Bătălia producătorilor de GPU-uri continuă şi, de data aceasta, e rândul lui NVIDIA să vină cu un nou concept pe care l-au prezentat în timpul conferinţei din Montreal, Canada.

Pe lângă prezentarea obişnuită a unei plăci noi precum GeForce GTX 780 TI, NVIDIA a venit cu un anunţ destul de interesant atât pentru împătimiţii de hardware, dar cu siguranţă ceva mai minunat pentru cei care ştiţi voi……chiar se joacă jocuri. Că na, de aia se produce tot hardware-ul ăsta.

Paşi înspre această direcţie s-au mai făcut cu Adaptive V-Sync, însă niciodată nu a fost îndeajuns, aşa că!

gsync-module

NVIDIA anunţă tehnologia G-sync care nu face altceva decât să sincronizeze perfect monitorul şi GPU-ul rezultând în redarea imediată a imaginilor fără lag sau stutter, aşa cum se întâmplă în cazul clasicului V-Sync. Dacă un joc anume are probleme cu tearing-ul sau stuttering-ul, atunci refresh rate-ul va fi întotdeauna constant conform celor de la NVIDIA, evident folosind tehnologia G-sync. Pe scurt, NVIDIA va lansa o plăcuţă care va permite GPU-ului să NU producă prea multe cadre şi, astfel, monitorul nu va fi bombardat cu mai multe cadre decât poate afişa. 

Indiferent dacă ai un monitor cu refresh rate de 120Hz, V-Sync-ul clasic rezolvă o bună parte din tearing sau stuttering, însă această rezolvare aduce după sine şi lag-ul pe care toată lumea îl urăşte.

Lăsând explicaţiile la o parte, tehnologia actuală pe seriile NVIDIA GeForce 600 şi 700 numită Adaptive V-Sync repară deja o parte din problema tearing-ului şi a proastei sincronizări, însă cu acest nou concept, NVIDIA promite să ne scape complet de tearing. 

Dacă sunteţi interesaţi să faceţi un upgrade la G-Sync, trebuie să ştiţi că întâi va fi disponibil doar kit-ul DIY, urmând ca anul viitor să apară monitoarele ce oferă suport pentru această tehnologie out-of-the-box.

Poftiţi o mică comparaţie a unui monitor ASUS VG248QE înainte şi după G-Sync.

GEFORCE-G-SYNC-Performance Chart

 

Mulţi developeri de jocuri deja şi-au exprimat entuziasmul pentru G-Sync, iar producătorii de monitoare şi-au anunţat interesul în a colabora cu NVIDIA, primii fiind BenQ, ViewSync, Philips şi ASUS. G-Sync va fi disponibilă începând cu anul viitor numai pe arhitectura Kepler.

Pe măsură ce vom primi mai multe informaţii, vom actualiza acest articol.

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.