Seria de casti HS de la Corsair mai primeste un membru. Probabil sunteti familiari cu clasicele HS60, cu varianta Pro sau cu HS70 wireless. Dar niciunele pana acum n-au avut in coada „Haptic”.

Adica, sustin Corsair, tehnologia din interior aplica niste vibratii puternice pentru a imbogati experienta de gameplay, mai exact bass-ul. Asta e unicul factor pentru care mi-au atras atentia castile astea.

Nu-s vreun audiofil, am asteptari decente de la headset-urile pe care pun mana, dar cum pot ignora niste casti care iti vibreaza capatana? Singurul brand cu nume mare care a mai incercat asa ceva este Razer, cu Nari Ultimate, care erau absolut masive. Corsair HS60 Haptic nu ies in evidenta prin dimensiuni, ci primul lucru estetic pe care pui ochiul este skin-ul camo grey, al carui scop e sa inspire rigiditatea structurala.

Corsair HS60 Haptic review | WASD

Ce sunt Corsair HS60 Haptic?

La 650 de Lei, putem spune ca sunt din gama mid-range. Ca doar exista casti si 1000+ Lei.

In pachet vin cu un microfon detasabil, un burete pentru acesta si un dop pentru slot-ul microfonului. Pe langa castile in sine, evident.

Haptic sunt compatibile doar PC, fata de precedentele HS60 Pro care puteau fi conectate si la PS4, Xbox One sau Nintendo Switch. Apropo, cele din urma aveau sunet 7.1, fata de acestea cu Stereo.

Am crezut, cum am scris si in stire, ca sunt plug & play, pentru ca au doar USB-A, insa, cand m-am repezit sa vad care e treaba cu feedbackul tactil, nu am simtit nimic. Cauza era ca nu facusem update la driver in iCUE.

Pentru un feature asa cutremurator, Corsair au colaborat cu Taction Technology. Dar pe pagina lor nu sunt asa multe informatii cum au realizat asta, precizand doar ca HS60 Haptic sunt primele casti de gaming cu Taction Transporters.

Pionerele acestui feature, Razer Nari Ultimate, foloseau actuatoare L5 de la Lofelt. Aveau un efect similar cu motorasele din interiorul unui controller, dar, in cazul castilor, ele doar augumentau frecvente joase deja existente. Chiar daca HS60 nu folosesc actuatoare, functioneaza oarecum pe acelasi principiu, de augumentare.

Specificatii

  • Difuzoare: 50mm custom din neodim
  • Frecventa raspuns: 20Hz – 20kHz
  • Impedanta: 32 Ohmi @ 1kHz
  • Sensibilitate: 111 dB (± 3 dB)
  • Frecventa raspuns tactil: 15Hz – 85 kHz (± 3 dB)
  • Tip microfon: unidirectional cu noise-cancelling
  • Impedanta microfon: 2.0k Ohmi
  • Frecventa raspuns microfon: 100Hz – 10kHz
  • Sensibilitate microfon: -40 dB (± 3 dB)
  • Dimensiuni: 161mm (L) x 99mm (W) x 207mm (H)
  • Greutate: 420g
  • Garantie: 2 ani

 

Galerie foto Corsair HS60 Haptic

 

Experienta in timpul utilizarii

Dupa ce am facut set-up-ul in iCUE, primul instinct a fost sa vad cum suna „The Only Thing they Fear is You” din Doom Eternal, pentru ca, la 1:36 cand incepe melodia serios, bass-ul intra cu adevarat in scena. Iar acest prim impact mi-a zguduit lumea. E o experienta cu adevarat unica sa asculti Mick Gordon cu un bass atat de puternic.

Apoi, m-am gandit logic: ce genuri muzicale se bazeaza predominant pe bass? EDM, desigur. Am cautat pe Spotify si am luat primul playlist care mi-a venit la mana. Oh doamne! Nu sunt fan EDM in special, dar castile astea mi-au imbogatit experienta audio inzecit.

Am mai vrut sa plusez o data. Recent, de cand am jucat BPM, am cautat titluri rythm-based. Astfel am dat peste Thumper, care e crud, neiertator, facut pentru tryharderi. Adica pentru mine. Ideea jocului e sa sari pe butoane, sa faci drift, sa zbori sau altele pe beat. Eh, actiunile astea vin la pachet cu o doza semnificativa de bass. Si, din nou, am ramas mega impresionat cat de fain era sa am un feedback tactil pe capatana cu ce faceam in joc. Am jucat mai precis, m-am sincronizat mai bine cu ritmul jocului.

Si era cat pe ce sa ii dau dreptate lui Corsair. „Imbunatatire cu 20% a timpului de reactie” au spus ei. Da tocmai asta s-a intamplat, dar contextul in care au concluzionat ei asta era in shootere. Am incercat in Valorant sa vad ce avantaj imi ofera HS60-urile astea. Niciunul. E singurul joc in care mi s-a parut ca vibratia e aproape inexistenta, parca era doar un mormait cand trageam cu arma, chiar si cu Odin. Deci nu va lasati pacaliti, reflexele tin tot de voi, nu de vibratia unor casti.

