Nu mai e un secret pentru nimeni faptul ca toti utilizatorii de computere si console isi doresc casti fara fir.

E super simplu sa iti dai seama ca firele sunt in general moartea pasiunii. E suficient sa te joci suficient de mult incat sa apuci sa te incalcesti de cateva ori prin ele.

Iar cand vine vorba de casti de gaming ai mai multe optiuni de conectare la PC astfel incat sa nu te mai incalcesti in cabluri.

Cele doua mari optiuni de conectare sunt fie prin wireless rapid, fie prin Bluetooth. A doua optiune fiind cea mai comuna metoda de conectare. Totusi, Bluetooth are lag prea mare pentru a putea fi utilizat in segmentul gaming.

Si nu functioneaza argumente de genu ca nu simti lag-ul. Este vorba de jocuri. In jocuri sunetul este o forma de feedback. Nu este un flux constant de sunete precum muzica. In jocuri sunetele sunt produse ca urmare a actiunilor tale. Iar daca nu sesizezi lag-ul la castile Bluetooth atunci sa nu te miri de ce joci prost. Cert este ca vei fi intotdeauna cu vreo 60 ms in urma inamicilor ce poate ca folosesc casti wireless cu dongle, sau cu fir.

Cert este ca rolul castilor de gaming este fix asta. Sa transmita catre urechile tale sunetele cat mai rapid si intr-o maniera cat mai curata. Fara a-l altera. Eventual sa fie calibrate in asa fel incat sunetele importante din jocuri sa fie ceva mai accentuate. Ca pasii inamicilor. Nu ca bass-ul ala nebun de iti place sa iti incante urechile cand asculti Parazitii.

Corsair HS80 review | WASD

 

Ce sunt Corsair HS80?

Hai sa incepem cu pretul si cu pozitionarea acestor casti. In Romania le poti achizitiona la pretul de 870 Lei. Acest pret le pozitioneaza direct ins egmentul de mijloc. Cumva sunt pozitionate sub Logitech G Pro X Wireless, desi la caracteristici le sunt superioare.

Corsair HS80 review | WASD

Bine, diferenta de caracteristici este destul de logica avand in vedere faptul ca HS80 abia au fost lansate.

Corsair HS80 pot fi conectate la PC in 3 feluri, iar la consolele cu USB in doua feluri. La PC le poti lega prin wireless cand dongle-ul este configurat in modul Playstation, sau multi port. Sau cu fir. Iar la consola este destul de clar cum poate fi conectate.

Aceasta caracteristica Multi port este de fapt a dongle-ului. Acesta permite conectarea trei dispozitive SlipStream (tehnologia Corsair wireless). Bineinteles, aceste dispozitive trebuie sa fie compatibile. Adica soarecii vechi de gaming de la Corsair nu pot fi conectatila acest dongle. Iar atunci cand conectezi castile folosind cablu USB TypeC vei debloca intreaga putere a acestor casti.

Ma refer atat ca putere „aruncata” catre difuzoare, dar si rata de esantionare care pe wireless este de 48 kHz. Iar atunci cand le conectezi cu fir sare la 96 kHz.

In ceea ce priveste extra caracteristicile ce le fac mai de gaming decat o pereche de casti normale ar fi microfonul cu flip-to-mute si indicator pentru mute. Poate ar merge si iluminarea RGB bagata la categoria caracteristici de gaming. Dar eu unul consider iluminarea pe casti in categoria caracteristici inutile.

La capitolul ergonomie si confort castile stau excelent. Sunt unele dintre cele mai comode casti wireless pe care le-am testat. Cupele sunt imbracate in plus, iar spuma din interiorul lor este cu memorie. bareta de sub headband este si ea fabricata din piele sintetica si sub ea este un buretel ce si el sporeste confortul. Singurul aspect la care ar trebui sa fiti atenti este dimensiunea capului.

Daca te stii capatanos ca mine sa fii atent. Mie imi vin la limita si asta se observa la izolarea fonica.

Unboxing Corsair HS80

Pachetul este destul de simplu. Adica sunt castile intr-un suport din plastic si dongle-ul cu cablul intr-o alta cutie de carton.

 

Experienta cu HS80

Ca intotdeauna, totul incepe cu momentul conectarii. Totul merge uns. Castile se conecteaza direct la dongle fara sa fie nevoie sa umbli prin software. Dongle-ul este setat in modul Playstation by default si sincer sa fiu nu ai vreun motiv sa il modifici momentan. Cand l-am trecut in modul multiport s-a modificat un singur lucru. N-au mai functionat pe PS5. Adica erau detectate, dar drept tastatura :).

