Printre titlurile de exceptie PS5 nu se numara doar cele exclusive, ci si third-party. Indiferent de momentul in care vei deveni fericitul posesor al unui PS5, ar trebui sa le incerci.

Principalul motiv ar fi intregarea super buna a controller-ului DualSense, care alaturi de un framerate mai mare, chiar te face sa te teleportezi intr-o experienta aparte. La cativa ani distanta de ceea ce experimentai pe PS4 sau PC folosind un controller.

Dar nu despre asta voiam sa va povestim, ci despre o scurta lista de jocuri care ne-au impresionat profund. In topul de mai jos o sa regasiti titlurile in care noi am petrecut cel mai mult timp de la lansarea PlayStation 5.

Asta si pentru ca au un grad ridicat de rejucabilitate majoritatea dintre ele. Aspect extrem de important pentru multi dintre gameri.

 

5. Sackboy: Marea Aventura

Sackboy™ A Big Adventure SS 3

O aventura mare de-a binelea. Una copilaroasa, magica, care are drept protagonist un papusel umanoid tricotat din taramul minunilor.

Sackboy: Marea Aventura este mai apropiat de Super Mario 3D World decat de seria precedenta a lui Media Molecule care l-a popularizat pe Sackboy: Little Big Planet. Dezvoltatorii, Sumo Digital, al caror Hotshot Racing a trecut pe la noi, l-au scos pe baietelul impletit din mediul 2.5D si l-au aruncat in propriul basm de platformer 3D.

Sackboy™ A Big Adventure SS 1

Fiecare nivel schimba ritmul jocului cu noi elemente de platforming sau gadget-uri care ii permit lui Sackboy sa traverseze mai usor mediul. Cei care gasesc nivelele principale prea usoare se vor distra cotrobaind fiecare coltisor de drum pentru a gasi secrete sau a lua trofeul de aur in toate provocarile.

Dar, in principiu, e un joc dedicat copiilor de toate varstele, inclusiv de varsta lui Fulger. Ba mai mult, este si dublat foarte bine in limba romana! Stilul vizual atrage printr-o nebunie de culori si elemente specifice lucrului manual si confectiilor, iar soundtrack-ul este antrenant si exista chiar nivele sincronizate pe ritm-ul melodiilor.

Nici macar nu sunt prezente diabolicele micro-tranzactii, chiar daca Sackboy poate fi costumat in nenumarate tinute. Lipsa cutiilor pe bani il face unul dintre cele mai educative experiente in gaming pentru cei mici.

Sackboy™_ A Big Adventure SS

Cireasa de pe tort o reprezinta co-op-ul online si local. Anumite nivele sunt accesibile numai in acest mod, iar restul stage-urilor sunt clar concepute pentru o experienta in minim 2, maxim 4 jucatori.

Copiii si adultii deopotriva se vor distra de minune cu Sackboy. N-am dubii, adica Fulger mi-a impuiat capul de cat a jucat cu piciul lui.

Poate nu e revolutionar in vreun mod, dar jocul are stil si bun gust, acompaniat de texturi foarte creative! Plus ca la baza e simplu: aduni bile colorate si te costumezi.

 

4. Call of Duty: Black Ops Cold War

Call of Duty®_ Black Ops Cold War 3

Call of Duty este un nume de serie ce il putem considera inradacinat in gamingul momentului si next-gen. Chiar daca a adus aproape anual controverse in randul gamerilor, popularitatea doar i-a crescut. Acum, intre noi fie vorba, la fel cum joci pe PC poti juca si pe consola.

Dar triggerele lui DualSense sunt atat de misto incat m-au facut si pe mine sa las mouse-ul si tastatura de o parte din cand in cand.

Call of Duty®_ Black Ops Cold War 1

Experienta smooth ar fi sintagma ce descrie noul Call of Duty: Black Ops Cold War pe PS5.

Prin „experienta smooth” nu ma refer la gameplay, ci la queue, restart-uri de client sau reinstalat de drivere. Elemente fara de care jucatul pe PC nu ar mai fi PCMR. La fel ca si jucatul pe ultra low, favoritul meu.

Call of Duty®_ Black Ops Cold War 2

Chiar daca sunt limitat la 120 fps, framerate-ul constant il face extrem de placut. Cel putin in momentele presante in care doar vrei sa elimini cativa inamici pentru a scadea nivelul stresului produs de managerul ala care nu te lasa nici sa respiri.

