Corsair K95 Platinum este varful de gama absolut din linia de tastaturi pe care Corsair o au pe piata. Totusi, pe noi ne-au atras switch-urile si asta este si motivul pentru care ne-am dorit neaparat sa o avem la review.

Corsair K95 Platinum este echipata cu noile switch-ur Cherry MX Speed. Niste swtch-uri din aceeasi generatie cu MX Silent.

De fapt, mai simplu spus, este o directie noua pe langa clasicele Red, Brown, Blue si Black pe care le gasesti la orice producator.

Stiu ca pare un pic haotica strategia Cherry, insa, are o logica.

Vedeti voi, Omron castiga mult teren pe piata switch-urilor cu acele Romer-G care mai nou se gasesc si pe Creative Vanguard K08.

Si stiti de ce? Pentru ca sunt diferite de tot ceea ce oferea Cherry. Au cursa foarte scurta.

Ca sa fie totul mai simplu de inteles, MX Silent sunt niste Red-uri mai silentioase, iar MX Speed sunt niste Red-uri a caror cursa este scurta.

Dar hai sa vedem si ce altceva mai are in dotare K95.

Corsair K95 Platinum Cherry MX Speed

 

Layout si caracteristici

Layout-ul este straight forward. Exemplarul care ne-a venit la teste este cu layout ANSI si asta insemna ca shift stanga este lung.

Keycap-urile au inaltimea clasica, insa, in combinatie cu cursa scurta ofera o senzatie interesanta.

Bineinteles, pe laterala stanga a tastaturii avem aceleasi inutile taste pentru macro-uri si partea buna este ca la aceasta varianta Platinum au redus numarul lor. Inainte erau 3 coloane de taste macro.

Este interesant ca au ales sa puna keycap-uri diferite pe aceste taste.

 

Stiu ca pare un lucru marunt, insa, este mai simplu sa eviti apasarea daca simti o alta textura.

Mie unul mi s-a intamplat de nenumarate ori sa apas utilma tasta de macro la G710+ crezand ca este Ctrl.

Ma bucura sa vad ca in esenta aspectul tastaturii este mentinut. Avem placa din aluminiu periat care tine switch-urile in loc si bineinteles iluminarea la vedere.

Eu nu sunt fan al acestei iluminari, insa, multora le place. Adevarul este ca se vede frumos lumina care scapa subtil din switch-ul transparent, dar eu prefer sa vad contrast puternic, adica sa iasa lumina doar prin litere si simboluri.

Si o caracteristica super interesanta, unde mi se pare nu numai ca s-au intrecut pe ei, dar si pe multi concurenti, o reprezinta palm rest-ul.

OK, acesta este detasabil. Aproape toate tastaturile il au detasabil, daca au unul. Nimic special. Nu?

Ei bine, materialul pe care iti stau mainile are doua „fete”. Si ca sa fie totul si mai fancy de atat, este magnetic. Adica il scoti si il „arunci” pe partea cealalta si ramane acolo fixat.

 

Si bineinteles, avem parte si de cea mai importanta dotare multimedia, de rotita pentru volum. Exista si butoane multimedia, insa, acestea sunt atat de inutile incat ar ptuea foarte bine sa nici nu existe. Nu s-ar supara nimeni.

 

Si ultima caracteristica ce merita mentionata este port-ul USB passthrough. Nu stiu ce parere aveti voi in general despre aceasta dotare a unei tastaturi, dar pentru mine a devenit esentiala, mai ales ca pe front panel-ul carcasei am doar doua port-uri USB 3.0.

 

Galerie foto

 

Software

Desi laudam noul lor CUE (Corsair Utility Engine) la un moment dat, de data aceasta nu am sa o mai fac pentru ca am descoperit o groaza de probleme.

Cu siguranta nu le-as fi intampinat daca aveam doar tastatura conectata la PC. Insa, testez in paralel si mouse-ul Glaive.

Cea mai mare problema careia nu i-am gasit nicio rezolvare o reprezinta imposibilitatea de a aplica un profil per periferic.

