Cu puţin timp în urmă aţi citit o ştire despre cum majoritatea producătorilor de plăci de bază, cu ASRock în frunte, au decis să ofere opţiuni de overclocking pentru procesoarele Intel Haswell şi pe plăcile de bază cu alt chipset decât Intel Z87. După cum intuiam pe atunci, (buzunarelor) celor de la Intel nu le-a picat bine această manevră.

Conform unei ştiri de pe techpowerup, Intel au decis că aşa ceva nu se poate când au auzit de conceptul de overclocking pe plăci de bază cu alt chipset decât Intel Z87. Motivul este simplu, chipset-ul Z87 aduce mult mai mulţi bani în vistieria celor de la Intel decât frăţiorii săi mai mici. În consecinţă, dacă sunteţi pasionaţi de overclocking sau pur şi simplu vreţi să obţineţi performanţe cât mai bune pentru uz zilnic, nu este suficient să luaţi un Haswell cu „K” în denumire. Va trebui să daţi bani în plus şi pe o placă de bază cu chipset Intel Z87 ca să aveţi acces la multiplicatorul deblocat al procesorului pentru care aţi dat deja bani în plus.

Cum va fi neutralizat overclocking-ul pe alte chipset-uri decât Z87? Intel au găsit o soluţie mult mai simplă decât tăierea punţilor de pe package-ul procesorului. Totul va fi forţat asupra lumii prin intermediul unui banal update de BIOS care introduce un microcod actualizat pentru procesor, cel mai probabil cu menţiunea că rezolvă probleme de stabilitate. Simplu, scurt şi la obiect, iar dacă asta nu merge, un telefon către prietenii de la Microsoft ar rezolva totul cu un update vag documentat pentru sistemul de operare. La fel ca data trecută.

Dacă aţi citit ştirea precedentă, aţi observat că am zis că MSI nu au făcut nicio mişcare în privinţa acestui subiect. Iată ca adevărul este altul. Practic, celor de la MSI le-a fost frică de mânia stăpanilor de la Intel şi au ţinut totul ascuns. Conform comunicatului de presă lansat de MSI, compania a introdus opţiuni pentru overclocking pe toate plăcile de bază oferite pentru Intel Haswell încă din momentul lansării, însă că nu au mediatizat aceste posibilităţi deoarece ştiau că Intel or să neutralizeze totul printr-un update de BIOS. De asemenea, MSI anunţă că au asistat „cu durere” la încercările celorlalţi producători de plăci de bază să profite de pe urma unui „feature efemer” şi că ei recomandă overclocking-ul numai pe plăcile de bază cu chipset Intel Z87. Mi s-a facut greaţă de la comunicatul de presă MSI. În primul rând pentru că dacă nu ar fi vrut să profite de pe urma overclocking-ului pe alte chipset-uri decât Intel Z87, nu şi-ar fi bătut capul cu implementarea acestei opţiuni. Concluzia este că MSI au văzut ce o să se întâmple şi au vrut să-şi impresioneze stăpânii, dar că erau pregătiţi să implementeze acest „feature efemer” cu dragă inimă dacă li s-ar fi dat voie.

Să nu vă faceţi iluzii, singurele piedici puse overclocking-ului pe Haswell la ora actuală nu sunt de natură tehnică, ci de natură financiară.

Dacă aţi sperat că „rebeliunea” producătorilor de plăci de bază o să schimbe ceva, îmi pare rău să vă spun, dar concluzia ar fi că nu prea avea şanse de izbândă. Cât timp concurenţa nu îi forţează pe Intel să îşi revizuiască politica în privinţa overclocking-ului, este posibil să ne trezim într-o bună zi cu o taxă lunară a-la-World-of-Warcraft pentru overclocking. Şi totul nu ar fi aşa de rău dacă măcar banii daţi în plus ar face ca garanţia să acopere şi potenţialele daune cauzate de overclocking. Dar, la ora actuală, tot utilizatorii îşi asumă toate riscurile, în timp ce Intel face din ce în ce mai mulţi bani oferind din ce în ce mai puţin.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.