Logitech s-a plictisit de trend-ul sobru al pietei perifericelor de gaming. Luminitele RGB au tocmai scop-ul de a inlatura monotonia culorii negre, insa pare ca nu mai sunt suficiente. De aceea a venit cu Logitech G733 Lightspeed.

Castile astea sunt exact colegul/colega extravaganta care mereu se imbraca bine, indiferent de tendinte. Insa, asta e printre putinele categorii la care exceleaza.

Ma simt vulnerabil atunci cand un device vine cu doua caracteristici: USB-C si Wireless. G733 le au pe ambele, pe langa functiile de baza ale unui headset de gaming.

Dar, datorita look-ului minimalist, nu asociezi „gaming” cu G733. Abordeaza filosofia lifestyle, dar poti conta pe ele si la un stream de 8 ore.

Logitech G733 White review | WASD

 

Ce sunt Logitech G733 Lightspeed?

Casti wireless premium cu un puternic accent pe design si stil. Alaturi de tastatura G915 TKL si mouse-urile G102 si G305, G733 Lightspeed face parte din gama Color Collection.

Acel „Lightspeed” este numele de cod pentru Wireless de 2.4 GHz, iar cifrele de dupa G sunt la fel de arbitrare ca intotdeauna. Doar Logitech le stiu semnificatia.

Tehnologia Lightspeed este patentata, iar daca ne luam dupa testele lui Fulger de input-lag, e ceva de capu’ ei.

Distanta de la care am receptionat fara probleme semnalul din dongle-ul USB-A a fost de ~28 metri. Logitech au promis 20 m pe pagina de produs, deci putem spune ca au fost modesti. Sau poate au luat in calcul si pereti din beton armat, ceea ce in testul meu nu s-au regasit.

Bateria castilor nu am reusit sa o consum nici dupa ce am terminat Hellblade: Senua’s Sacrafice si am ascultat muzica pe saturate. Logitech spun ca tine 20 de ore cu iluminarea pe 100% si 29 cu RGB-ul stins. Tin sa am incredere in testele lor.

Logitech G733 White review | WASD

Pe cupa stanga se regasesc: microfonul detasabil, mufa pentru incarcare USB-C, rotita de volum, butonul on/off si cel programabil G-Shift. Mai multe despre acesta din urma la subcapitolul Software.

Rotita are pasii bine definiti si nu exista nicio desincronizare intre miscarea ei si modificarea volumui pe PC.

Prin apasarea butonului on/off cat sunt pornite, o doamna sopteste in urechi procentajul de baterie ramas. Asta ca sa fiti in garda pana ajung sub 15% si „Breathing Effect”-ul se sufoca in rosu.

Spre deosebire de PRO X, difuzoarele masoara 40mm, insa au aceeasi denumire: PRO-G. Exista totusi asemanari intre cele doua perechi: sunetul Surround pe 7.1 canale prin DTS HeadphoneX 2.0 si filtrele Blue Voice pentru microfon.

 

Galerie foto

 

Experienta in timpul utilizarii

Plug & play. Chiar daca soft-ul G Hub deschide cealalta jumatate a posibilitatilor lui G733, prima utilizare decurge fara probleme. Am bagat dongle-ul, am apasat pe buton-ul de power si gata. Sunt compatibile si PS4/PS5, dar nu certificate.

Totusi, am avut o problema ocazionala. Cand difuzoarele nu redau nimic iar benzile RGB erau activate, acestea produceau un vag suierat. Cand e liniste in camera si stai cu castile pe cap fara sa joci sau asculti muzica, e usor de remarcat. Mai multe persoane s-au plans pe diferite site-uri si se pare ca am primit o unitate defecta.

Fulger a mai gasit o hiba la acel RGB frontal. I se reflecta in ochelari. Pentru cei care sunt dependenti de ei, RGB-ul trebuie oprit din start, altfel sunt inutilizabile.