E rapid si, cel mai important, e fun. Nu e laggy ca pe PS4 sau pe un PC ieftin si se incarca al naibii de repede, ca orice joc gandit pentru PS5.

Partea buna este ca imi ia foarte putin timp sa ajung pe Nuketown, unde imi place sa ma distrez cu shotgun-ul. Iar, cand vreau sa fiu serios, ii conectez si mouse-ul cu tastatura.

 

3. Bugsnax

Bugsnax SS

O insula plina de gandaci din gustari. Un sat al caror locuitori s-au rasfirat dupa un eveniment misterios. Minim o persoana disparuta. Tu, un jurnalist insetat de adevar si aventura, pleci intr-acolo pentru a descifra povestea. Suna mai mult a roman politist decat a joc de pusti, nu?

Asta se intampla pentru ca Bugsnax, ca si conceptul pe care il prezinta, e un joc eclectic. Pe de o parte ai insula pastelata, cu gandacei inofensivi compusi din alimente, iar pe de alta ai personaje cu crize de personalitate sau chiar existentiale.

Gameplay-ul consta in a prinde aceste abominatii ale naturii folosind creativ capcanele puse la dispozitie. Cateodata e mai usor ca un fruct de padure, alteori nu stii de unde sa tai pepenele. Cumva, toate elementele din Bugsnax exista intr-un dans ambivalent, amplificand atmsofera indusa de joc.

Plus ca e bizar, o schimbare de ritm al genului FPS, fata de COD. Nu prea iti vine sa scoti arma si sa tragi in tot ce misca cand inamicii tai arata asa:

Twisty Snakpod

Una din greselile primordiale pe care le fac toti cand afla de Bugsnax este sa il categoriseasca ca pe un joc de copii. Prin aceasta prisma, Sackboy se potriveste mai bine descrierii. Bugsnax este o colectie de povesti serioase si foarte usor de rezonat cu ele care culmineaza cu dezvaluirea unui secret intunecat. Elementele „copilaresti” raman in plan secund.

Bugsnax_20210213123450

Sunt impresionante si luminile DualSense-ului care se aprind in meniu sau in utilizarea anumitor capcane. Micro-vibratiile se simt la fiecare pas, iar de triggerele adaptive s-a profitat la greu. E clar ca Bugsnax a fost gandit cu PS5 in minte.

Bugsnax este o fatada fericita si fara griji pentru un joc fenomenal de complex. L-as putea numi surpriza anului in materie de jocuri video!

 

2. Demon’s  Souls

Demon's Souls SS

Chiar daca Demon’s Souls este privit in genere cu ochi buni pentru grafica, sountrack si fidelitatea fata de original, nu acesta este motivul principal pentru care e pe lista noastra.

Asemenea lui Final Fantasy VII Remake, ofera prilejul celor ca mine sa inteleaga de ce anumite jocuri au contat pentru dezvoltarea industriei. In cazul lui Demon’s, pentru ca e scanteia pentru focul Dark Souls si furtuna genului Souls-like.

Demon's Souls_20210220173032

Aici se vad semintele ideilor care au inflorit in Sekiro sau Bloodborne. Observi conceptele care au ajuns sa fie slefuite pana la stralucire, dar si pe cele care au ramas pe bancheta din spate. Prima incercare a lui FromSoftware reprezinta un testament in cronologia gaming-ului din ultimii 20 de ani.

La baza, pare un joc primitiv, nu tocmai potrivit pentru design-ul futurist al PS5-ului. DualSense nu are atat de multe momente in care sa fure spectacolul, iar frumusetea grafica e redata doar de scene foarte bine regizate. Adica nu, nu are ray-tracing.

Pentru un joc unde mori de nenumarate ori, e binevenit insa SSD-ul de pe PS5. Caracteristica de performanta care la inceput iti da lumea peste cap, dar cu care te obisnuiesti. Totusi, cand te joci pe altceva o sa ii simti lipsa mai ceva ca a senzorului de parcare de la masina.

Demon's Souls_20210220172252

Daca aveti ceva darzenie in voi si aveti chef de un Dark Fantasy cu o lume tainica, interconectata excelent, si o poveste latenta care nu da doi bani daca o descoperiti sau nu, atunci Demon’s Souls arde de nerabdare sa va omoare iar si iar si iar…si iar…

Fiind un titlu exclusiv PS5, este mare pacat sa nu ii dati macar asa o sansa genului Souls-like. Fiti deschisi, Demon’s e chiar printre titlurile mai permisive de acest tip.

