CM Storm nu este exact cea mai cunoscuta firma producatoare de periferice si rareori cunosti utilizatori de PC care folosesc periferice facute de CM Storm. Astazi am reusit sa termin si eu review-ul despre kit-ul in sine, adica despre Devastator.

Kit-ul contine un set de periferice: un maus cu un senzor de la Pixart care pana acum a mai fost folosit doar la un mouse Zalman entry level. Tastatura fiind una standard, nu se poate numi tastatura de gaming deoarece pe langa faptul ca este o tastatura cu membrana nu detine nici tehnologia de anti-ghosting.

 

Layout – tastatura

Chiar de la inceput am criticat tastatura asa ca o sa incep sa vorbesc despre ea la inceputul acestui material. O tastatura simpla cu butoane multimedia. In partea din stanga a tastaturii avem butoane pentru next song, previous song, stop/play, pause, iar in partea din dreapta, sunt amplasate doua butoane pentru controlul volumului.


Legat de gaming, tastatura nu se poate incadra in aceasta categorie deoarece este o simpla tastatura cu membrana. Distanta intre taste este optima pentru gaming. In schimb, lipsa anti-ghosting-ului o transforma intr-o tastatura multumedia. Ghosting-ul reprezinta problema unor anumite tastaturi in momentul in care mai multe taste sunt apasate in acelasi timp, iar tastele respective nu apar pe ecran acest fenomen se numeste „ghosting” sau tradus in romana, fenomenul fantoma. Chiar daca pe cutia anumitor tastaturi scrie „Anti-Ghosting”, ghosting-ul se poate realiza doar pe o anumita combinatie de taste (ex. WASD,arrow keys, etc).De exemplu, jucandu-te pe o tastatura care nu are anti-ghosting si incerci sa castezi cateva spell-uri, sa te misti, sa-ti setezi camera si nu iti inregistreze nicio comanda In orice caz, tastatura din kit-ul CM Storm Devastator nu se poate incadra in aceasta categorie, restransa pentru tastaturi cu membrana, anume cea de gaming.

Esential pentru o tastatura de gaming este pozitionarea tastelor macro precum si distanta dintre taste. La CM Storm Devastator, fata de alte tastaturi, pozitionarea tastelor multimedia este chiar foarte buna, iar distanta dintre taste pare a fi optima pentru gaming. In ceea ce priveste pozitionarea tastelor macro, nu prea am ce sa va spun deoarece ele lipsesc.

Chiar daca pretul produsului este foarte scazut, am o veste buna pentru jucatori full-night, tastatura este iluminata. Majoritatea jucatorilor care joaca seara au o problema cu lipsa acestei caracteristici.

Nu aveam asteptarile foarte ridicate vis-a-vis de produsul de la CM Storm, Devastator, insa va pot spune cu certitudine ca acest kit m-a surprins intr-un mod placut. In ciuda aparentelor, senzorul Pixart cu care este echipat mouse-ul chiar s-a descurcat bine avand o  precizie destul de buna. Este un entry level kit decent de pe piata perifericelor in acest moment. Singurul aspect neplacut o reprezinta tastatura care, sincer sa fiu, se comporta ca o tastatura cu membrana destul de standard.

Pentru un gamer care nu are statut de magnat sau care nu are niciun contract la vreo organizatie care ofera periferice, acest kit de gaming este ok. La acest pret minimal nu gasesti produse de o calitate asemanatoare kit-ului de la CM Storm. In orice caz, daca pana acum nu ai mai jucat cu tastaturi mecanice, atunci aceasta tastatura cu membrana o sa ti se para una dintre cele mai bune tastaturi de pe piata.

 

Experienta in timpul utilizarii – mouse

Forma mouse-ului este una optima pentru orice utilizator. Am rugat un prieten care are dimensiunea mainii direct proportionala cu un tractor si mi-a marturisit ca el s-ar putea juca pe mouse-ul din kit-ul de la CM Storm fara probleme. De asemenea utilizatorii cu maini direct proportionale cu un ou de prepelita au de asemenea o comoditate si un grip excelent pe acest mouse.

Senzorul Pixart pe care il are mouse-ul CM Storm Devastator, fiind folosit doar pentru a doua oara, nu-mi inspira prea multa incredere. Inainte sa incep sa testez produsul ma si gandeam ca o sa fie foarte slab mouse-ul, cu o precizie slaba, cu acceleratie, etc. Am fost uimit dupa ce am inceput sa ma adaptez cu mouse-ul. Mereu am avut o problema mare cu adaptarea la gaming gear nou, de fiecare data problema a fost mouse-ul. Niciodata nu am putut sa ma obisnuiesc cu alt mouse fata de MX518, nici macar cu G400s.

Mouse-ul din kit-ul CM Storm Devastator a fost primul cu care m-am obisnuit dupa numai cateva zile. Forma mouselui din acest kit este optima pentru orice grip, (Palm Grip dar si Claw grip). De asemenea pe „lateralul” mouse-ului gasiti 2 suprafete mici de cauciuc pentru confort sporit la sesiuni lungi de gaming dar si pentru precizie atunci cand tii mouse-ul in mana.