 

Constructie si confort

Logitech au folosit un headband extrem de folosit si de catre SteelSeries. Acesta are mai multe avantaje: este cel mai apropiat mecanism de one size fits all, poate fi schimbat (+ spalat) si e aproape insesizabil pe cap.

Ca si Arctis, benzile pentru G733 vin intr-o gama variata de culori, dar cam limitata.

Logitech G733 White review | WASD

Ce nu e limitat, insa, este cadrul de plastic mat. Se poate indoi foarte usor si nu tradeaza niciun scartait. Flexibilitatea si durabilitatea merg mana in mana aici, chiar daca la prima atingere pare un headset fragil.

G733 nu se regleaza la detaliu pe capul cuiva, doar se muleaza cat pot de bine. Se ajusteaza din 2 locuri: cupele gliseaza pe cadrul de plastic sau headband-ul se fixeaza in 2 pozitii (teoretic 4, pentru cei cu capul stramb).

Logitech G733 Slider

Cupele realizate din spuma de memorie si invelite in tesatura abia se simt pe urechi. Nu retin caldura aproape deloc, sunt extrem de moi si fine, nu devin alunecoase in urma transpiratiei excesive si, cea mai buna parte, pot fi date jos si schimbate cu altele de culori diferite. Logitech nu vand unele oficiale, dar eBay si AliExpress sunt mai mult decat fericiti sa suplineasca cererea.

La o greutate de 278g, sunt prietenul ideal pentru cei pretentiosi la presiunea exercitata din toate unghiurile pe capatana (ca mine).

Castile nu dispun de Active Noise Canceling (ANC), insa cupele au unul Passive decent. M-au ajutat sa ignor eficient cursurile de la facultate.

 

Gaming

Am pus la test 2 din jocurile recomandate de Logitech pentru castile lor G: Hellblade: Senua’s Sacrafice si Star Wars Jedi: Fallen Order. Ma pronunt din start: sunt pe lista cu un motiv.

Logitech G733 Hellblade

Hellblade este o experienta ratata pe jumatate fara o pereche de casti. Senua are probleme mintale, iar vocile din capul ei iti reamintesc constant pe tot parcursul calatoriei in Hel. Cu G733 m-am transpus cu totul in mintea personajului, deoarece adesea ma uitam in camera sa vad daca ma striga iubita cand, de fapt, ma confruntam doar cu o alta fantasmagorie.

La Fallen Order, sta diferit treaba, deoarece scopul era sa testez cele 7.1 canale de Surround Sound. Din nou, recunosc ca G733 au transformat jocul dintr-o dupa-amiaza cu controller-ul in mana, intr-o iesire la cinema. E greu de explicat fiecare „Bzz” al unei sabii laser sau ecoul unor coridoare imperiale de metal. Impreuna cu OST-ul nostalgic compus de Gordy Haab si Stephen Barton, Fallen Order e o poarta catre acea galaxie foarte indepartata care ne inunda cateodata gandurile.

 

Calitate audio

Castile sunt pe cat se poate de balansate. Toate instrumentele si vocile se aud clar, insa niciuna nu iese in evidenta. Am ascultat Rock, EDM, Pop, Indie, Rap, toate genurile muzicale au conferit, mai mult sau mai putin, aceeasi stare.

Logitech G733 EQ

Totusi, G Hub ofera un Equalizer (EQ), iar dupa ce am cercetat putin pe internet, am gasit cateva combinatii pentru a „forta” sunetele. Au un impact mai puternic si, daca bag muzica cand scriu, ma concentrez mai greu asupra sarcinii deoarece e imposibil sa nu imi atraga un pasaj dintr-o melodie atentia. Nu suna neaparat bine, doar diferit.

 

Microfon

Este subtil, nu atrage atentia si e indeajuns de lung ca sa ajunga in aria de acoperire a gurii. Logitech s-a gandit si la cei carora li se poate parea banal, asa ca pun la dispozitie si niste bureti funky. O mustata, niste buze rosii sau un like, toate vin la un extra cost.

