In al 4-lea episod nu vom discuta despre un alt computer ceva mai diferit de medie, ci vom construi chiar noi unul. Unul pe care sa il si puteti cumpara si care sa fie diferit de cele ce se gasesc pe piata in momentul actual.

Carcasa mare, placa de baza mare, HDD-uri si orice alta componenta de dimensiuni mari nu isi au rostul in discutie. #4 va fi all about gaming dar in alta parte decat acasa.

Sunt super fun LAN-urile la prieteni, dar al naibii de enervante cand trebuie sa ne strangem toate sandramalele si sa plecam acasa. Este absolut oribil sa cari o unitate care are o greutate de 20Kg. Sa nu mai vorbim si despre monitor si ghiozdanul plin cu periferice. Din punctul acesta de vedere, laptop-urile au castigat enorm de mult teren. E atat de simplu sa arunci laptop-ul in ghiozdan alaturi de power brick si de periferice si sa te duci sa te joci cu prietenii in retea si pentru cei care fac asta frecvent este cam singura optiune.

Totusi, desi Nvidia a depus destul de mult efort in a micsora diferenta dintre generatia mobile si cea desktop, GTX 980M se comporta exact ca un GTX 780 de desktop. Deci, orice ai face nu vei fi cel mai tare din parcare cu un laptop. Evident, daca nu cumva este vorba de vreun MSI cu SLI de GTX 980M sau vreun model nou care are GTX 980 de desktop integrat.

Asadar, pentru a atinge performanta unui desktop ai nevoie de o investitie colosala intr-un laptop de gaming.

Dar stati fara griji, va voi ajuta sa va construiti un PC minuscul, racit bine si cu posibilitati de upgrade mai mari decat ale unui Asus GR8, de exemplu.

Piticul din Carpati il puteti achizitiona de la PC Garage sub numele de WASD Pegasus.

 

Specificatii

Hai sa trecem un pic in revista componentele pe care le-am folosit pentru construirea acestui PC si apoi vom discuta despre fiecare in parte ca sa intelegeti si de ce a fost aleasa fiecare dintre ele. Am fi putut sa punem cele mai performante componente, insa ideea principala este de a crea un PC care sa fie accesibil din punct de vedere al pretului si in acelasi timp sa si fie capabil sa ruleze aproape orice joc astfel incat experienta de joaca pe un monitor la 144Hz sa fie una placuta.

  • Carcasa: Cougar QBX
  • Sursa: Cougar PowerX 550W
  • Placa de baza: Asus Z170I Pro Gaming
  • Procesor: Intel Core i5 6600K
  • RAM: 2×4 GB Kingston HyperX Savage @3000MHz
  • Placa video: Asus GeForce GTX 970 Mini
  • Stocare: SSD Kingston SSDNow 2280 M.2 240GB
  • Racire: Noctua L9X65, 3x Ventilator Corsair 120mm LED
  • Extra: NZXT Premium cable Starter Kit, ventilator Noctua NFG-B9 PWM, 2x Bara LED-uri rosii 20cm, Plexiglass negru gravat laser si plexiglas transparent gravat laser

Toate cele trecute in dreptul extra sunt complet optionale si nu le veti primi in momentul achizitiei unui astfel de sistem de la PC Garage. Totusi, reprezinta o idee despre cum sa va „impopotonati” PC-ul. Adica au scop pur informativ in acest articol, au rolul de a va arata cam ce puteti face cu acest mic PC cu un minim de investitie.

Pentru ca il poti face sa arate bine, ca o lanterna rosie, si fara a da prea multi bani. Asa ca hai sa discutam despre componentele alese!

 

Carcasa si sursa

Initial voiam sa merg pe ceva mai portabil. Sa aleg o carcasa si cu maner, insa numarul de astfel de carcase este atat de mic incat am lasat-o balta si am decis sa ma indrept spre ceva mai aerisit. Am studiat oferta si cel mai mult mi-a atras atentia Cougar QBX pentru ca arata bine si are un pret decent. Sincer sa fiu, cred ca e cea mai aratoasa carcasa la 260 Lei.

