Acum ceva vreme va vorbea ang despre un kit al cunoscutului producator Cooler Master. Acel kit pe numele lui Devastator, era o optiune super buna pentru cei ce nu dispuneau de bugete enorme sau cei ce nu aveau nevoie de performanta unei tastaturi mecanice.

De data aceasta vom discuta despre un urmas al acelui combo. Un urmas demn de anul 2016 pentru ca are iluminare RGB si alte chestii misto.

E mai bun decat Devastator? Habar n-am in momentul acesta, insa, chiar sunt curios pentru ca pare varianta ideala de cadou pentru un copil in jurul varstei de 12 ani, adica nepotul meu:).

Stiu ca si mouse-ul, precum si tastatura par rupte din filmele office, insa nu este asa. Mouse-ul are un senzor foarte bun pentru gaming. Cam outdated, dar bun, iar tastatura are pseudo switch-uri noi.

Dar vom discuta in capitolul dedicat fiecarei componente a kit-ului.

 DSC0238

 

Tastatura

Tastatura se evidentiaza, bineinteles, prin faptul ca are iluminare RGB. Este anul 2016 si toti producatorii cred ca asta e cea mai cool caracteristica a unei tastaturi. Unii trec cu vederea faptul ca iluminarea utila e mai importanta decat iluminarea frumoasa si astfel avem parte de o invazie RGB a tastaturilor cu iluminari de tot felul.

La o tastatura, iluminarea trebuie sa fie utila, apoi si frumoasa. La tastatura acestui combo am descoperit ca este doar frumoasa. Utilitatea ei este scazuta deoarece toata zona dintre taste este si ea iluminata. Si de fapt, cel mai deranjant lucru este faptul ca zona dintre taste „scapa” mai multa lumina decat literele de pe taste.

E drept ca arata bine, da runeori vreau sa vad literele pe care le apas, nu sa ma uit hipnotizat la un color cycle.

In ceea ce priveste layout-ul, MasterKey Lite L este standard. Singura abatere fiind tasta FN, necesara pentru diferite setari si combinatii de taste si distanta dintre tastele F si numerele de sub ele.

Aceasta distanta te avantajeaza in cazul in care joci League of Legends si folosesti tastele F1-F5 pentru a schimba camera de pe un coechipier pe altul.

Comparativ cu G810/G610 ( stiu ca e o comparatie stupida, dar de la G810 am trecut la aceasta) pare un pic mai inalta. Nu este neaparat un lucru rau, insa fara palm rest lasa impresia ca e obositoare.

Mi-a placut foarte mult faptul ca nu necesita driver. Toate modificarile le poti face din combinatii de taste si asta este foarte bine pentru ca te scuteste de instalarea unui alt soft pe langa cele 3 miliarde pe care le ai deja instalate.

 

Mouse-ul

Mouse chiar mi-a lasat impresia ca e o varianta ieftina a lui MasterMouse Pro L. Nu este un lucru rau, ci din contra. Totusi, forma mouse-ului din kit este putin diferita. Este ceva mai scurt ca lungime si mai inalt. Cocoasa este mai pronuntata si daca ai mana micuta te va impinge sa il folosesti palm grip.

In ceea ce priveste modificatul setarilor, acestea se fac folosindu-te de combinatii de butoane.

Sincer sa fiu, toti soarecii de gaming merg in 1000 Hz si nu ai niciun motiv sa folosesti mai putin. In ceea ce priveste sensibilitatea, o poti modifica si din Windows daca vrei neaparat. Singurul lucru pe care are vreun rost sa il modifici din soft ar fi iluminarea si DPI-ul.

Dar daca tot poti sa faci asta din combinatii de butoane, de ce sa nu o faci asa?

Acelasi senzor se gaseste si in multitudinea de soareci de gaming disponibili in jurul sumei de 100 Lei, precum si in Kinzu V3.

Nu exceleaza, dar pentru un gamer care abia acum se apuca sa descopere gaming-ul este suficient de bun. Se descurca foarte bine la medium sensitivity si ai putea sa il folosesti si low-sens, insa de cateva ori a reusit sa piarda tracking-ul atunci cand l-am folosit in Unreal Tournament 3.

Daca nu misti mana foarte rapid e totul ok.

 

Experienta in timpul utilizarii

Sincer sa fiu, m-am adaptat super rapid la amandoua. Mouse-ul este micut cam cat Logitech Pro. Nu are senzorul la fel de bun, insa este multumitor. Este oricum superior multor soareci ce se vand de sine statatori, adica nu intr-un kit.

Dupa cum spuneam si mai sus, acest senzor este foarte folosit in soarecii de buget, ceea ce nu e rau pentru ca acest kit se adreseaza oamenilor care nu sunt dispusi sa arunce prea multi bani pe periferice.

Mai jos aveti un clip in care am inregistrat sunetul produs de tastatura din kit. Este mult mai zgomotoasa decat Logitech G810. Stiu ca nu sunt din acelasi film, insa, mie mi se pare cel mai placut sunet cel produs de catre G810.

Oricum, sunetul pare sa fie amplificat si de incinta. Adica de toata carcasa de plastic. Mie imi suna a gol tastatura, fata de G810 care produce un zgomot mai infundat.

In ceea ce priveste durata de viata acestor switch-uri, Cooler Master specifica ca ar fi dubla fata de unele clasice cu membrana. Pare destul de logic avand in vedere ca membrana este apasata intotdeauna in acelasi punct. Sansele sa se dezlipeasca sunt mai mici decat la apasari in diferite puncte pe membrana asa cum se intampla la cele clasice.

Oricum, sunt interesante switch-urile pentru ca imita feeling-ul unei tastaturi mecanice.

 

Concluzia

Pretul pachetului este 60€. Este exact cat al unui mouse de gaming foarte bun. Dar, in cazul in care nu ai perifeirce foarte bune, este un pas de pornire excelent. Asa te obisnuiesti si cu ideea de periferice de gaming contruite mai bine decat majoritatea perifericelor de gaming ale brand-urilor ieftine. Daca te apuci sa te uiti prin ofertele magazinelor locale, vei remarca o diversitate foarte mare in acest segment de pret. Pacat, insa, ca 90% dintre produsele cu preturi reduse sunt sub orice critica.

Sincer sa fiu, prefer intotdeauna sa merg pe un brand care a scos de-a lungul timpului produse care i-au adus renume. Cooler Master au devenit cunoscuti pentru carcase si surse si apoi si tastaturile lor au inceput sa fie apreciate. Cred ca ceva le iese mai bine decat celorlalte brand-uri. Poate testarea produselor e mai riguroasa.

E foarte misto faptul ca pot fi instalate keycaps de Cherry MX. Asa vei putea sa iti customizezi o tastatura ieftina. How about that?

Keycaps de la Corsair Strafe

Oricum, mie mi-a placut kit-ul si chiar il recomand celor care se apuca de gaming.

Din pacate, in Romania nu se gaseste la vanzare kit-ul. Asa ca o sa trebuiasca sa il comanzi de pe Amazon.

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.