Logitech G733 White review | WASD

Calitatea vocii receptate de microfon fara filtrele Blue Voice este mediocra. Cand sunt activate insa, povestea se schimba semnificativ:

Cu castile pe cap, mi se pare ca High Voice – Loud a filtrat cel mai bine zgomotul de fundal, iar vocea suna cel mai verosimil. Si setarea implicita e ok, dar la fel e si vacarmul din spate.

 

Software

Nu am intampinat nicio problema cu G Hub; de fiecare data a raspuns prompt la comenzi. Iata pentru ce functii e necesara instalarea sa:

  • Sidetone: sunetele inregistrate de microfon redate in casca in timp real. „Auz suprauman”, cum il mai numesc eu.
  • EQ: ajustarea registrelor dupa bunul plac. Sunt prezente cateva preset-uri, insa am preferat sa mi le creez singur.
  • Surround Sound: 7.1 canale cu DTS HeadphoneX 2.0. Practic, activarea functiei in jocurile si filmele potrivite permite redarea sunetelor din 7 directii.
  • Volumul microfonului: cat de tare sa te auda coechipierii
  • Blue Voice: filtrele testate mai sus, folositoare in mod special pentru stream-uri sau podacst-uri. Se pot crea si unele personalizate, tot prin intermediul unui EQ. Ca la PRO X, e prezenta si functia de test in-house, pentru a nu mai intra in Audacity sau Audition.
  • Butonul G-Shift: setat implicit pe „microfon mut”, ii poate fi reatribuita functia pe…cam orice. De la comenzi de Windows, Discord, OBS sau Overwolf, pana la macro-uri. Daca tot au implementat un asa buton magic, as fi apreciat si 2-3 functii pe el, de genul long press, double press.
  • Personalizarea iluminarii: cele 2 benzi RGB au alte 2 parti, Top & Bottom. Eu prefer sa le desincronizez, cu tot cu luminozitate. Ironia e ca le confera un efect mai cursiv.

 

 

Verdict

Dupa 2 saptamani de purtat, mi-am dat seama ca G733 nu sunt niste casti pentru mine, ci pentru streameri. Sau, cel putin, pentru cei care apar des pe camera.

Justificarea sta in conceptul de baza al gamei din care fac parte, anume aspectul. RGB-ul il vezi doar cu coada ochiului, iar cu siguranta banda de pe cap da bine pentru cineva care se holbeaza la tine.

Logitech G733 White review | WASD

Calitatea nu este in niciun caz pentru standard-ul audiofililor, ci pentru oamenii modesti. Microfonul, chiar daca mediocru, prinde nuante noi la aplicarea filtrelor Blue Voice. Inlocuiesc acestea un Yeti? Evident ca nu.

Cum am spus la inceput, recomandam din toata inima perechea asta superba de cast din doua motive: USB-C si Wireless. Mai apoi am descoperit ca sunt confortabile si usoare, simplu de echipat si avantajoase impreuna cu G Hub.

Logitech G733 White review | WASD

Recunosc insa ca as fi schimbat design-ul futuristico-ludic (glitchy) pe o calitate audio cu mai multa personalitate. Adica, si mediocritatea e de apreciat cateodata, dar daca nu ai mentalitatea asta si tinzi spre perfectiune sau diversitate, probabil ca G733 nu sunt pentru tine.

Cei care vor doar periferice frumoase, sa se asorteze sau sa dea un vibe fain, sigur, vor intelege ca G733 si tot Color Collection-ul sunt proiectate special pentru ei.

De ce sa nu acceptam si o pata de culoare in cand in cand?

Logitech G733 Lightspeed sunt disponibile in 4 modele:

La reducere, intra si pe la 600, 650 lei.

Review overview
Summary O experienta mai apropiata de lifestyle decat de gaming, dar care bifeaza si toate casutele ultimei categorii. Daca inginerii de sunet ajustau cu mai multa finete calitatea audio, pentru mine era acea pereche de recomandat fara sa clipesc. Indiferent de pret, care momentan e cam piperat.
4
Tagged

Similar Articles

4 thoughts on “Review: Logitech G733 Lightspeed

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.