Bitcoin a ajuns saptamana trecuta la cea mai mica valoare din ultimele 3 luni: sub $34.000. Scaderea se datoreaza unor noi reglementari din partea Chinei, dar si pozitionarii Tesla. In acest climat, un viitor in care „disponibilitatea placilor video” nu mai suna ca o gluma de balci pare cat de cat verosimil.

Pe 19 mai, celebra criptomoneda a ajuns chiar la $30.000, urmand sa isi revina intr-o oarecare masura la $38K. La fel s-a intamplat si cu Ether, moneda retelei de blockchain Etherum, care a avut o scadere simtitoare de peste 40%, ajungand la $2K in 24 de ore.

Pana si iubitul Dodgecoin al lui Elon Musk a cazut brusc cu 45%, de la $0.48, la $0.21. Nu cu mult inainte, pe 8 mai, Dodgecoin a atins un varf de $0.72. Pe langa baietii grei, pune lucrurile in perspectiva.

Vom ajunge si la cum e implicata Tesla si Elon in declinul celei mai valoroase criptomonede, dar momentan trebuie sa vorbim despre

 

China, minerii digitali si restrictiile criptomonetare

Banca centrala a Chinei a interzis martea trecuta institutiilor financiare si firmelor de plati sa ofere servicii asociate tranzactiilor de criptomonede. Institutia a avertizat investitorii in privinta utilizarii Bitcoin ca mijloc de plata.

„Tranzactionarea speculativa a criptomonedelor a revenit, afectand grav siguranta proprietatii oamenilor si perturband ordinea economica si financiara normala”

Citatul de mai sus este din declaratia comuna a 3 organizatii sustinute de statul chinez:

  • National Internet Finance Association of China
  • China Banking Association
  • Payment and Clearing Association of China

Cu toate acestea, China nu a interzis inca indivizilor sa detina criptomonede.

sursa: Reuters

Nu e deloc prima oara cand in China se fac miscari de stopare a cripto-tranzactiilor. In 2017, exchange-urile locale de criptomonede au fost inchise, inabusind o piata speculativa care reprezenta 90% din tranzactiile globale de Bitcoin, relateaza Reuters.

In iunie 2019, Banca Populara Chineza a emis o declaratie in care spunea ca va bloca accesul la toate schimburile interne si externe cu criptomonede si la site-urile Initial Coin Offering cu scopul de a preveni spalarile de bani.

In declaratie, a mai fost subliniat si riscul tranzactiilor cu cripto, motivul fiind ca acestea „nu se bazeaza pe o valoare reala”. Preturile lor pot fi manipulate destul de usor si rapid (cum vom vedea in cazul lui Musk), iar contractele comerciale respective nu sunt protejate de legea Chinei.

 

A fost o gluma, Tesla tot nu accepta Bitcoin ca plata, dar are „maini de diamant”

In martie, Musk a anuntat de nicaieri ca Tesla va permite clientilor plata cu Bitcoin pentru masinile electrice. Dar, decizia nu a avut efecte considerabile, deoarece Elon Musk s-a intors la 180° acum doua saptamani spunand ca platile cu Bitcoin la Tesla au fost suspendate.

Frica miliardarului poate fi inteleasa prin prisma poluarii cauzate de minatul de Bitcoin. E putin ironic avand in vedere ca e o moneda electronica, insa nu e prea greu de inteles motivul concret. Un Bitcoin poate fi minat doar de niste sisteme ultra performante, mai exact, care au GPU-uri cu hash rate imens.

Hash rate-ul este unitatea de masurare a puterii de procesare a retelei Bitcoin. Aceasta din urma trebuie sa faca operatii matematice intensive din motive de securitate (ne legam de blockchain daca intram in detalii). Cand reteaua atinge un hash rate de 10 Th / s, insemna ca poate face 10 trilioane de calcule pe secunda.

Revenind, un GPU puternic inseamna si un consum mare de electricitate. Acesta din urma rezulta, din pacate, din combustibili fosili, in special carbuni.

„We are concerned about rapidly increasing use of fossil fuels for Bitcoin mining and transactions, especially coal, which has the worst emissions of any fuel” – Elon Musk, CEO Tesla

Anuntul facut de Elon pe 13 mai a contribuit considerabil la scaderea valorii unui Bitcoin. Nu reprezinta nicio surpriza, avand in vedere ca, cu un singur Tweet, Tony Stark-ul zilelor noastre poate devia trendul oricarei criptomonede.

Datorita mesajelor sale a crescut Dodgecoin cu 26.000% in ultimele 6 luni si, chiar in momentul scrierii articolului, inca posteaza referinte si meme-uri legate de criptomoneda care isi are originile intr-un meme.

De asta se folosec cuvinte precum: piata speculativa, manipulativa, volatila s.a.m.d. cand este deschis subiectul criptomonedelor.