Aplicatia incearca sa aplice profilul K95 HW1, de exemplu, atat pe tastatura cat si pe mouse. Rezultatul? Luminile mouse-ului se sting.

Daca salvez profilul tastaturii in memoria tastaturii si fac acelasi lucru si cu mouse-ul, evident, conectandu-le pe rand. In momentul in care le conectez pe amandoua primesc o eroare ca profilul din memorie nu coincide cu cel din aplicatie si iar stinge toate luminile.

Daca folosesti doar tastatura, totul merge struna.

 

Experienta in timpul utilizarii

Prima senzatie a fost: mother of god, tastatura asta chiar e premium. Finisajele m-au lasat masca. Totul este foarte bine gandit.

Mai putin profilul implicit al tastaturii care este un profil cu luminile stinse.

Sincer sa fiu, ma asteptam, asa cum s-a intamplat mereu, sa vad un curcubeu epileptic.

Insa, luminile erau stinse. Si surpriza a fost de fapt momentul in care nu reuseam de nicio culoare sa aprind nicio tasta.

Am crezut cateva secunde ca este defecta taman iluminarea.

Dar cumva am reusit sa o aprind. Nu mai stiu ce i-am facut, dar m-am bucurat pentru ca puteam in sfarsit sa ma apuc de testarea ei.

 

Despre iluminare

Iluminarea in sinea ei este frumoasa, insa, asa cum am mai spus, mi se pare ca puteau face ceva cu lumina care scapa prin laterale. Inteleg ca asa sunt switch-urile, dar parca e un pic prea mult.

Eh, ma rog. Atata vreme cat utilizatorilor le place, ce conteaza ca ma lamentez eu.

In ceea ce priveste customizarea, aceasta se poate face pe orice tasta individual. Daca ai rabdare si vrei sa aplici cate un efect pe fiecare tasta, poti face asta. E destul de cool pentru ca te tine cu nasul prins acolo. Dar partea proasta este ca nu poti salva profile complexe de iluminarea in memoria tastaturii. Mereu vei intampina eroarea „spatiu de stocare insuficient, mai sterge din profile”.

Si sterse au fost. Dar degeaba.

In memoria tastaturii nu poti stoca decat iluminarile predefinite, curcubeu, breath, solid si cam atat. E bine ca macar poti solid.

 

Despre zgomot

Ca de obicei, am realizat un video in care compad zgomotul produs de catre K95 platinum cu cel produs de catre Strafe. Cele doua sunt total diferite, iar k95 are ping sound. Adica arcurile ii vibreaza la atingerea keycap-urilor. Strafe, in schimb, nu are deloc ping sound, insa are o tasta space extrem de zgomotoasa.

 

Concluzie

In mod clar Corsair K95 Platinum este o tastatura frumoasa. Totusi, mi se pare cam limitata in ceea ce priveste capabilitatile ei. Ma asteptam ca la cat costa sa fie capabila sa retina in memorie macar un profil custom de iluminare. Dar nu, nu se poate.

De asemenea, daca tot are taste dedicate pentru macro-uri poate ar fi fost o idee sa ridice nivelul complexitatii lor si sa permita includerea coordonatelor cursorului asa cum am vazut ca se poate chiar si la tastaturi mai ieftine.

Se poate spune ca producatorul s-a concentrat mai mult pe calitatea constructiei.

Ca fapt divers, K95 platinum este disponibila cu switch-uri Cherry MX Speed, dar si MX Brown. Ambele variante fiind iluminate RGB. Stiu ca pare fara sens varianta brown, insa, sunt oameni care nu suporta liniaritatea si cursa scurta si sunt obisnuiti cu acel bump tactil al switch-urilor brown.

Switch-urile Cherry MX Speed sunt un concurent serios al celor Omron folosite de catre Logitech si Creative, insa, ceva mai zgomotoase. Par un pic mai brute, intr-un sens frumos.

  • Tastatura Corsair K95 Platinum Cherry MX Speed poate fi cumparata de la PC Garage la pretul de 981 Lei

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.