evident cu lumina stinsă. A da, şi bateria a ţinut 55 minute cu luminozitatea setată la maxim. Partea bună este că funcţionează şi atunci când dorim să încărcăm bateria, dar să nu vă aşteptaţi ca timp de încărcare să fie acelaşi.

 

Hai să vedem şi cum se văd imaginile proiectate de un dispozitiv atât de mic.

Sapphire Mini Projector 101

Sapphire Mini Projector 101

 

Proiecţia s-a făcut de la o distanţă de aproximativ 50cm şi în ciuda faptului că lumina era aprinsă în încăpere (în imaginea din stânga) proiecţia tot era inteligibilă, dar evident nu atât de mult încât să urmăriţi un film. Totuşi în astfel de condiţi de iluminare este posibilă prezentarea unui text, dar contrastul dintre text şi fundal trebuie să fie puternic pentru a putea fi lizibil. Sursa de lumină era compusă din două becuri economice Philips 23W. Imaginea din dreapta nu are nevoie de niciun comentariu în afară de cel legat de nuanţa imaginii dată de culoarea peretelui. Aşadar, dacă doriţi proiecţii mai bune, va trebui evident să folosiţi un fundal alb.

 

Galerie foto

Sapphire Mini Projector 101

În pachet se găseşte şi o husă perfectă pentru transport. Nu numai că îl protejează dar îl şi şterge de amprente.

 

Sapphire Mini Projector 101

Pe partea din spate avem conectorul universal cu 24 de pini în care se inserează unul din adaptoarele ce vor fi folosite. Pe laterală avem butonul de ON/OFF şi o bucăţică de plastic ce pare să semene cu un receptor infraroşu, din păcate în pachet nu există o telecomandă.

 

Sapphire Mini Projector 101

Sapphire Mini Projector 101

Proiectorul este prevăzut şi cu un sistem de protecţie al lentilei, similar oricărui dispozitiv de acest gen.

 

Sapphire Mini Projector 101

Întregul conţinut al pachetului este compus din: cablu composite cu mufe RCA, cablu D-Sub, cablu composite pentru iPod/iPhone, cablu composite pentru Nokia, adaptor pentru iPod/iPhone, încărcător, baterie, mini trepied şi husă.

 

Sapphire Mini Projector 101

 

Concluzii

În ciuda faptului că este de dimensiuni reduse, Mini Projector 101 de la Sapphire oferă o calitate video extraordinară. Culmea este că deşi rezoluţia este de doar 640×480 pixeli, imaginea este pixelată doar atunci când sunt afişate imagini statice.

Sunt convins că foarte mulţi utilizatori văd un asemenea proiector ca fiind inutil, sau îl compară cu o jucărie scumpă pentru snobi, însă dacă ţii prezentări unor grupuri restrânse de oameni sau vrei să arăţi o serie de poze câtorva oameni fără să le pasezi aparatul foto atunci mini proiectorul se poate transforma într-o unealtă chiar utilă. De asemenea, trebuie menţionat şi că deşi se încălzeşte, temperatura după o oră de funcţionare este neglijabilă(comparativ cu alte proiectoare). Asta înseamnă că dacă este pus în husă poate fi transportat fără vreun disconfort.

Este foarte adevărat şi faptul că dacă mai completăm cu o sumă destul de mică putem achiziţiona un proiector normal ce în mod sigur poate afişa imagini clare la rezoluţii mai mari, însă proiectoarele normale se adreseează unei alte clase de utilizatori.

Să nu mai spun că dacă posesorul lui călătoreşte, se poate delecta cu filme afişate la dimensiuni mult mai mari decât ale TV-urilor ce sunt de obicei puse la dispoziţie în hoteluri. Partea frumoasă este că acest lucru se poate întâmpla fără a sta pe drum cu grija că geanta proiectorului se zgâlţâie prea tare până la destinaţie.

Acestea fiind spuse, Sapphire Mini Projector 101 împreună cu un netbook ieftin pot transforma orice suprafaţă netedă într-un cinematograf, chiar şi peretele exterior al unei case la ţară:) cu doar 1177 Lei.

So, din tot ce există pe piaţă, acesta mi se pare cel mai balansat din punct de vedere al raportului preţ/performanţă la un nivel atât de mic, iar dotările sale sunt alese perfect încât să nu plăteşti pentru nişte chestii pe care nu le vei folosi, dar nici să te plângi că lipseşte ceva. Da, ar fi fost frumos să fie dotat cu port HDMI, dar acesta ar fi fost inutil pentru rezoluţia oferită şi în plus puţine dispozitive portabile vin echipate cu aşa ceva. Deci în afară de notebook-uri nu am prea fi avut altceva la ce să îl conectăm.

Sper că poza de mai jos vă va ajuta să îi înţelegeţi mai bine dimensiunea.

 

Sapphire Mini Projector 101

Similar Articles

One thought on “Sapphire Mini Projector 101 review

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.