Trecand peste pret, QBX ofera suficient spatiu pentru ce voiam si e si bine aerisita. Imi doream o carcasa modulara tocmai pentru a putea scapa de o parte din tablele inutile din interior si QBX are o gramada de astfel de table. Bine, ele nu sunt inutile, caci permit instalarea de HDD-uri si ODD, insa in cazul „piticului” doar ocupau spatiu degeaba pentru ca stocarea se face pe un SSD M.2 si atat. Daca cineva va dori spatiu suplimentar, va putea folosi un HDD extern.

La capitolul sursa am sovait un pic. Initial pusesem ochii pe o sursa full modulara de la Cougar, dar intr-un final mi-am dat seama ca nu incape. LOLWUT?! Da, dragilor. in QBX nu incape orice sursa. Una SFX cu adaptor va incapea 100%, dar adaptoare pentru ATX nu se gasesc. Asa ca am revenit la cautatul printre miile de surse compatibile cu formatul ATX. Era destul de logic ca tocmai producatorul carcasei sa aiba in oferta si o sursa compatibila. Si da, au. Asadar, am ales o sursa de 550W din seria PowerX de la Cougar.

S-a potrivit din toate punctele de vedere. Nu are prea multe cabluri, are lungimea de 140mm, culorile ei sunt in ton cu build-ul final: rosu-negru.

 

Placa de baza si procesor

La capitolul placa de baza nu sunt foarte multe optiuni. Fiecare dintre cei 3 mari producatori de placi de baza Asus, Gigabyte si MSI au in portofoliu foarte putine variante de placi de baza mini ITX. Placa de baza pe care am ales sa o utilizam este Asus Z170i Pro Gaming pentru ca stim foarte sigur ca BIOS-ul functioneaza cum trebuie si ca suportul pentru memorii la peste 2666 MHz este acolo 100%. Am ales o varianta sigura pentru ca atunci cand am realizat review-urile procesoarelor Skylake i5 6600K si i7 6700K am intampinat multe probleme la capitolul memorie. Am incercat ulterior sa realizez si review-uri de placi de baza si problema cu memoriile s-a mentinut.

Totusi, acea placa de baza Asus Z170 Pro Gaming s-a dovedit a functiona corespunzator. Asadar, de ce naiba sa nu aleg ceva ce stiu ca merge sigur? Ca varianta in miniatura a acelei placi de baza.

Asa ca acesta este motivul.

In ceea ce priveste dotarile, Z170i Pro Gaming nu este cea mai stralucita placa de baza de pe planeta. De fapt, nu difera mai cu nimic de varianta mini ITX de la Gigabyte. Evident, aspectul si BIOS-ul sunt diferite si, probabil, suport-ul pentru memorii. Nu stiu cum stau Gigabyte la acest ultim aspect, dar vom afla cat de curand caci intentionez sa testez varianta G1 de la ei cat mai curand posibil.

La capitolul sunet Z170i Pro Gaming sta la fel de prost ca orice placa de baza mini ITX, adica are integrat un cip audio Realtek.Asadar, daca vreodata veti ajunge sa detineti acest PC, utilizati niste casti audio USB care in cele mai multe cazuri vor oferi o experienta audio (in jocuri) superioara oricarui cip de la Realtek.

Totusi, partea buna este ca Asus nu am mai folosit cipul de retea Killer si in schimb au ales sa foloseasca solutia actuala de la Intel. Asta inseamna ca Windows 10 va recunoaste direct adaptorul de retea si nu va mai fi nevoie sa cauti vreun DVD-Rom prin casa pentru ca vei putea downloada driverii.

In ceea ce priveste procesorul nu aveam foarte multe optiuni. Puteam sa mergem fie pe varianta i7 fie pe i5, varianta pe care am si ales-o intr-un final.