Evident mouse-ul are si doua butoane laterale pe partea din stanga, unul pentru Back si unul pentru Forward, precum si un buton pentru schimbarea DPI-ului. Din acest punct de vedere mouse-ul este un pic limitat deoarece iti poti alege una dintre cele 3 optiuni: 1000 – 1600 – 2000 DPI. Din pacate nu exista software pentru acest kit si nu am reusit sa-mi setez DPI-ul la 400 si nici macar la 800.

 

Galerie foto

{gallery}/2014/04-gaming-gear/CM-Storm-Devastator/galerie:171:105:0:1{/gallery}

 

Teste la gramada

Daca tot vorbim despre un kit, de ce sa nu testez ambele periferice impreuna? Am tot vorbit separat despre cele doua periferice din kit-ul de la CM Storm, asa ca acum o sa va vorbesc de cum se comporta kit-ul in sine in jocuri si daca isi merita banii.

Primul test, este pentru mine un test standard pe care il poti face unei tastaturi, anume cat de multe cuvinte poti sa scrii in 60 de secunde. La acest aspect tastatura din kit nu m-a dezamagit, reusind sa scriu, dupa multiple teste, aproximativ 110 cuvinte/60 secunde.

Urmatorul test de pe lista mea a fost confortul dupa cateva ore indelungate de gaming. Nu am intampinat nicio problema chiar si dupa 10 ore de League of Legends si Counter Strike: Global Offensive. Chiar va pot spune ca mi-a fost dor sa ma joc cu o tastatura cu membrana. Legat de performantele tastaturii in timpul utilizarii, va pot spune ca au existat destul de multe typo-uri si castari involuntare ale unor spell-uri care, mi-au pierdut in jur de 2 meciuri de League of Legends. Singura problema pe care o are mausul este aceea ca nu-ti poti seta DPI-ul mai mic de 1000. Majoritatea jucatorilor profesionisti folosesc low-sens (cel putin in cadrul jucatorilor de FPS-uri) jucand cu 800 sau chiar 400 dpi. Poate chiar si pentru o mica parte din jucatorii de League of Legends acest aspect poate reprezinta o ingrijorare. E ok, oricand poti sa iti maresti sensitivitatea din joc.

Eu m-am adaptat la cei 1000 DPI calculandu-mi sensitivitatea pe care o aveam la 400 DPI si va pot spune ca aim-ul nu s-a schimbat absolut deloc, lucru foarte ciudat tinand cont de faptul ca nu m-am putut adapta la G400s, eu utilizand de aproximativ 5 ani MX518. Practic, mouse-ul m-a impresionat.

Am atasat mai jos doua poze facute intr-un joculet foarte interesant, care l-am descoperit nu de mult. Este vorba de AimBooster v2. Acest joculet este de fapt un test destul de interesant care va arata accuratetea pe care o aveti. Din pacate pentru jucatorii de CS/CoD care joaca la 400 DPI cu 0.2 sensitivitate jocul nu o sa va arate deloc accuratetea deoarece nu-ti poti seta sensitivitatea in „joc”. Scopul acestui joc este de a nimeri cateva tinte standard care la inceput sunt foarte mici, se maresc dupa 2 secunde, iar dupa inca 2 secunde se micsoreaza. In cazul in care nu ai reusit sa o nimeresti pierzi o viata, la 3 vieti vei observa pe ecranul tau „Game Over”.

Cum se calculeaza sensitivitatea in acest joc? Pai este simplu, aceleasi reguli ca si la darts, cu cat nimeresti mai departe de bullseye cu atat iti scade acuratetea. Astazi eu m-am jucat in AimBooster v2 cu 2 mausi. Primul este vechiul meu MX518, care de-a lungul celor 5 ani de gaming nu m-a dezamagit niciodata, iar celalalt maus este cel din kit-ul CM Storm Devastator. Diferenta dintre cei doi, este foarte mica, mai ales ca mouse-ul CM Storm Devastator are predefinit 1000 DPI, iar eu folosind 400 DPI timp de 5 ani mi-a fost foarte greu sa ma adaptez, insa iata cat de mica este diferenta:

 

Concluzii

Dupa aproximativ doua saptamani de gaming zilnic cu mouse-ul si tastatura din kit-ul CM Storm Devastator, deja parca aveam kit-ul de ani buni si ma jucam destul de relaxat, nu mai aveam emotiile primelor zile. Chiar daca tastatura nu este exact ceea ce imi doream, va pot spune ca daca ati putea juca fara anti-ghosting si fara sa fie mecanica, ea este perfecta pentru voi. Legat de mouse ce va pot spune: un senzor care a fost folosit de doua ori pana acum, pare a fi un total succes. Cine stie, poate pe viitor o sa mai auzim de acest senzor nefolosit pana acum.

In cazul in care va asteptati la un pret de 250-200 RON la acest Kit bun de gaming, va pot spune ca va inselati amarnic. Kit-ul il gasiti aici, la pretul de 165,82 RON, La aceasta suma de bani nu exista o alta varianta la fel de buna din punct de vedere calitativ.

 

Plusuri si minusuri

+ Maus
+ Pret
+ Iluminare
– Ghosting-ul tastaturii

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.