 

1. Marvel’s Spider-Man: Miles Morales

Marvel's Spider-Man_ Miles Morales_20210220165056

Povestea proaspatului Spider-Man e presarata cu momente cringe sau cliseice. Personajele arhetipale cateodata incearca prea tare sa iasa in evidenta, cazand mai departe in penibil. Totusi, astea nu sunt critici, ci laude.

Miles Morales a aparut in ajunul sarbatorilor de iarna, perioada in care se desfasoara si actiunea din joc. Confera exact vibe-ul acela fara griji, familial chiar si in exteriorul caminelor; „Magia Craciunului”.

New York este improscat cu atatea clopote si fluiere (pun intended) incat vrei sa savurezi fiecare felie din power fantasy-ul gandit de Insomniac Games.

Marvel's Spider-Man_ Miles Morales SS

Jocul mi-a ajuns la suflet. Fatada unei povesti tipice ia in curand intorsaturi surprinzatoare si chiar tragice, iar perspectiva lui Miles asupra naratiunii se asigura ca e un personaj cu care se poate empatiza foarte usor. Nu e intocmai Into the Spider-Verse, dar se apropie indeajuns de tare.

Din cand in cand, inca intru in joc doar ca sa fac acrobatii prin New York. Dezvoltatorii au animat la perfectiune fiecare actiune a lui Miles si le-au exagerat in aceeasi masura, exact ca-n benzile desenate. Miles Morales se controleaza splendid, se lupta feroce si, pe alocuri, neindemanatic.

Eu prefer experienta unui joc condensat, nu foarte lung, in pofida megalodonilor de 25h minim. Poate nu conteaza chiar fiecare particica din joc, dar distreaza, iar asta poate face toata diferenta cand alegi cum vrei sa-ti investesti timpii de relaxare.

Marvel's Spider-Man: Miles Morales_20210109113145

Noul Spider-Man a fost, si inca poate fi pentru multi, cel mai bun punct din care PS5-ul poate scrie istorie!

Etapa lui adolescentina se contopeste cu misiunea de a salva New York-ul si cartierul sau inhabitat de minoritati opresate de corporatii. Credintele sale sunt tradate rand pe rand si, la final, povestea se leaga ca o funda festiva a unui cadou. Toate astea reprezinta esenta eroului Spider-Man.

Suna indeajuns de „uimitor”?

 

Mentiune onorabila: Astro’s Playroom

Joc? Showcase? Ambele? Nu conteaza, incercati-l!

Orice ar fi, Astro’s Playroom nu poate fi lasat pe rafturile bibliotecii sa adune praf. Este cel mai bun loc unde puteti intelege pe deplin multitudinea de caracteristici PS5. Va mai amintiti cum a fost prima oara un film la cinema in 4D? Da, Astro’s se aseamana cu acel sentiment.

ASTRO's PLAYROOM_PS Labo

In principal, este un omagiu adus intregii mosteniri PS. O scrisoare de dragoste catre toti dezvoltatorii si copiii care au descoperit o consola Sony sub bradul de Craciun.

Scopul lui Astro e sa iti aduca bucurie pura, iar eu sigur am inteles ce voia sa transmita. Puteti sa-mi intrebati zambetul prostesc si copilaresc pe care nu il puteam dezlipi in veci de pe fata in cele 4-5 ore de joc.

Upcoming PS5 games

Unul din feature-urile indispensabile ale PS5-ului e backwards compatibility. Adica, 99% din jocurile de PS4 merg pe PS5, iar cum Ghost of Tsushima sau God of War au primit deja update pentru a rula la 4K/60FPS, e o caracteristica mai mult decat utila..

Pana la Returnal, Gran Turismo 7, Ratchet & Clank: Rift Apart, Horizon: Forbidden West sau God of War: Ragnarok, speram ca v-am motivat sa incercati si altceva decat titlurile deja detinute in libraria de PS4. Poate nu-s „toate pentru toti”, dar sunt bune si merita atentia celui care abia acum descopera PS5.

Probabil vom face un follow-up la finalul anului, pentru ca Sony prea apasa tare pe pedala exclusivelor si ar fi pacat sa nu hranim consola noastra cu ele. Pana atunci, asteptam recomandarile voastre de liste, anecdote legate de propria aventura next-gen sau critici bine-meritate.

Similar Articles

3 thoughts on “Top 5 jocuri de PS5 pe care ar trebui sa le joci

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.