Dar, stati calmi, caci domnul Musk spune ca Tesla are ??. Sa descifrez: emoji-urile sunt o referinta la un meme in care detinatorii de active specifice – nu doar criptomonede, ci si actiuni – arata clar ca le tin si nu vand, in ciuda oricarei posibile recesiuni.

Tocmai de aceea, Musk mentioneaza si:

„Cryptocurrency is a good idea… but this cannot come at great cost to the environment.”

Daca aceste tweet-uri reprezinta fraude, e la latitudinea organelor judiciare, nu a jurnalistilor.

Momentan ne intereseaza cum caderea in picaj a Bitcoin afecteaza piata de placi video si disponibilitatea acestora mult ravnita.

 

Lupta dintre Nvidia si minerii digitali

Lipsa curenta a stocurilor de placi video se datoreaza, in mare parte, minerilor. Si scalperii au o vina, dar ei mai sunt ocupati si cu PS5-urile.

Mai jos puteti vedea cum se fac $10.674 pe luna din minat:

Bitcoin este cea mai valoroasa si mai populara criptomoneda si, intr-o oarecare masura, trendul sau dicteaza si trendul intregii piete de criptomonede.

La asta se mai adauga si faptul ca 75% din minatul de Bitcoin de pe glob se realizeaza (pana acum cel putin) in China.

Deci, ce faci cand minezi un Bitcoin, ajungi sa il si detii, dar traiesti intr-o tara care nu iti permite sa-l tranzactionezi? Pai, iti cauti alta „meserie”.

Daca minerii vor renunta sa umple rafturi cu calculatoare performante, atunci piata de GPU-uri va incepe catinel sa isi revina.

Nvidia a tot incercat sa limiteze software minatul de criptomonede, dar fara sorti de izbanda. Mai nou, a confirmat ca va lansa versiuni „Light Hash Rate” de RTX 3080, 3070 si 3060 Ti. Fata de incercarile precedente, aceasta este o limitare hardware care nu poate fi ocolita printr-un simplu driver. Desigur, ramane de vazut prin iunie, cand aceste GPU-uri chiar ajung in rafturi, daca eforturile Nvidia au dat roade.

Insa e o miiiica problema la solutia lui Nvidia: limitarile hash rate sunt doar pentru Etherum. In postarea de pe blog, nu se vorbeste niciun cuvant despre alta criptomoneda vanata de mineri, deci, chiar daca planul lui Nvidia functioneaza, e din start menit doar catre o parte a pietei.

sursa: Reuters

Si, aducand vorba si de Etherum, compania a anuntat ca trece de la un model de blockchain „proof-of-work” de a genera Ether, la „proof of stake”. Asta inseamna ca, in loc sa se bazeze pe GPU pentru a face calculele, reteaua Etherum va verifica tranzactiile in functie de miza lor.

Daca va avea succes, noul model ar putea reduce consumul de energie al Etherum cu pana la 99.95%. Desigur, suna prea bine ca sa fie adevarat, dar, daca e sa ii dam crezare companiei, de la 5.13 gigawati/an, reteaua ar consuma doar 2.62. Speranta are un cost infim.

 

Concluzii

Sa recapitulam: China, tara in care se facea cel mai mult minerit de Bitcoin, a impus restrictii cu privire la tranzactii. Pretul Bitcoin a scazut drastic, ajutat si de vointa chineza anti-cripto, dar si de escapadele comunicationale ale lui Elon Musk. Nvidia tot incearca sa deturneze achizitionarea de placi video in scopuri minere prin limitari software si hardware, iar Etherum schimba modelul sau de blockchain pentru a nu se mai baza pe puterea computationala a GPU-urilor. Unde ne situam noi, consumatorii?

In capatul unui tunel luminat de ray-tracing in care o placa video nu costa 20.000 lei. Daca pana acum ati asteptat sa va faci un upgrade la build, momentul ethern asteptat e cel putin in zare.

De partea opusa, pare ca minerii sunt antagonistii in toata povestea asta si ca de pe toate flancurile sunt atacati si deturnati de la ducerea la bun sfarsit a vreunui plan malefic grandios. In fapt, un miner reprezinta doar conturul unui personaj pe care dam vina ca nu gasim GPU-uri la preturi acceptabile.

Nu sunt nicidecum nevinovati, dar frustrarea si nervii directionati catre un personaj fictiv nu ajuta in vreun fel. Vin cu o doza de stoicism cand va spun ca exista probleme mai mari (sau mai mici) pe lumea asta decat un mic chinez la mii de km distanta cu o hala de placi video.

 

 

Similar Articles

3 thoughts on “Cum devalorizarea Bitcoin poate insemna revenirea pietei de placi video

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.