ATI Technologies a lansat în primăvară modelul HD4770, o placă video suprinzător de performantă pentru gama de preţ din care face parte (aproximativ 400 RON la noi). Această plăcuţă a fost analizată şi răs-analizată de toată lumea, iar verdictul a fost unanim: HD4770 e o bijuterie. Când lumea s-a convins de performanţe şi a vrut să o cumpere, s-au ivit de o problemă majoră: lipsa stocului. După cum bine ştiţi, au apărut probleme la procesul de fabricaţie de 40nm al TSMC, prin urmare cantităţile în care s-a fabricat acest GPU au fost extrem de mici.

Dar se pare că problemele la procesul de fabricaţie s-au rezolvat. Iar SAPPHIRE Technology, cel mai puternic partener ATI, aduce pe scenă o versiune îmbunătăţită a popularului HD4770. Nucleul grafic este acelaşi, nu a suferit modificări. Astfel, avem la dispoziţie tot 640 de procesoare stream, o frecvenţă a GPU-ului de 750MHz şi 512MB memorie video GDDR5 funcţionând la 800MHz (3600MHz efectivi). Şi, la fel ca ceilalţi frăţiori din seria HD4000, avem incluse decodorul UVD pentru redarea filmelor Blu-Ray şi h.264, ATI Avivo HD pentru îmbunătăţirea calităţii imaginii şi suport pentru DirectX10.1 şi ATI CrossFireX.

Ce este nou? Două lucruri foarte importante. În primul rând, avem de a face cu o varianta îmbunătăţită a PCB-ului original, proiectată şi realizată de către SAPPHIRE. Şi, în al doilea rând, SAPPHIRE HD4770 vine dotată cu un cooler personalizat, mult mai performant, fabricat special pentru acest produs de către Arctic Cooling. Iar conectica este foarte bună, oferind conectori HDMI, VGA şi DVI pentru a acoperi o gamă cât mai mare de tipuri de display-uri, fără a fi nevoie de adaptoare.

Noua placă SAPPHIRE HD4770 va fi disponibilă în scurt timp. Preţul exact nu a fost anunţat, însă va fi similar cu celelalte plăci HD4770 (in)existente pe piaţă, deci o vom putea achiziţiona pentru aproximativ 400 RON.

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.