AMD a anuntat in cadrul conferintei Core Day noua strategie Ambidextrous Computing, gandita in jurul nucleelor de procesare cu arhitectura ARM si a celor x86 cu consum redus. APU-urile si SoC-urile construite ca rezultat al acestei strategii se adreseaza pietelor embedded, server si solutiilor semi-custom.

AMD au planuri mari pentru procesoarele cu arhitectura ARM. Primul pas este lansarea platformei Seattle, care introduce procesoare AMD pentru servere cu nuclee de procesare ARM Cortex A57 pe 64 biti construite pe procesul de fabricatie pe 28nm. Aceste procesoare au pana la opt nuclee de procesare, alaturi de pana la 4MB memorie cache L2 shared si 8MB cache L3.  Este folosit un controller de memorie dual-channel DDDR3/4 ECC, capabil sa foloseasca o cantitate de memorie de pana la 128GB si o frecventa maxima pentru aceasta de 1866MHz.

seattle

Cel de-al doilea pas va fi facut in 2015, prin lansarea procesoarelor cu nume de cod „Project SkyBridge”. Acestea vor folosi nuclee de procesare x86 „Puma+” sau Cortex A57 64-bit low-power, alaturi de un GPU integrat cu arhitectura GCN (Graphics Core Next) si ofera suport complet pentru HSA (Heterogeneous System Architecture). Noile SoC-uri vor fi construite folosind un proces de fabricatie pe 20nm, layout-ul pinilor este identic pentru versiunile x86 si ARM si reprezinta prima platforma AMD HSA pentru Android.

skybridge1 skybridge2

Cel de-al treilea pas pentru AMD este sa-si proiecteze propriul nucleu de procesare bazat pe arhitectura ARM, iar numele de cod pentru acesta este K12. Tot ce se stie la ora actuala despre acesta este ca urmeaza sa fie lansat in 2016 cel mai devreme si ca AMD promit un spor de performanta semnificativ.

k12

Mai jos aveti roadmap-ul pus la dispozitie de AMD:

roadmap

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.