E destul de greu sa alegi periferice. Stiu foarte bine pentru ca si eu am trecut prin aceasta etapa de foarte multe ori si te inteleg perfect. Acest material il realizez in colaborare cu ceilalti membrii ai echipei WASD si va vom oferi un top 10 al tastaturilor de gaming pe care le-am testat (desi nu toate au review pe site) si pe care vi le-am recomanda.
Evident, ordinea este cea a preferintelor oamenilor din WASD, adica prima este si cea mai misto din toate punctele de vedere. Personal, topul de mai jos coincide in proportie de 75% si aparent avem cam toti preferinte similare. Nu ma asteptam.

Anyway, daca nu esti de acrod cu noi este OK. Fiecare are propriile idei si preferinte.

Acest top a fost realizat ca sa raspunda la intrebarea „ce tastatura sa imi iau?”. Intebare pe care o tot primim si la care vom raspunde cu acest articol.

 

1. Logitech G810 Orion Spectrum

DSC03082

REVIEW

Cum spuneam si in review, este de departe cea mai misto tastatura de gaming. Permite iluminarea individuala a tastelor precum si colorarea lor separata si pe langa asta ofera si macro-uri pentru cei ce au nevoie de asa ceva. Logitech au renuntat la tastele dedicate pentru macro-uri si asta ne place cel mai mult pentru ca nu ne mai impiedicam degetele in acele taste.

Software-ul este la fel de simplu de utilizat ca intotdeauna, iar switch-urile Romer-G presteaza impecabil, asa cum stim deja de la G910.

G810 este pozitia fruntasa deoarece inglobeaza cateva caracteristici care noua ne plac foarte mult, ca rotita pentru volum si tasta dedicata de mute.

↑ Switch-uri Romer-G

↑ Iluminarea buna

↑ Fara taste dedicate pentru macro

↓ Pret prea mare

 

2. Corsair Strafe RGB MX Silent

REVIEW

Despre tastatura Strafe de la Corsair v-am povestit recent in review-ul dedicat ei. Este excelenta din prisma switch-urilor. Sunt o combinatie intre Cherry MX Red si MX Brown. Miscarea este liniara ca la MX Red, dar silentiozitatea este de MX Brown. Iluminarea tastaturii este si ea draguta daca o dai o idee mai jos de maximum, iar in ceea ce priveste layout-ul este exact ca o tastatura normala. Am apreciat faptul ca nu exista taste dedicate pentru macro care sa te impiedice sa te obisnuiesti cu tastatura (nu nimeresti tasta escape in cazul celor cu macro pe stanga), dar totusi permite programarea oricarui buton. Asta asa, in caz ca ai nevoie de macro-uri.

↑ Switch-urile sunt absolut fantastice

↑ Iluminarea arata bine si te forteaza sa nu te mai holbezi la tasta

↑ Layout

↓ Cam scumpa

 

3. Logitech G910 Orion Spark

REVIEW

G910 a atras atentia inca de la inceput asupra switch-urilor. Parea o revolutie impotriva Cherry. Insa, Logitech, ca si restul firmelor care produc periferice s-au reorientat pentru ca Cherry nu facea fata cererii. Dintre toti, Logitech a fost singurul producator care a stiut la cine sa apeleze pentru ceva reusit. La Omron. Acel producator de „de toate” din toate domeniil. Switch-urile de tastatura sunt ceva nou la acest nivel pentru Omron, insa nu aveau cum sa nu le iasa. Sunt cei mai buni la switch-uri pentru mouse. Asadar, Romer-G au iesit bine. Planurile Logitech au iesit si ele asa cum au sperat si au scos pe piata o tastatura care arata binisor, care se comporta nemaipomenit in jocuri si decent la scris. Si in plus peste asta au mai avansat un pic si in integrarea cu telefonul, transofrmandu-l in ecran similar celui de pe G19.

↑ Switch-urile foarte bune

↑ Iluminarea foarte buna si subtila

↑ Caracteristici

↓ Taste macro pe partea stanga

 

4. Roccat Ryos MK Pro

REVIEW

Roccat Ryos MK Pro este genul de tastatura pe care nu o vei dezlipi de pe birou. Este atat de mare si de grea incat ultimul lucru pe care vei vrea sa il faci o sa fie sa o iei la un LAN Party. Decat sa te cari cu ea dupa tine mai bine cumperi una tenkeyless pe care sa o tii in ghiozdan (said no one ever). Oricum, faptul ca este grea nu este un lucru rau. Este foarte stabila pe birou si nu o misti chiar si cand o iei la pumni.

Iluminarea este doar albastra si poate parea un minus pentru unii gameri ai anului 2016. Insa, pentru cei hardcore care sunt interesati doar de functionalitate, acest aspect este total irelevant.

Software-ul este si el foarte destept si poti modifica foarte multe lucruri cu el, daca ai rabdare.

↑ Este un tanc

↑ Constructie solida

↓ Iluminare doar in albastru

↓ Pret cam mare

 

5. Logitech G710+

REVIEW

Desi G710+ este o tastatura veche pe care o vei gasi la vanzare cu greu (pentru ca este EOL), este una dintre cele mai multumitoare tastaturi construite in ultimii 5 ani. E drept ca nu are iluminare fancy RGB, dar lumina alba a tastelor are rolul de a te ajuta, nu de a fi „draguta”.

Din pacate, desi este foarte misto, sufera de boala taste macro pe partea stanga. Daca esti jucator de MMO-uri probabil vei spune ca ai nevoie de un miliard de taste. Dar stii ce, exista alte tastaturi si pentru tine.

