Robert Hallock, seful marketing-ului tehnic global de la AMD ne anunta ca situatia asta se schimba cu DirectX 12 si Mantle… pentru dual gpu cards! El ne spune ca Mantle este prima interfata de programare a aplicatiilor care este destul de avansata sa permita atat dezvoltatorilor, cat si jucatorilor capabilitatea de a folosii toti cei 8 sau 12 GB de RAM existenti pe o placa dual GPU sau in configuratiile dual GPU.

El ne si spune ca folosind Mantle poti face in asa fel incat un cadru intreg sa fie realizat de ambele GPU-uri simultan mai exact cate o jumatate fiecare. Ne mai si spune ca jucatorii cred ca daca ai 2 placi video a cate 4 GB nu poti avea 8 GB de memorie utilizabila si ca asta ar fi fost adevarat in ultimii 25 de ani, dar situatia se va schimba foarte curand cu Mantle si viitorul motor de redare DirectX 12. Capabilitatea aceasta de a folosi toata memoria este inca un plan imposibil, dar si foarte posibil depinzand de ce ne ascunde viitorul cu noile API-uri de la Microsoft, cat si cel deja existent facut de AMD.

Mai jos puteti gasi o poza cu statement-ul oficial a lui Robert Hallock si o explicatie de ce nu putem utiliza tot RAM-ul existent pe o configuratie cu mai mutle placi video.

statement

Intodeauna la capitolul SLI si Crossfire aveam memorie limitata. Daca avem 3 placi video GTX 980 in SLI inseamna ca avem un total de 12 GB de memorie video, nu? Gresit! Vom avea atat RAM cat va avea o singura placa, mai exact 4 GB de RAM utilizabil in total, si aceasi chestie se aplica si placilor AMD in mod CrossfireX.

Cu DirectX 11 si celelalte variante de DirectX aparute anterior nu se poate utiliza toata memoria video din simplul motiv ca trebuie ca fiecare placa video sa aiba o copie fidela a informatiei jocului ce ruleaza. Poate suna chiar ciudat dar nu e deloc asa! Daca ar avea fiecare placa video o portiune din continutul jocului asta ar insemna ca eficienta ar creste, dar si ca ar aparea probleme din punct de vedere al numarului de cadre pe secunda.

Si mai exact, cand placa 1 ar avea nevoie de informatia de pe placa 2 sa redea un cadru ar trebuii sa se foloseasca de SLI/Crossfire bridge si PCi-e sa imparta acest continut. Cand mergem pe SLI sau Crossfire Placa 1 creaza cadrul 1, placa 2 creaza cadrul 2 si asa mai departe din cauza faptului ca toate placile au exact aceasi informatie pe ele si nu le e greu sa genereze cadre unul dupa altul. Daca placa 2 ar avea informatia necesara placii 1 pentru a reda un cadru atunci ar insemna ca placa video ar trebuii sa faca schimb de informatii cu placa 1 folosind bridge-ul SLI/Crossfire si slot-ul PCi-e.

Acum nu conteaza despre ce placi vorbim deoarece transferul prin aceste 2 mijloace este extrem de incet comparat cu viteza RAM-ului placii video, iar asta inseamna fps foarte mic aleatoriu. Cred ca v-ati dat seama cat de incredibil de enervant ar fi sa stiti ca aveti 2 placi video in SLI/Crossfire si aveti mult stuttering cu un fps mult mai slab comparat cu scenariul unde ati fi folosi o singura placa. Beneficii s-ar fi vazut doar la capacitatea RAM si atat.

Suntem curiosi de viitorul pe care il promiteDirectX 12 si Mantle si va vom tine la curent cu ce mai aflam!

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.