La sfârşitul lunii decembrie a anului curent se fac doi ani de la lansarea seriei Radeon HD 7000, una dintre cele mai longevive generaţii de plăci grafice de la AMD. Iată că au aparut în sfârşit zvonuri concrete despre lansarea următoarei generaţii de plăci grafice AMD.

Cunoscută deocamdată drept Radeon HD 9000, aceasta a fost subiectul multor speculaţii de-a lungul celor aproximativ un an şi opt luni de la lansarea Radeon HD 7000. Au zburat în toate direcţiile nume de cod şi specificaţii bănuite, însă pentru cunoscători era destul de clar că măcar specificaţiile nu prea au şanse să fie adevărate. Ceea ce se ştie la ora actuală este că următoarea generaţie de plăci grafice AMD vor purta indicativul „Volcanic Islands” şi că unul dintre nucleele grafice din această familie, cel mai probabil modelul de top, poartă numele de cod „Hawaii”.

Una dintre ştirile de ultimă oră este că pe 25 septembrie va avea loc un eveniment organizat de AMD pentru lansarea noii generaţii de plăci grafice şi a navei amiral cu nume de cod „Hawaii”. Acest eveniment se va ţine în Hawaii (tematic, nu?) şi se mai ştie şi faptul că noile plăci grafice vor fi prezentate cu ajutorul Battlefield 4, mult-aşteptatul titlu de la EA DICE. Engine-ul grafic al noului Battlefield suportă DirectX 11.1, iar asta s-ar putea să avantajeze plăcile grafice AMD Radeon.

Acum că avem o idee destul de bună despre data de lansare, să vorbim puţin despre specificaţiile nucleului grafic cu nume de cod „Hawaii”. În primul şi în primul rând, se ştie că va fi produs folosind procesul de fabricaţie pe 28nm de la TSMC deoarece noul proces pe 20nm nu va fi gata pentru producţie de masă decât abia la începutul lui 2014. În consecinţă, tind să cred că urmatoarele specificaţii sunt cele reale:

HawaiiVsTahiti

Totuşi mai rămâne o problemă. Ce rost are să lansezi o generaţie nouă de plăci grafice cu aproximativ trei luni înainte de intrarea în producţie de masă a unui proces de fabricaţie nou şi cu siguranţă mai avansat? Aici îmi vin în minte mai multe posibilităţi. În primul rând, este posibil ca AMD să lanseze în septembrie doar modelele pentru segmentele de piaţă mainstream şi performance pe procesul de fabricaţie pe 28nm şi să amâne lansarea adevăratului model de top pentru începutul lui 2014 şi  procesul de fabricaţie pe 20nm. Este posibil să se întâmple aşa deoarece trecerea la un nou proces de fabricaţie este costisitoare din cam toate punctele de vedere. Procesul de fabricaţie pe 28nm este arhi-cunoscut proiectanţilor AMD, ceea ce ar duce din start la o rată de defecte de fabricaţie foarte mică şi ar rezulta într-un preţ mic per cip şi un volum mare de cipuri disponibile de la lansare.

Cea de-a doua posibilitate ar fi că AMD lansează în septembrie nişte refresh-uri pentru cipurile existente, eventual unul dintre ele să fie produs pe noul proces de fabricaţie pe 20nm, cel mai probabil cipul mai mic. AMD au mai făcut asta şi în trecut, cu modelele Radeon HD 4890 şi Radeon HD 4770. Procesul de fabricaţie pe 40nm nu ajunsese înca în stadiul de producţie de masă pe atunci, însă AMD au lansat cele două modele noi pentru a testa îmbunătăţiri ale layout-ului circuitelor din interiorul cipului (Radeon HD 4890) şi mai ales căi de optimizare a arhitecturii şi layout-ului pentru noul proces de fabricaţie (Radeon HD 4770). Este posibil să vedem acelaşi lucru şi de această dată, o serie mică de plăci grafice, cu o durată de viaţă foarte mică pe piaţă, al cărei singur scop să fie testarea anumitor parametri. Această posibilitate se corelează şi cu zvonul cum că AMD urmează să introducă o denumire nouă pentru plăcile grafice.

Ultima posibilitate ar fi că AMD intenţionează să lanseze noua generaţie deşi nu au la ora actuală niciun as real în mânecă. Asta s-a mai întâmplat şi în trecut. Cel mai recent exemplu este seria Radeon HD 6900, care a adus îmbunătăţiri minore şi a folosit acelaşi proces de fabricaţie ca şi generaţia anterioară. Deşi este posibil să se întâmple şi asta, cred că AMD nu ar fi aşteptat aproape doi ani ca să facă un asemenea pas.

Oricum ar sta lucrurile, vom afla adevărul pe 25 septembrie.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.