Asa ca le-am mutat inapoi pe modul Playstation si le-am lasat asa.

Prima experienta a fost cumva socanta. Nu ma asteptam sa fie genul de casti care iti sparg urechile. Adica niciuna dintre perechile de casti wireless pe care le-am testat nu sunt atat de puternice precum o pereche de casti cu fir.

Diferenta dintre conexiunea USB si cea wireless am reusit sa o remarc doar in claritatea vocilor din muzica. Nu ma simt atat de audiofil incat sa pot sa explic mai mult de atat. Cumva muzica era mai usor de ascultat. Cert este ca am reusit sa inteleg destul de multe versuri pe care nu le intelegeam.

Imi place extrem de mult rezultatul final cand le folosesc conectate cu cablu. Dar nu mai suport firele.

In ceea ce priveste autonomia castilor n-am niciun comentariu pozitiv de facut. Totusi, pentru viata mea la birou se potrivesc precum o manusa. Pentru mine autonomia a fost de doua zile la birou. Si am incercat sa le las cat mai mult posibil pornite cu muzica cantand in ele. Dar nu am stat cu ele constant pe cap pentru ca desi cupele sunt extrem de confortabile, am capul prea mare si headband-ul apasa prea tare pe cap.

Cumva simteam nevoia sa le mai extind vreo 2 mm de la inelul auriu lateral.

Corsair HS80 review | WASD

 

Microfon

Microfonul nu este detasabil. Insa poate fi ridicat si in acelasi timp trece si pe mute. De asemenea, Corsair declara ca este la fel de bun precum cel ce l-au folosit pe modelele mai scumpe din gama Virtuoso.

Avand in vedere ca aceste casti sunt pentru PC sau PS, este irelevant faptul ca nu poate fi indepartat microfonul. Adica oricum nu ai cum sa pleci cu ele dintre-un spatiu restrans pentru ca nu iti permite platforma pe care le folosesti.

Calitatea lui este exceptionala. Daca la Logitech G Pro X am folosit mereu Antlion ModMic Wireless, de data aceasta n-am mai simtit nevoia sa il scot din pachet. As putea cu usurinta sa spun ca este cel mai bun microfon integrat pe care l-am testat pana acum.

 

Software iCUE

Cu iCUE poti seta foarte putine lucruri. In cazul castilor poti dezactiva iluminarea, sau poti regla niste efecte. Iar pe partea de audio ai egalizator. Insa nu te atinge de acele preset-uri. Sunt foarte…neplacute.

In cazul inc are activezi Atmos nu o sa mai ai acces la egalizator.

De asemenea, daca vrei ca timpul de stand by sa fie mai scurt de 10 minute, va trebui sa cauti setarea destul de strasnic. Este destul de ascunsa.

 

Dolby Atmos

Mi s-a parut un bonus super misto faptul ca au inclus licenta pentru Dolby Atmos. Partea buna este ca nu trebuie sa faci nimic. Nu trebuie sa bagi vreun cod. E totul legat de ID-urile dongle-ului.

 

Verdict

Desi pretul recomandat de vanzare le pozitioneaza sub G Pro X Wireless, Corsair HS80 le sunt superioare din toate punctele de vedere. Atat confort, cat si microfon. Dar mai ales calitate audio si putere.

Partea misto este ca nu doar ca se aud tare, dar se aud si foarte clar.

Corsair HS80 review | WASD

Daca ar fi fost si extensibile ar fi fost castile perfecte pentru PC. Pentru consola nu as putea spune ca m-au dat pe spate. Sunt niste casti bune. Dar le lipsesc caracteristici specifice acelui mediu. Ca de exemplu balans intre joc si voice party. Caracteristica ce mi se pare esentiala pentru jcuatorii de multiplayere pe PS.

Dar revenind. Sunt inca in filmul PCMR. Si in filmul asta apreciem performanta si functionalitatea in timp ce amendam decizii mai putin inspirate.

Ca de exemplu stratul cauciucat de pe headband. Care nu numai ca este magnet de amprente si grasimi de orice fel. Dar stim sigur ca in 3-4 ani acel strat fin de cauciuc o sa devina un strat gros de ceva lipicios.

Sau iluminarea RGB. Singurul motiv pentru care ii vad rostul e ca sa ai tu la ce sa dai disable din setari.

Dar altfel, castile sunt unele dintre cele mai bune casti wireless USB pe care ti le poti cumpara. Si sunt un pachet complet. Calitatea audio este exceptionala, iar microfonul este la acelasi nivel.

  • Gasesti castile Corsair HS80 la PC Garage la pretul de 875 Lei

Top Pick WASD Award

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.