Constructia tastaturii G710+ este si ea solida si e capabila sa indure cativa pumni. Software-ul ei este in regula, dar total inutil daca nu folosesti tastele pentru macro. Intr-un fel e OK pentru ca o tastatura trebuie sa fie buna si atunci cand o folosesti doar plug’n’play cu functiile de baza si G710+ se incadreaza perfect.

Si cireasa de pe tort o reprezinta inelele care absorb din zgomot.

↑ Switch-urile foarte bune

↑ Noise dumpers

↑ Roata de volum este awesome

↓ Taste macro pe partea stanga

 

6. Fnatic Gear Rush G1

REVIEW

Nu este tastatura dezvoltata de ei, ci de Func, cu mult inainte sa fie achizitionati de catre Fnatic. Nu conteaza ce logo este pe aceasta tastatura, daca Func sau Fnatic, feeling-ul pe care il lasa dupa utilizare este foarte placut. Bine, pana sa te atingi de software-ul care este total inutil. Dar materialele din care este construita sunt excelente. Partea buna este ca o gasiti in mai multe variante, adica cu orice fel de switch va place. Bineinteles, optiunile disponibile sunt clee clasice: red, blue si brown.

Pretul tastaturii este maricel.

↑ Switch-uri foarte bune

↑ Materialele folosite pentur constructia ei

↑ Lipsa taste macro

↓ Pretul

 

7. Razer DeathStalker Chroma

Razer DeathStalker Chroma este singura tastatura din top total diferita. Desi celelalte tastaturi sunt majoritar mecanice, DeathStalker iese in evidenta tocmai datorita faptului ca nu este mecanica. Sunt o parte dintre utilizatori care chiar au nevoie de o asemenea tastatura. Daca toata ziua te joci pe laptop, vei descoperi ca e destul de greu sa te acomodezi cu o tastatura mecanica care are cursa butoanelor mult mai lunga.

In ceea ce priveste iluminarea, aceasta este multicolora si arata excelent. Lumina nu scapa pe langa taste si asta ii ofera un aspect deosebit. Este o tastatura mare, cu mult spatiu liber pe ea si cu care te vei obisnui foarte usor. Marele avantaj al ei este ca nu produce mult zgomot. Eu am folosit-o pe perioada in care scriam articole din aceeasi incapere in care dormea fiul meu si am reusit sa nu il trezesc nici macar o data. In schimb, cu tastatura mecanica e dificil si din alta camera sa pastrez linistea noaptea. Pentru ceea ce ofera este o tastatura scumpa si fata de tastaturile no name singura diferenta o face aspectul.

Daca nu te dai in vant dupa iluminare multicolora, trebuie sa stii ca DeathStalker simplu este identica, mai putin iluminarea care este doar verde.

↑ Silentioasa

↑ Iluminare

↑ Lipsa taste macro

↓ Pretul

 

8. CM Storm Mech

REVIEW

Aceasta tastatura poate fi considerata arma alba de unele persoane si arma alba in MOBA-uri/RTS-uri de alte persoane, nu cred ca o sa reuseasca vreodata cineva sa sparga tastatura asta cu pumnii fara sa se raneasca serios. Probabil cea mai durabila tastatura din punct de vedere al constructiei, din pacate daca cumva ai „transpiratie acida” s-ar putea sa regreti achizitia ei.

Oricum, aspectul ei este cel mai important atu. Ca functionalitate este o tastatura normala. Asadar, are o pozitie in acest top doar pentru felul in care arata.

↑ Switch-uri bune

↑ Materiale rezistente

↓ Dimensiuni

↓ Pret

 

9. Logitech G410

REVIEW

O tastatura tenkeyless, una dintre cele mai mari tastaturi tenkeyless pe care le-am vazut noi, evident tot cu aceeasi pereche de switch-uri ca si G910 facute de Omron, Romer-G. Chiar daca pretul este usurel ridicat in zilele noastre, cu siguranta o sa merite achizitionata foarte curand daca ai nevoie de o tastatura cu dimensiuni reduse si fara macro-uri pe partea stanga.

G410 este varianta mai mica a lui G910 si ofera acelasi confort, dar ocupa o suprafata mai mica. In cazul in care cauti o tastatura de dimensiuni mici si de gaming, G410 este ceea ce cauti.

↑ Switch-urile foarte bune

↑ Iluminare

↑ Lipsa taste macro pe partea stanga

↓ Pret

 

10. Gigabyte Osmium

REVIEW

Desi este un model foarte vechi, Osmium este o tastatura foarte buna. Este printre singurele tastaturi ce iti permite sa compui macro-uri ce includ si coordonate ale mouse-ului. Asta inseamna ca poti sa compui macro-uri ce includ comenzi ce nu au corespondent pentru taste. Altfel, aspectul tastaturii este placut, iar pozitionarea tastelor dedicate pentru macro-uri este cea mai buna posibil. Este drept ca nu poti ajunge foarte usor la ele, dar macar nu te incurca precum se intampla cu cele pozitionate pe partea stanga.

La lansarea ei ne-a placut foarte mult tastatura si descoperim ca inca este de actualitate, chiar daca nu are iluminare RGB. Cine stie, poate Gigabyte vor actualiza acest model. Ar fi chiar reusita.

↑ Switch-uri bune

↑ Constructie

↑ Rotite volum si iluminare

↓ Pret

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.