Ma bucur sa vad tot mai multa atentie la detalii in designul perifericelor. Asus ROG Strix Scope NX TKL duce estetica la un alt nivel.

Intr-un articol anterior, Fulger se intreba ce anume inseamna, de fapt, o tastatura de gaming. De atunci, am avut de a face cu tot mai multe tastaturi compacte, fie ele TenKeyLess sau cu ponderea bizara de 65%.

O tastatura de gaming trebuie sa fie ergonomica. E simpatic atunci cand are elemente de design cumva “agresive”. Conectivitatea poate sa fie oricum, atata timp cat nu are input lag. Dar, revenind, ergonomia este, evident, cel mai important aspect.

Acum ramane sa definim cum arata ergonomia de gaming. Forma tastelor, feedback-ul din switch-uri. Posibilitatea miscarilor ample ale mouse-ului. Unghiul de inclinatie, un wrist rest detasabil. Pentru mine, acestea sunt elementele care definesc o ergonomie buna de gaming.

Daca o tastatura satisface exigentele cerute in gaming, consider ca o poti folosi cu mare placere si pentru munca, cu sau fara NumPad. In final, e important sa iti faci treaba fara sa o percepi. Sa se comporte ca o extensie a ta.

Stabilind acest nivel de evaluare critica, dati-mi voie sa va prezint una din tastaturile mele preferate – Asus ROG Strix Scope NX TKL.

 

Ce este Asus ROG Strix Scope NX TKL?

Avem de a face cu o tastatura mecanica TenKeyLess cu taste full size.

Am avut la review doua variante, fiecare cu farmecul sau propriu. Una este Asus ROG Strix Scope NX TKL culoarea Moonlight White, respectiv culoarea aluminiului natur.

ROG Strix Scope NX TKL Deluxe review | WASD

 

Cealalta este Asus ROG Strix Scope NX TKL Deluxe de o culoare gri inchis metalizat care, in plus, vine cu un wrist rest magnetic.

In afara de aspect si de prezenta wrist restului, specificatiile celor doua tastaturi sunt identice.

ROG Strix Scope NX TKL Deluxe review | WASD

Cand le scoti din cutie, fiecare este impresionant de frumoasa. Front plate-ul amandurora este un aluminiu destul de gros, indoit. In cea mai mare parte este eloxat, frumos, mat iar in zona din dreapta finisajul este de aluminiu periat. Tot acolo apare si logo-ul RGB “Republic of Gamers”. Separarea oblica a celor doua suprafete e un accent frumos care include si aceste doua tastaturi in familia Asus ROG 2021.

ROG Strix Scope NX TKL Deluxe review | WASD

 

Cei de la Asus zic ca au proiectat aceste modele special pentru gaming, mai exact pentru first person shooter. Ce inseamna asta, din punctul lor de vedere?

In primul rand, layout-ul TenKeyLess lasa mai mult loc pe birou atat pentru un mousepad glorios de mare, dar si pentru suc, scrumiera si ce iti mai trebuie ca sa stai minim 8 ore fara sa te ridici. Cu toate ca se poate, eu nu recomand acest stil de viata.

Desigur, ca orice tastatura calitativa, Asus ROG Strix Scope NX TKL vine si cu tehnologie anti-ghosting. In plus, ea este promovata ca fiind portabila. Intr-adevar, faptul ca legatura cu PC-ul se realizeaza printr-un cablu USB-C detasabil, impreuna cu wrist restul magnetic pentru varianta Deluxe, determina portabilitatea.

ROG Strix Scope NX TKL Deluxe review | WASD

E o tastatura compacta bine gandita. Butoanele media (volum, play, stop, skip) sunt implementate in Function keys. Exista optiunea Function Lock care permite o ciclare rapida intre functii. Asadar, e o tastatura super minimala.

ROG Strix Scope NX TKL Deluxe review | WASD

Poate putin prea minimala. Ii lipseste ghidajul de cablu de pe spate. Ar putea fi o problema pentru unele setup-uri in care orientarea firului chiar conteaza.