Nu prea isi are rostul un i7 intr-un astfel de PC. Nu este un PC pe care sa zici ca il folosesti pentru task-urile zilnice. Este mai mult un PC de joaca si de transportat, nu un PC pentru stream pe Twitch, Youtube sau Hitbox. In niciun caz nu este cea mai buna varianta pentru editare video si sa nu mai vorbesc de task-uri Office. Da, e performant, dar nu l-am gandit ca sa stai sa faci editare foto sau video, ci doar ca sa te joci acele 4-5 jocuri pe care le joci in mod constant.

 

Cooler procesor

Sincer sa fiu as fi vrut sa ii fac un review de sine statator acestui cooler. Solutiile de la Noctua cu dimensiuni mici intotdeauna mi-au atras atentia si L9X65 este ceva mai mare decat ceea ce am mai vazut. In primul rand sunt foarte curios de comportamentul lui intr-un PC inghesuit precum Asrock M8 unde racirea procesorului este foarte dificila datorita constructiei ciudate a carcasei.

Din pacate nu am avut suficient timp la dispozitie pentru a testa cooler-ul si pe un i7. In schimb, temperaturile s-au dovedit a fi chiar bune in conditii de gaming pe acest PC care are in componenta un i5 6600K, adica un procesor ceva mai rece decat i7 6700K datorita frecventei mai mici.

Am ales acest cooler datorita profilului mic si increderii pe care o pot avea in produsele Noctua.

 

Memorii si stocare

Oferta de memorii DDR4 a inceput sa fie din ce in ce mai interesanta. Preturile se ajusteaza foarte mult si mai am un pic si injur decizia pe care am luat-o de a fi early adopter cumparandu-mi un kit de 4x4GB@3200 MHz. Dar, daca vrei performanta in ziua 0…trebuie sa platesti. Oricum, in ultima vreme au aparut destul de multe variante de kit-uri la diferite frecvente si latente.

Pentru configuratia disponibila pe PC Garage am ales un kit Kingsotn HyperX Savage la 3000 MHz, insa din cauza disponibilitatii reduse noi am folosit pentru teste un kit Predator la 3000 MHz, evident, tot de la Kingston.

Pe partea de stocare tot exista discutii de genul SSD doar pentru sistem de operare si HDD pentru stocare de porcarii pe care nu le stergi niciodata: muzica, poze, comedii romantice si altele asemenea. Eu am decis sa renunt la aceasta ultima parte deoarece exista internet pentru oricare. Pozele pot fi stocate fie in cloud, fie pe NAS, fie pe un HDD extern. Si acelasi lucru este valabil pentru orice. Asadar „pa,pa HDD”, nu o sa imi fie dor de croncanitul tau constant.

Ati crede ca am decis sa folosesc un SSD care sa ofere o capacitate cat mai mare la un pret cat mai mic. Ei bine, nu. Am decis sa folosesc un SSD M.2 pentru a scapa atat de cablurile de alimentare cat si de cel SATA. Si in ceea ce priveste capacitatea chiar am ales ceva suficient pentru a instala un Windows alaturi de cateva jocuri. As fi putut alege HyperX Predator de 240GB, dar pentru scopul acestui computer este total inutil acel SSD ultra rapid. In schimb, am ales unul tot Kingston, insa ale carui viteze sunt ca ale unui SSD de 2,5″, adica aproximativ 500+MB/s. Economia facuta este de aproximativ 300 Lei. E mult, mai ales in conditiile in care nu vei observa diferenta intre cele doua SSD-uri doar jucandu-te.

 

Placa video

Mi-ar fi placut sa imi petrec macar o ora incercand sa imi dau seama care placa video ITX e potrivita pentru acest PC. Din pacate, placile mici sunt atat de rare incat vei ajunge la aceasi concluzie ca mine, GTX 970 mini e singura potrivita. Daaaaa, Fury Nano este mult mai potrivita pentru acest format. Dar ai vazut cat costa? Crezi ca pentru Full HD gaming merita sa platesti dublu fata de GTX 970 mini? Iti spun eu ca nu. Diferenta de performanta nu este dubla si drept urmare nu ai niciun motiv pentru care sa platesti de doua ori mai mult.