Putin dezamagit, m-am intors in BPM si m-am indragostit iar de joc cu noile tool-uri de pe cap. Aici stralucesc aceste casti, in jocuri rythm-based unde bass-ul e clar, distinct si cere crearea unei sinergii perfecte.

 

Constructie si confort

Au un cadru de aluminiu rezistent, ceea ce le face cam greute, dar sunt robuste cand le tii in mana sau pe cap. Headband-ul reglabil are pasi bine definiti. Cupele, insa, au unghi mic de rotatie, atat pe verticala, cat si pe orizontala. Inteleg ca ideea era sa fie solide, dar parca sunt prea putin ajustabile.

Corsair HS60 Haptic Band

Eu n-am avut o problema cu asta, le-am potrivit usor pe cap. Headband-ul e realizat dintr-un fel de imitatie de piele cu cusatura alba, ca anumite obiecte de tapiterie. Cupele din spuma sunt confortabile si n-am simtit ca mi-ar incalzi rau urechile. Nu spun nici ca mi le pastra la rece, dar alte casti, ca SteelSeries Artics 7, se simteau ca un incubator.

Fata de castile mele principale, HyperX Cloud Revolver S, mi se pare ca spatiul din interiorul cupelor HS60 Haptic este cam restrans. Am urechi cam mari, iar zgarciul atinge peretele interior al castilor. Surprinzator insa, dupa cateva ore nu mi-au amortit si nici nu m-au durut. Nu sunt cele mai confortabile casti din lume, dar te inveti repede cu ele si isi fac treaba.

E interesant ca tot in interior au un suport mic de sustinere al lobului urechii, pe care eu nici nu l-am simtit.

Pe fiecare cupa exista o rotita: pe stanga – reglarea volumului (de Windows), iar pe dreapta – reglarea intensitatii vibratiei (pe care am tinut-o mai mereu la maxim) si un led pentru a stii cand e activat feature-ul. De notat ca vibratiile sunt direct proportionale cu volumul. Adica, degeaba e rotita de haptic data la maxim daca cea de volum e la minim, nu vei simti nicio vibratie.

Pe cupa stanga se afla si un buton de comutare a microfonului, insotit de o voce feminina care sopteste senzual „Mic on/Mic off”. Tot aici gasim si gaura in care se infige microfonul detasabil, acoperibil cu acel dop din pachet.

 

Calitate audio

Aceste HS60 au un sunet mult mai neutru implicit. Daca opresc haptic-ul complet, abia mai sesizez bass-ul. Mi-as fi dorit un profil mai bogat, mai dinamic, sa se distinga sunetele si instrumentele intre ele. Parca doar feedback-ul tactil e vedeta, restul trupei sta in backstage. Nu pot spune ca se aud prost, nicidecum, doar simplu/plat. Cel putin cu EQ-urile presetate.

iCUE HS60 Haptic

Noroc ca in softul iCUE se pot crea noi profiluri de Equalizer. Si stati linistiti, ca oricum sunteti nevoiti sa instalati softul pentru a beneficia de haptic.

Am facut si un test de microfon mai jos, ca sa va trageti singuri concluzii. Prima jumatate este exemplul cu burete, iar a doua jumatate fara burete (am lasat sa se auda la mijloc cand il scot).

Verdict

Este un mare elefant in camera despre care n-am concluzionat nimic: da, in final este doar un gimmick tehnologia asta. Exista casti care se aud mai bine la un pret mai domol. Dar asta nu inseamna ca haptic feedback-ul nu e un feature interesant care merita experimentat macar o data.

Nu te face sa joci mai bine FPS-uri, insa, in jocurile rythm-based, HS60 Haptic isi arata adevarata valoare. Nu e un feature necesar, putem trai si fara el, dar e distractiv sa pui bass-ul  Taction Technology in diferite situatii.

Nu mi-as da la schimb Revolver S-urile, parca HS60 ma limiteaza, si din punct de vedere al calitatii audio, dar si al confortului si-al ajustarii in general. Dar acum voi mai urmari alti producatori care aleg calea haptic.

  • Corsair HS60 Haptic pot fi cumparate in de la PC Garage sau eMAG la pretul de 650 Lei
Review overview
Summary Feedback-ul tactil de pe noile HS60 e cam singurul aspect care iese in evidenta. Corsair au taiat din costuri unde nu trebuia pentru implementarea unui gimmick. Doar Haptic din coada numelui justifica pretul, insa, fara el, ramane un headset doar ok, decent.
3.5
Tagged

Similar Articles

One thought on “Review: Corsair HS60 Haptic

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.