Ca tot am adus vorba de spate, Asus ROG Strix Scope NX TKL e prevazuta si ea cu niste picioruse pe care este aplicata cate o talpica de silicon. Talpa de silicon ofera grip in acelasi timp protejandu-ti si biroul de posibile zgarieturi.

Anul trecut, Asus lansase atat ROG Strix Scope TKL cat si varianta Deluxe cu switch-uri Cherry MX. Mentionasem anterior ca imi doresc sa ii vad pe cei de la Asus cu propriile switch-uri. Se pare ca dorinta mi-a fost indeplinita.

ROG NX Switch vine in trei variante: Linear Red pentru apasari directe si rapide, Tactile Brown pentru o senzatie tactila specifica si Clicky Blue care e, probabil, cea mai zgomotoasa dintre cele trei.

Respectabil este faptul ca switch-urile NX de la Asus ROG sunt compatibile cu Cherry MX si deci poti schimba tastele cu unele custom.

ROG Strix Scope NX TKL Deluxe review | WASD

N-am reusit sa gasesc materialul din care sunt facute tastele. Pe varianta Moonlight White, finisajul este mat si, desi tastele sunt foarte deschise la culoare, nu le murdaresti in timp. Varianta Deluxe are taste negre semi-mate si, dupa un timp, incep sa se vada urmele de degete.

 

Software

Ca orice produs Asus ROG, software-ul aferent este Armoury Crate. Se pot configura macro-uri atat in software cat si direct pe tastatura. Pare mai usor direct pe tastatura asa ca am cautat sa personalizez altceva. Lumina RGB are cateva animatii prestabilite in Armoury Crate. Pentru configurarea personalizata mai trebuie descarcat si Aura Creator.

De la ultimul review cu Asus ROG Falchion software-ul s-a updatat si brusc imi cere cont. Altfel nu il pot folosi. Am zis ok, accept. Mai nou toata lumea face asta, oricum.

Implementarea contului nu le-a iesit extraordinar. Nu a mers sa verific adresa de mail. M-au rugat sa revin mai tarziu. Dupa cateva zile de incercari, marturisesc ca nu s-a schimbat situatia.

In schimb, Aura Creator s-a remarcat din nou prin stabilitate. Si isi propune destul de multe. Animatia se configureaza pe un time bar, astfel ca ai un interval de 3 minute in care poti sa animezi cam orice ti-ar trece prin cap. La restartul PC-ului, insa, nu porneste de fiecare data.

Ce nu imi place la implementarea asta cu time bar a configurarii luminii este finalul unui program configurat. Trecerea e cam abrupta la o noua iteratie. Mi-a distras ocazional atentia in timp ce lucram, vazand ca se stinge brusc.

 

Experienta in timpul utilizarii

Trebuie sa incep prin a spune ca, fara sa exagerez, Asus ROG Strix Scope NX TKL Moonlight White este cea mai frumoasa tastatura pe care am vazut-o.

ROG Strix Scope NX TKL Deluxe review | WASD

E o tastatura portabila dar nu este wireless. Chiar si asa, cablul USB-C este calitativ. Cred ca cel mai calitativ pe care l-am intalnit pana acum. El poate fi inlocuit in cazul in care pateste ceva dar, sincer, nu vad ce ar putea pati. Pare ca il poti calca in picioare si sa n-aiba nimic.

In ceea ce priveste ergonomia generala, nu consider ca wrist rest-ul este necesar. Intr-adevar, piciorusele au un singur reglaj dar pozitia de scris este placuta.

ROG Strix Scope NX TKL Deluxe review | WASD

Ergonomia tastelor in sine este ceva special. Forma tastelor este cum trebuie, layout-ul este comod. Ce m-a cucerit este dimensiunea tastelor Shift si Ctrl. Asus chiar a dezvoltat o tastatura pentru first person shooters. Mi-a placut foarte mult acest detaliu. A fost de folos nu doar in CS:GO, dar si in programe CAD, in selectia obiectelor desenate sau modelate 3D.

