Corsair K63 Wireless este o tastatura mecanica wireless ce aduce pe piata cateva noutati fata de cealalta tastatura wireless mecanica despre care am discutat recent, Logitech G613.

V-am povestit atunci cat de incantat sunt de conceptul de tastatura wireless mecanica.

Mai mult, ma gadila teribil de mult gandul ca bateriile ofera o autonomie de aproximativ 18 luni.

Ej neboon?!

Dar e ceva ce nu prea imi placea la acea tastatura: dimensiunea.

Iar altor utilizatori nu le placea altceva: lipsa iluminarii.

Sincer sa fiu, atunci cand testam Logitech G613 nu mi se parea ca simt lipsa iluminarii. Ma simteam in regula cu acea tastatura chiar si asa neiluminata.

Insa, acum, cand scriu aceste cuvinte pe K63 si ma uit la ea imi dau seama de ce sunt utilizatori care spun ca nu pot trai fara iluminare. Pentru ca spun asta uitandu-se la tastatura lor cu iluminarea pornita.

Si bineinteles, reflexul este sa opresti iluminarea ca sa iti faci o idee despre cum ar fi o tastatura fara iluminare. Si aici apare prima problema. O tastatura cu iluminare are simbolurile de pe keycap-uri mai slab vizibile cand iluminarea este oprita decat una care nu are keycap-urile concepute pentru a trece lumina prin simboluri.

Dar ma rog, fiecare cu preferintele lui. Cert este ca eu nu pot folosi o tastatura ce poate fi iluminata, atunci cand are iluminarea oprita.

Dar hai sa vedem ce ofera K63 Wireless de la Corsair. Aceasta nebunie mica echipata cu switch-uri Cherry MX Red.

Corsair K63 Wireless mechanical gaming keyboard Cherry MX Red review | WASD

 

Layout si caracteristici

Layout-ul tastaturii pe care noi am primit-o la test este ISO si asta inseamna ca tasta shift stanga este scurta, de 1,25 unitati, iar tasta Enter este pe doua randuri.

Bineinteles, discutam de o tastatura tenkeyless si in mintea mea exista un singur motiv pentru aceasta decizie: mai putine LED-uri care sa consume acumulatorul.

Da, Corsair K63 este echipata cu un acumulator integrat, nu cu doua baterii precum Logitech G613.

Are logica pentru ca pe K63 o vei incarca mult mai frecvent decat vei schimba bateriile in G613.

Imi place ca si Corsair au inclus suport pentru tehnologia Bluetooth si chiar au inscriptionat cateva taste pentru butoanele disponibile in Android. E mai usor sa le folosesti atunci cand le si vezi.

Trecerea de la conexiunea folosind receiver-ul la conexiunea Bluetooth se face apasand FN+F10 si apoi FN+F9 pentru a trece la conexiunea cu receiver-ul.

Schimbarea conexiunii se face on the fly si nu este nevoie de niciun feld e gimmick. Doar apesi combinatiile de taste necesare si gata.

Iluminarea tastaturii se face intr-o singura culoare si are un singur rol, sa fie utila, nu fancy. Este o iluminare pe care nu am mai vazut-o de cativa ani si parca imi era dor de o astfel de simplitate.

Incarcarea acumulatorului se face folosind un cablu micro USB inclus in pachet si in spatele tastaturii exista si un buton care o va opri de tot.

Ideea este destul de simpla, acumulatorul se va consuma chiar si atunci cand nu este folosita.

Ma bucura sa vad ca au inclus chiar si taste multi media pentru oprit pornit muzica si schimbat melodiile. De asemenea, sunt prezente si taste pentru volum si mute. Stiu ca elitistilor le-ar fi placut sa vada o rotita, dar e ok si cu taste dedicate.

Decat deloc ca la noile tastaturi Logitech…

 

Galerie foto Corsair K63 Wireless

 

 

Experienta in timpul utilizarii

Am inceput sa folosesc tastatura la platforma de test pentru a nu ma impiedica de fire si intre timp mi-am transformat si PC-ul in platforma de test pentru ca venisera 3 monitoare la test.

Si desi o folosisem doar o zi pe platforma de test, deja incepusem sa simt nevoia ei si pe PC-ul meu unde tot schimbam monitoarele intre ele si ma impleticeam in cabluri.