 

Building it

Pozele din galeria de mai jos sunt asezate in ordine cronologica. Exceptie face tocmai ultima fotografie care reprezinta una dintre incercarile noastre. Da, initial voiam sa il iluminam alb deoarece avea deja ventilatoarele Corsair cu LED-uri albe. Totusi, rezultatul final nu ne-a multumit asa ca am trecut la rosu. Nu de alta dar se potriveste mai bine cu tema coloristica a placii de baza si a placii video.

In ceea ce priveste asamblarea acestui PC, singura dificultate pe care am intampinat-o a fost la capitolul cable management. Intrucat noi nu am folosit un SSD SATA, ne-a fost relativ usor pentru ca o parte din cabluri le-am trecut exact prin zona prin care ar trebui sa stea SSD-ul, in caz ca ar exista.

In ceea ce priveste mascatul cablurilor inutile, acestea incap la fix intre sursa si panoul frontal. In mod normal in acea zona sta bay-ul pentru unitate optica, insa cine foloseste asa ceva?! Da, am scos toate tablele inutile din carcasa si asta inseamna bay-ul pentru ODD si „panoul” lateral care permite montarea unitatilor de stocare aditionale. Nu numai ca am castigat niste spatiu, dar am redus si greutatea cu aproximativ 300 grame.

 

Ultimele retusuri

Desi varianta finala, care poate fi cumparata de pe PC Garage, arata decent, am vrut sa il fac sa arate mai bine. Pana la urma este un PC pe care ar trebui sa il plimbi pe la LAN Party-uri. Pe care trebuie sa ti-l vada prietenii. De ce sa nu il faci sa arate mai bine. Asadar i-am pus iluminare extra si cabluri matisate individual.

In varianta de mai jos il puteti vedea si in standul Asus de la DreamHack Cluj. L-au vrut, asa ca le-am facut niste panouri laterale pe gustul lor adica cu logo-ul lor si cu emblema ROG. Da, stiu. Nu este nicio componenta ROG in acest PC. Dar asta nu inseamna ca nu se vede bine logoul ROG.

Si ca totul sa fie complet, ne-am lasat si noi semnatura pe el.

 

DSC01134

 

Temperaturi

Ce? Ar fi mers niste teste de performanta? Nu. Nu ar fi mers pentru ca deja stie toata populatia planetei cat de performant este un GTX 970 sau un i5 6600K.

Asadar, temperaturile sunt singura grija. Pentru a verifica temperatura overall a PC-ului am folosit Unigine Heaven care a rulat pret de doua ore. In ceea ce priveste nivelul de incarcare al GPU-ului si CPU-ului, acesta simuleaza perfect rularea unui joc, incarcand 100% GPU-ul si intre 30 si 50% procesorul pe care l-am folosit noi.

Daca este folosita fara a fi instalata intr-o carcasa, placa video ruleaza la o temperatura de 76°C. Totusi, dupa ce am montat panoul lateral de plexiglass care a mai limitat nivelul de circulare al aerului in carcasa, aceasta s-a stabilizat la 82°C. Adica la fel ca un GTX 980 de referinta sau GTX 980Ti tot de referinta. Mi-as fi facut griji daca cumva ventilatorul placii video ar fi ajuns spre 100% din putere. Dar asa cum functioneaza, e la limita decentei.

 

Imagini termoviziune

 

 

Concluzii

Daca merita aproximativ 6000 Lei sau nu acest sistem este la latitudinea voastra. Din punctul meu de vedere este cea mai ieftina varianta de PC portabil pe care am putut sa o realizez, evident, mentinand un nivel decent de performanta. Puteam sa folosesc un GTX 960 in schimbul acelui GTX 970, dar parca e o diferenta prea mare de performanta intre ele fata de diferenta de pret.

Da, se putea sa punem i7, Nano, SSD-uri de 1TB si alte chestii care ar fi crescut pretul exponential, insa la ce bun?

Anyway, nu uitati sa ne dati feedback si bineinteles, daca aveti vreo idee pe care ati vrea sa o vedeti implementata….lasati un comentariu.

Hai, la Cluj cu voi sa va jucati la DreamHack pe piticul din Carpati aka WASD Pegasus. !!!

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.