ROG Strix Scope NX TKL Deluxe review | WASD

Din punctul meu de vedere, faptul ca, ok, nu gasesti tasta de inlocuire pentru Ctrl, e un trade-off care merita. M-am intrebat de ce nu s-au gandit si altii sa faca tasta Ctrl la fel de mare ca Shift. In multe instante, cele doua sunt la fel de utilizate.

Oamenii de la Asus au dus Function Keys-urile la un alt nivel. Function Lock, Windows Lock, trecerea pe control multimedia. Ar trebui mai multe tastaturi sa fie asa. Serios.

 

Particularitatea cu adevarat unica este integrarea acelui Privacy Key. F12, pe setarea Function Lock, se transforma Privacy Key. Si are o functie care poate fi utila in numeroase instante. Cand apesi Privacy Key, instantaneu, fara animatii, iti minimizeaza toate ferestrele deschise si iti taie sonorul. Iti taie pana si sonorul! In fine, stim cu totii exact cum vine in ajutorul nostru acest Privacy Key.

ROG Strix Scope NX TKL Deluxe review | WASD

 

ROG NX Switch-urile intalnite pe Asus ROG Strix Scope NX TKL chiar mi-au placut. Sunt mult mai calitative decat Cherry MX-urile intalnite anterior pe acelasi model de tastatura. Cele doua variante pe care le-am avut la review au venit cu Linear Red. Astfel ca punctul de actuare al unei taste e la 1.8mm. Nu e ceva remarcabil, chiar daca, pe site, cei de la Asus se comporta ca si cum ar fi.

ROG Strix Scope NX TKL Deluxe review | WASD

Interesanta este forta de actuare necesara care e putin mai mare decat pentru alte switch-uri. Tastele au un feedback foarte placut si un sunet infundat care imi aminteste de switch-urile optice analogice de pe Razer Huntsman V2 Analog – o tastatura intr-o cu totul alta categorie de pret.

 

Opinie

Recunosc ca, la o privire mai atenta, sunt niste chestii la aspect care ar fi putut fi rezolvate mai bine. Logo-ul ROG luminat din partea dreapta a tastaturii e taiat cam brutal in front plate-ul de aluminiu. Ar fi mers un samfren.

In plus, finisajul de aluminiu periat arata mai bine pe varianta mai inchisa, Deluxe. Pe varianta Moonlight White perierea e putin prea accentuata iar pe margini arata ca si cum ar fi fost lovita.

Chiar si asa, insist ca Asus ROG Strix Scope NX TKL Moonlight White are un design cat se poate de armonios, cu o banda RGB difuza la partea inferioara. Superb.

ROG Strix Scope NX TKL Deluxe review | WASD

In schimb, apare o stangacie in design-ul Asus ROG Strix Scope NX TKL Deluxe. Mentionasem ca diferenta dintre ele este faptul ca Deluxe vine cu wrist rest magnetic. Din pacate, wrist rest-ul obstructioneaza banda RGB difuza ceea ce o face… mai putin de lux.

 

Verdict

Switch-urile NX sunt, de fapt, motivul pentru care ai cumpara un Asus ROG Strix Scope NX TKL. Mi-au placut foarte mult.

Varianta Moonlight White este, intr-adevar, superba dar setup-ul tau trebuie sa aiba un anumit stil ca sa se poata integra armonios estetica asta rece, de aluminiu natur. Tastele deschise la culoare imi sunt dragi pentru ca imi amintesc de PC-urile anilor ‘90, aduse in 2021 prin material, prin font si, desigur, prin RGB.

Varianta Deluxe are un design mai versatil, fiind inchisa la culoare, insa wrist rest-ul putea la fel de bine sa nu fie.

Daca esti si tu la fel de disperat dupa periferice cu adevarat frumoase ca si mine, atunci merita sa investesti intr-o tastatura Asus ROG Strix Scope NX TKL. Functionalitatea ei nu te va dezamagi.

Dar in momentul publicarii tastatura nu era listata in Romania. Din Romania poti cumpara doar prima varianta de Asus ROG Strix Scope TKL cu switch-uri Cherry MX.

Great for gaming WASD Award

Similar Articles

One thought on “Review: Asus ROG Strix Scope NX TKL Moonlight White / Deluxe

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.