Este o senzatie aparte sa nu ai fire inutile pe birou si cu greu cred ca voi putea sa ma intorc la tastatura mea G Pro.

 

Despre constructie

Corsair K63 wireless este o tastatura super solida. Constructia este foarte buna si se simte ca o tastatura solida. Dar parca e un pic cam nefinisata.

Colturile sunt intepatoare si suprafata carcasei dinspre utilizator este destul de texturata incat sa nu lase impresia ca este un produs premium.

Sincer vorbind, este unul dintre cele mai slab finisate produse de la Corsair pe care le-am testat pana acum.

Dar ma bucura ca nu lasa impresia ca e goala inauntru. Si asta are un oarecare aport si la felul in care se aude zgomotul produs la tastatare.

 

Despre caracteristici

Cea mai importanta caracteristica a acestei tastaturi este de departe modul stand by si “trezitul” din acest mod. Fara stand by, adica stingere automata a luminilor, autonomia ar fi redusa drastic si implicit ar necesita atat de multe incarcari incat pana la urma ar duce la utilizarea ei doar cu fir.

Este foarte important ca dispozitivele wireless sa fie gandite pentru economisit energia electrica astfel incat utilizatorul sa se poata bucura de adevaratelea de functia cea mai importanta a lor.

Chiar daca principala caracteristica o reprezinta conectivitatea wireless, am gasit pe perioada testarii cateva limitari. Mai exact, ma refer la faptul ca nu poate fi folosita la consola Playstation 4. In rest functioneaza perfect si conectata la iPad si la telefonul meu Blackberry KeyOne. Stiu ca e stupid ca am conectat o tastatura la un telefon cu tastatura. Dar trebuia sa incerc.

 

Despre zgomot

La capitolul zgomot nu pot spune ca este cea mai stralucita tastatura Corsair. Adica cea mai buna, pana acum, mi s-a parut Corsair Strafe cu Cherry MX Silent deoarece ping sound-ul este total absent la acel model.

La K63 este sesizabil ping sound-ul, dar nu la fel ca la tastaturile Logitech cu Romer-G.

Partea buna este ca nici nu rasuna a gol atunci cand tastezi mai rapid.

 

Despre autonomie

In faza initiala, cand firmware-ul era la versiunea 1.00, power management-ul functiona perfect. Tastatura intra singura in stand by si stingea automat lumina fara sa fie nevoie de vreun software. Insa, dupa ce am instalat iCUE si am actualizat la 1.01 firmware-ul, am observat ca iluminarea nu se mai opreste automat.

Mi se parea normal sa existe un buton prin software care sa activeze sau sa dezactiveze acest comportament al tastaturii independent de existenta software-ului iCUE la PC-ul la care este folosita. Eu unul imi doresc ca tastatura sa intre in stand by singura dupa jumatate de ore si dupa 5 minute de idle sa se stinga doar iluminarea.

Poate tu vrei alti timpi.

Ar fi fost chiar util sa ai acces la aceste setari si sa le poti face permanent. Adica sa ramana setate chiar daca muti tastatura la alt PC.

Autonomia pe care am obtinut-o pentru tastatura cu lumina stinsa sau aprinsa dar la intensitate minima este urmatoarea:

  • Iluminare la minimum: 48 ore si 40 de minute cu utilizare moderata
  • Iluminare oprita: 80 ore cu utilizare moderata

 

Verdict

Sa nu va ganditi ca oferta de tastaturi mecanice wireless este foarte bogata. Bine, exista multe pe piata care pot fi conectate prin Bluetooth, dar pentru gaming nu vrei sa folosesti acea tehnologie pentru ca are un lag ce il percepi imediat.

Asadar, dintre cele doua disponibile la noi pe piata, Logitech G613 si Corsair K63, alegi cam ce ti se potriveste tie.

Una este full size, alta este tenkeyless. Una este fara iluminare, alta are tastele iluminate in albastru.

Una este alimentata de baterii, alta are acumulator integrat.

Intelegeti unde bat? Sunt total diferite. Si pana la urma alegerea iti revine tie in functie de ce anume vrei.

Eu unul vreau o tastatura tenkeyless dar cu autonomie ca a lui G613. Cu alte cuvinte tastatura perfecta pentru mine nu s-a inventat inca:).

Dar pentru tine poate fi una dintre acestea doua.

  • Poti cumpara Corsair K63 wireless de la PC Garage la pretul de 603 Lei

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.