Este un fapt bine cunoscut ca arhitectura Bulldozer nu a reprezentat tocmai un success pentru AMD si a dus la pierderi financiare, ceea ce i-a obligat pe acestia sa isi regandeasca strategia pentru urmatoarea lor generatie de procesoare.

Rory Read, presedinte si CEO, a dezvaluit in cadrul Deustche Bank 2014 Technology Conference o mica parte a planurilor celor de la AMD pentru o noua arhitectura cu nume de cod Zen. Pentru dezvoltarea noii arhitecturi, si-au adus aportul specialisti precum Jim Keller, Raja Koduri (fost angajat Apple), Mark Papermaster si Lisa Su. AMD spera ca noua arhitectura va fi capabila sa concureze cu viitoarele procesoare de la Intel.

Rory Read declara ca noua arhitectura x86 este un salt maret din punct de vedere al performantei dar si o foarte mare oportunitate pentru cei de la AMD, iar daca nu exista un interes clar pentru aceasta proiectul ar fi fost oprit cu un an in urma. Esecurile precedente si-au lasat amprenta asupra modului in care este privit viitorul companiei.

Singurul lucru cunoscut în prezent despre arhitectura Zen este ca aceasta va renunta la modelul Clustered Multi- Threaded (CMT) folosit de arhitectura Bulldozer în favoarea designului traditional Simultaneous Multi-Threaded (SMT). Aceasta abordare poate duce la scaderea numarului de nuclee din procesoarele AMD, dar va crește eficiența lor. Un exemplu foarte bun de arhitectura SMT este cea folosita de procesoarele Phenom II.

Se preconizeaza ca noua generatie de procesoare sa apara pe piata in anul 2016.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.